Ballina Argëtim Kuriozitete Zbulim surprizë në piramidën e Keopsit

Zbulim surprizë në piramidën e Keopsit

Që prej 4 500 vitesh, piramida e Keopsit në Egjipt, një prej shtatë mrekullive të botës antike, fshihte një surprizë në zemër.

Shkencëtarët njoftuan sot se kishin zbuluar një gropë gjigante në mes të monumentit funerar, që asnjë teori nuk e kishte parashikuar.

“Kjo gropë është aq e madhe saqë mund të mbajë një avion me 200 vende në zemër të piramidës”, shpjegon Mehdi Tayoubi, bashkëdrejtues i projektit “ScanPyramids” në origjinë të këtij zbulimi.

Që prej fundit të vitit 2015, misioni që mbledh shkencëtarë egjiptianë, francezë, kanadezë dhe japonezë analizon brendësinë e piramidës duke përdorur teknologji të fundit jodëmtuese që mundësojnë të shikohet nëpërmjet monumenteve për të zbuluar boshllëqe ose struktura të brendshme të panjohura dhe për të mësuar pak më shumë mbi metodat e ndërtimit që vazhdojnë të jenë të rrethuara nga misteri.

Sipas studimit të publikuar sot në revistën “Nature”, “big void” (”boshllëku i madh”), sikurse kanë vendosur ta quajnë studiuesit, është 30 metra i gjatë dhe ka karakteristika të ngjashme me ato të galerisë së madhe, salla me e madhe e njohur e kësaj piramide.

Kjo gropë gjendet 40-50 mtra larg dhomës së mbretëreshës, në zemër të monumentit.

“Boshllëku i madh është krejtësisht i mbyllur, asgjë nuk është prekur që prej ndërtimit të piramidës. Ky është një zbulim shumë entuziast”, thotë Kunihiro Morishima i universitetit të Nagoias në Japoni, partner i misionit “ScanPyramids”.

Përse ky boshllëk?

Por, nëse një sekret u zbulua, një tjetër vazhdon të mbetet i fshehur, përse ky boshllëk dhe a ka ndonjë gjë brenda?

“Madje ekipi nuk ka asnjë informacion mbi rolin e mundshëm të këtij boshllëku. Kjo mund të jetë një vazhdimësi e dhomave që janë njëra pas tjetrës, një koridor gjigant horizontal, një galeri e madhe e dytë… shumë hipoteza janë të mundshme”, thotë Mehdi Tayoubi.

“Por, një gjë është e sigurtë, do të ishte e vështirë të arrihej ‘big void’. Jemi duke menduar për mënyra hetimi relativisht të lehta, jo shkatërruese. CNRS-ja dhe INRIA na janë bashkuar prej një viti për të studiuar një tip të ri roboti që mund të kalojë në vrima të vogla”, vazhdoi Tayoubi./syri/

@tn.lajmelokale
@tetovanews