Ballina Teknologji E keni fshirë “historikun” në telefonin tuaj? Jeni mashtruar….

E keni fshirë “historikun” në telefonin tuaj? Jeni mashtruar….

Skandali i “Cambridge Analytica” e ka vënë Facebook-in në vështirësi javët e fundit, duke bërë që kompania të humbasë 100 miliardë dollarë në vlerë të aksioneve dhe duke nxitur një debat global mbi privatësinë e internetit.

Gjiganti i medias sociale u detyrua të kërkojë falje dhe të rishikojë praktikat e privatësisë dhe të shkëmbimit të të dhënave, por ende mbetet në qendër të vëmendjes së medias dhe Komisionit Federal të Tregtisë, i cili thotë se mund të jetë përgjegjës për qindra miliona dollarë gjobë, transmeton ora news

Por, mes gjithë furisë, një njësi monolit ka vazhduar të mbledhë të dhëna nga miliarda njerëz në mbarë botën. Të dhënat e mbledhura përfshijnë një regjistër të saktë të çdo lëvizjeje dhe çdo kërkimi në internet që keni bërë ndonjëherë, çdo email që keni dërguar ndonjëherë, rutinën tuaj të stërvitjes, ushqimin tuaj të preferuar dhe çdo foto që keni marrë ndonjëherë. Dhe ju keni lejuar që kjo të ndodhë, për hir të shërbimit më të mirë.

Google është një “Big Brother” me aftësi përtej mundësive më të egra të George Orwell. Këto aftësi janë më të ftohta pasi kompania mëmë e Google, Alphabet Inc., ka shkurtuar linjën e saj të famshme “nuk do të jetë e keqe” nga kodi i sjelljes së saj në vitin 2015.

Çdo gjë që keni kërkuar ndonjëherë në ndonjë nga pajisjet tuaja regjistrohet dhe ruhet nga Google. Është bërë për të parashikuar më mirë kërkimet tuaja në të ardhmen dhe për të shpejtuar dhe përmirësuar shfletimin tuaj. Mund të pastrosh historikun e kërkimit, por funksionon vetëm për atë pajisje të veçantë. Google ende mban një rekord të gjithçkaje.

E njëjta gjë vlen edhe për çdo aplikacion tjetër përdorimi. Nëse jeni të lidhur me Google, të dhënat tuaja ruhen. Kjo do të thotë që mesazhet tuaja në Facebook jo vetëm që u jepen kompanive të tilla si Cambridge Analytica, Google gjithashtu i ka ato nga aplikacioni Facebook që përdorni.

YouTube, e cila është një degë e Google, gjithashtu ruan një histori të çdo videoje që shikoni. Do ta dinë nëse e keni dëgjuar “në fund” të Linkin Park 3.569 herë.

Gjithashtu, çdo skedar që keni ruajtur në Google Drive, çdo ngjarje e Google Calendar që keni ndjekur, çdo foto që keni ruajtur në Fotot e Google dhe çdo email që keni dërguar ndonjëherë, janë ruajtur të gjitha. Ju mund të përdorni një kopje të të gjitha këtyre të dhënave duke kërkuar një lidhje nga Google.

@tn.lajmelokale
@tetovanews