Ballina Shëndeti Ja çfarë e shkakton kancerin e prostatës tek meshkujt

Ja çfarë e shkakton kancerin e prostatës tek meshkujt

Së bashku me faktorët gjenetikë ato kontribuojnë në rritjen e metastazave Një dietë shumë e pasur me yndyrna ‘të këqija’, ose që rrjedh nga mishi dhe djathi, shtyn që tumori i prostatës të përhapet dhe të formojë metastaza.

Por ky proces mund të bllokohet duke përdorur barna kundër obezitetit. Për të identifikuar mekanizmin, pjesërisht për shkak të gjenetikës dhe pjesërisht për të ushqyerit, janë dy hulumtime të botuara në Nature Communications dhe Nature Genetics.

Kanceri i prostatës zakonisht rritet mjaft ngadalë, por studimet e mëparshme kanë sugjeruar se njerëzit që ndjekin një dietë ‘perëndimore’ kanë rrezik dy herë e gjysmë më e lartë për të vdekur nga ky kancer se ata që ndjekin një dietë me fruta dhe perime.

Hulumtuesit në Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), Harvard Medical School, Boston, të udhëhequr nga Pier Paolo Pandolfi, kanë treguar se rreziku i progresionit të kancerit të prostatës është i lidhur ngushtë me uljen e dy gjeneve shtypës tumor, PTEN dhe PML: mungesa e tyre ndryshon metabolizmin e qelizës duke rritur prodhimin e lipideve ose yndyrnave.

Ata u përqendruan më pas në rolin e yndyrës në promovimin e metastazës së tumorit të prostatës, por vunë në dukje se minjtë laboratorikë nuk ishin një model i mirë studimi, sepse ato paraqisnin një sëmundje të butë agresive. Ata hipnotizuan se ishte fuqia për të mbrojtur ato: minjtë e vërtetë hanë në thelb perime.

Prandaj ata u përpoqën të futnin yndyrna të ngopura në dietën e tyre, të tilla si ato të hamburgerëve dhe të skuqura dhe, për herë të parë, metastazat u shfaqën në minj me tumore ‘të mpirë’, domethënë jo metastatik.

Lajm i mirë është se ekziston një molekulë që mund të luftojë procesin. Studiuesit në fakt u administruan minjve fatostatinët, nën studime për trajtimin e obezitetit. “Drogësja për obezitetin ka bllokuar lipogenezën (ose sintezën e yndyrës) në një mënyrë fantastike dhe tumoret kanë regresuar dhe nuk kanë metastazuar”, thotë Pandolfi.

Në të njëjtën kohë, studiuesit e Institutit të Kërkimeve Onkologjike (IOR) të Universitetit të Zvicrës Italiane, të udhëhequr nga Andrea Alimonti, kanë botuar një hulumtim të dytë që tregon se si metabolizmi i lipideve përbën “benzinë” të kancerit të prostatës./syri/

@tn.lajmelokale
@tetovanews