Ballina Aktualitet Lajme Shkenca bën një hap të madh duke krijuar embrionet e deleve për...

Shkenca bën një hap të madh duke krijuar embrionet e deleve për organet e transplantimit

Një ekip shkencëtarësh ka rritur embrione brenda një deleje që përmban qeliza burimore njerëzore, duke shkuar një hap më afër zhvillimit të organeve njerëzore brenda kafshëve, paçka se kjo ka shkaktuar shqetësime etike.

Zbulimi shkencor potencialisht mund të shpëtojë jetën e mijëra njerëzve që janë në nevojë të madhe për transplantet organeve vitale.

Ekipi amerikan ka zhvilluar embrione të deleve që përmbajnë qeliza njerëzore, në mënyrë që të rriten organet që janë në përputhje me njerëzit brenda kafshëve.

Qëllimi është të sigurojë një “fabrikë” potencialisht të pakufizuar të pjesëve rezervë të përshtatur pa rrezikun e refuzimit.

Kjo është një teknikë që përkujton parimin e xenotransplantit, që është përdorimi i organeve të kafshëve për njerëzit (sidomos derrat), por dallohet nga kryqi ndërmjet qelizave dhe për këtë arsye midis trashëgimeve gjenetike të njeriut dhe kafshë (delet, në rastin e Stanford).

Teknika më e afërt me këtë eksperiment të ri, i cili krijoi embrione të përziera të njerëzve, u zhvillua deri në ditën e 28-të, një zgjatje kohe që duhet të jetë e mjaftueshme për të verifikuar formimin e organeve të destinuara për transplantim tek njerëzit.

Këtë javë, ekipi nga Stanford University ishte në gjendje të rriste një embrion të injektuar me qeliza burimore të njeriut të rritur për 28 ditë, duke përfshirë 21 ditë brenda një deleje, njoftoi në një takim të Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencave në Austin të Teksasit.

Hulumtuesit kishin krijuar tashmë hibridin e parë “derr-njeri”.

Eksperimenti i grupit kërkimor të udhëhequr nga japonezët Hiro Nakauchi i cili për vite ka kryer studime mbi mjekësinë rigjeneruese dhe qelizat burimore, synon të sigurojë një pankreas efikas në kafshë që garanton pacientin e sëmurë nga e cila vijnë qelizat për krijimin e hibridit.

“Ne kemi krijuar tashmë një pankreas nga miu në minjtë” – tha Nakauchi për gazetën britanike – “dhe më pas e transplantuam atë në një ekzemplar të miut diabetik, duke u kujdesur për pothuajse plotësisht“.

Megjithatë, dallimi kryesor është se kësaj here ata arritën një raport dhjetë herë më të lartë të qelizave të njeriut tek qelizat e kafshëve në një embrion, i cili është një qelizë njerëzore në rreth 10,000 qeliza delesh, sipas Dr Pablo Ross nga Universiteti i Kalifornisë.

Për të krijuar një embrion pjesërisht të njeriut, një pjesë-kafshë, studiuesit përdorin një teknikë të redaktimit të gjeneve.

Së pari, ata i fshinë gjenet e nevojshme për zhvillimin e një organi të caktuar në një embrion të kafshëve, pastaj ata injektojnë qelizat burimore njerëzore, të cilat mund të bëhen qeliza trupi duke mbushur kështu boshllëkun.

Vitin e kaluar, i njëjti ekip që po punon tani për një embrion të deleve, njoftoi se kishte arritur në pjesën më të madhe shërimin e diabetit tek minjtë pas transplantimit të pankreasit.

Ndërsa drejtor shkencor i Spitalit të Fëmijëve Bambino Gesù në Romë, Bruno Dallapiccola, shprehet, se “mendimi im, përtej problemeve etike që rrjedhin nga krijimi i një objekti që është kaq kundër natyrës, është se unë nuk e shoh dobinë e këtyre eksperimenteve”.

Nëse ideja është që kjo metodë të funksionojë sipas transplantimeve, nëse keni një qelizë njerëzore së bashku me një kafshë, problemi i refuzimit nuk zgjidhet.

Studiuesit argumentojnë se përmes teknikave të “redaktimit të gjeneve”, duke përfshirë ‘Crispr’ të famshëm, ata do të jenë në gjendje të heqin këtë problem duke hequr gjenet, por unë kam dyshime të forta “.

Teknika Crispr, kujton Dallapiccola, është ende në fazat e hershme të zhvillimit dhe nuk jep garanci.

“Gjithkush flet për këtë, dhe pavarësisht nga përmirësimet e vazhdueshme, disa falë hulumtimeve italiane, ende ka shumë probleme për të zgjidhur, e para është se teknika korrigjon ADN-në nga njëra anë, por mund të prodhojë gabime nga një tjetër. Është shumë larg që të transferohen tek pacienti “.

Ajo që duket e sigurt është se hibridizimi i deleve me trashëgimi gjenetike njerëzore shkakton embrione të një specieje të re që nuk ekziston në natyrë dhe ka karakteristika të panjohura.

I njëjti fakt që zhvillimi u kufizua në 28 ditë, duke imagjinuar një zgjatje deri në 70 për të marrë disa rezultate konkrete, është sinjali që nuk e dini se çfarë mund të ndodhë pas kësaj afati kohor.

Dhe si gjithmonë në kërkimin shkencor, metoda e vetme e njohur është që të lindin krijesa të ndërthurura, pavarësisht nga ajo, me pasoja krejtësisht të paparashikueshme nëse kjo krijesë laboratorike do të transmetonte ADN-në e tij tek pasardhësit.(TemA TV)

@tn.lajmelokale
@tetovanews