Ballina Shëndeti Rritja e rasteve të kancerit shkaktohet nga mbipesha

Rritja e rasteve të kancerit shkaktohet nga mbipesha

Mbipesha dhe obeziteti është një shkak për rritjen e kancerit në Britani të Madhe, ndërsa rastet e shkaktuara nga pirja e duhanit po bien, sipas një studimi .

Hulumtimi i kancerit në Britani zbuloi se më shumë se një e treta e të gjitha rasteve të kancerit ishin të shmangshëm – rreth 135,000.

Shoqata e bamirësisë zbuloi gjithashtu se pesha e tepërt shkaktoi 6.3% të të gjitha rasteve të kancerit , nga 5.5% në 2011, ndërkohë që rastet nga pirja e duhanit kishin pësuar rënie.

Ajo tha se duhej më shumë veprim për të trajtuar “kërcënimin shëndetësor” të obezitetit.

Në Mbretërinë e Bashkuar zbuluan se vendi me përqindjen më të madhe të kancereve të parandalueshme ishte Skocia me 41.5%, ndjekur nga Irlanda e Veriut në 38%, Uells me 37.8% dhe Anglia me 37.3%.

Në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, pirja e duhanit mbetet shkaku kryesor i kancerit të parandalueshëm, megjithëse ai ra nga 19.4% në 2011, në 15.1%.

E dyta ishte mbipeshë ose obeziteti, dhe e treta ishte ekspozimi ndaj rrezatimit ultra-violetë nga dielli.

Mënyra standarde e diagnostikimit nëse dikush është obez bëhet duke llogaritur indeksin e tyre të trupit (BMI) e cila zbulohet nga raporti i peshës me gjatësinë.

Një BMI prej më shumë se 25 do të thotë që jeni mbipeshë dhe një BMI prej më shumë se 30 do të thotë që ju jeni klasifikuar si i obez, megjithëse ka disa përjashtime. /Ora News.tv/

@tn.lajmelokale
@tetovanews