Ballina Shëndeti Kanceri në pankreas, mjekët gjejnë zgjidhjen

Kanceri në pankreas, mjekët gjejnë zgjidhjen

Studiuesit në Universitetin e Tel Avivit kanë gjetur një mënyrë për të vonuar zhvillimin e kancerit pankreatik. Ekipi kërkimor mjekësor izraelit, nën drejtimin e Profesoreshës Ronit Satchi-Fainaro, ka arritur të zhvillojë një trajtim që pengon ndjeshëm zhvillimin e kancerit të pankreasit, në veçanti, atë lloj të kancerit agresiv që ka goditur Steve Jobs.

Bazuar në vëzhgimin e karakteristikave gjenetike të pacientëve që mbijetojnë më gjatë se sëmundja, trajtimi, ende në fazën laboratorike, mund të shërbejë si bazë për zhvillimin e një përzierje të barnave për të zgjatur jetën e pacientëve.

Këto janë fjalët e Profesoreshës Satchi-Fainaro: “Kancer i pankreasit është një sëmundje jashtëzakonisht agresive. Pavarësisht nga të gjitha trajtimet e ofruara nga mjekësia moderne, 75% e pacientëve vdesin në më pak se një vit. 7%, megjithatë, mbijetojnë për 5 vjet apo më shumë, por deri më tani nuk e dinim se çfarë i dallonin këta pacientë nga të tjerët.”

Hulumtimi donte të hetonte pse një përqindje e vogël pacientësh mbijetojnë krahasuar me të tjerët.

“Në një fazë të parë morëm mostrat e qelizave tumorale dhe shqyrtuam nivelin e shprehjes së gjeneve dhe mikro-RNA. Në shumicën e rasteve, rezultatet korrespondojnë me një përshkrim klinik të një tumori shumë agresiv: mungesa e molekulave RNA të tipit microRNA-34, të njohura për të penguar gjenet për promovimin e kancerit dhe në anën tjetër një nivel i lartë i onkogjenit Plk1 që stimulon aktivitetin e tumoreve”, shton profesoresha izraelite.

Për të shqyrtuar marrëdhëniet në mes të këtyre rezultateve dhe kohën e mbijetesës së pacientëve, hulumtuesit kanë bashkëpunuar me Prof. Eytan Ruppin, ekspert i Bioinformatikës, i cili përdori një databazë gjigante të dhënash (Cancer Genome Atlas) dhe duke aplikuar zhvilluar posaçërisht algoritme për këtë qëllim. Llogaritjet kanë treguar se në pacientët e mbijetuar për një kohë të gjatë, raporti është i kundërt: niveli i lartë i inhibitorit të mikro-RNA dhe niveli i ulët i onkogjenit Plk1.

Hulumtuesit diskutuan një çështje vendimtare: a mundet ky zbulim të ndihmojë në shtyrjen e kancerit dhe zgjatjen e jetës së pacientëve?

Për të gjetur jashtë, ata kanë kryer teste “mjete transporti” të vogla për ruajtjen e medikamenteve microRNA34a (e mangët në pacientët që vdesin shpejt) dhe siRNA (dhe RNA të vogla) që zvogëljonë onkogjenin Plk1.

Rezultatet në laborator ishin premtuese: dy substancat e lëshuara njëkohësisht në tumor vepruan sinergjikisht, duke vonuar përparimin e kancerit në 96% të minjve të trajtuar pas 45 ditëve të trajtimit./sn/

@tn.lajmelokale
@tetovanews