Ballina Shëndeti Mësoni se a mund të sëmureni nga diabeti nëse hani shumë embëlsira

Mësoni se a mund të sëmureni nga diabeti nëse hani shumë embëlsira

Ekzistojnë dy tipa diabeti – tipi 1 dhe tipi 2. Tipi 1 ka të bëjë pothuajse ekskluzivisht me fëmijët, ndërsa tipi 2 me shtimin e peshës trupore.

Diabeti shfaqet shpesh më vonë në jetë, mirëpo gjithnjë e më shumë ka të sëmurë të moshës së re.Nëse nëna konsumon sasi të mëdha ëmbëlsirash gjatë shtatzënisë, do të shtojë peshë trupore, mirëpo mund të zhvillohet edhe diabeti i shtatzënisë.

Si pasojë e kësaj fëmija lind me peshë të madhe, por mund të ketë edhe çrregullime të tjera, ndonjëherë edhe të vështira zhvillimore, mirëpo jo edhe diabetin.

Ekziston diç shpeshtësi më e madhe e diabetit te këta fëmijë në moshën e rritur. Disa prindër brengosen se a mund të sëmurën fëmijët e tyre me diabet nëse hanë shumë ëmbëlsira, transmeton Telegrafi.

Diabeti i tipit 1 është sëmundje autoimune në të cilën kundërtrupat, të cilat krijohen në organizmin e të sëmurit, shkatërrojnë qelizat e pankreasit të cilat tajitin insulinën – pra insulina është e domosdoshme për mbajtjen e nivelit normal të glukozës në gjak.Konsumimi i sasive të mëdha të ëmbëlsirave nuk ka ndikim esencial në zhvillimin e diabetit të tipit 1.

Fjala është për procesin autoimun, i cili rezulton me shkatërrimin gradual të qelizave të cilat krijojnë insulinën, që do të thotë që domosdo herët apo vonë do të rezultojë me mungesën e plotë të insulinës.

Thuhet se si ajo çon në hiperglikemi (shtim i përqendrimit të sheqerit në gjak), në shtim të përqendrimit të sheqerit në urinë, urinim të shpeshtë dhe në ndjenjën e etjes dhe humbjes së peshës trupore, megjithëqë fëmija konsumon sasi të mëdha ushqimi.

Marrja e sasive të mëdha të kalorive bashkë me mungesën e njëhershme të aktivitetit fizik, çon në shtim të peshës trupore, me pasojë të rezistencës ndaj insulinës (për shkak të qelizave me shumicë yndyrore të cilat reagojnë dobët ndaj insulinës të nevojshme janë sasi gjithnjë e më të mëdha insuline për ruajtjen e përqendrimit normal të sheqerit) dhe zhvillimit të diabetit të tipit 2 – paralajmërojnë ekspertët.Duke pasur parasysh që sot pesha trupore po merr përmasa epidemike, gjithnjë e më shumë ka të sëmurë nga diabeti i tipit 2, duke përfshirë edhe njerëzit e moshës së re.

Diabeti i tipit 2 në fillim mundtë rregullohet me ushqim të shëndetshëm dhe me tableta, mirëpo nëse pacienti nuk eliminon tepricën e peshës së trupit (këtë e arrijnë vetëm një pjesë e vogël njerëzish), me kalimin e kohës më së shpeshti duhet të aplikohet terapia me insulinë.

Nuk janë të gjitha sportet të mira për fëmijët e vegjël, disa u bëjnë dëm të madh.

Rëndësi të jashtëzakonshme sot ka edukimi i të rinjve për konsumimin e ushqimit të shëndetshëm dhe aplikimin e ushtrimeve trupore.

Në të vërtetë kjo është e vetmja mënyrë që të ndërpritet trendi i rritjes së vazhdueshme të numrit të të sëmurëve me diabetin e tipit 2, të cilët në rast të rregullimit të dobët në fund çon në komplikime të rënda kronike në enë të gjakut, nerva, sy dhe veshka.

@tn.lajmelokale
@tetovanews