Ballina Bota Kërcënimi nga sëmundja epidemike, e cila mund të vriste 30 milionë njerëz...

Kërcënimi nga sëmundja epidemike, e cila mund të vriste 30 milionë njerëz në vetëm 6 muaj

Biznesmeni dhe filantropisti Bill Gates ka thënë se bota mund të përballet me një sëmundje infektive e cila mund ta gjunjëzonte botën.

Gates krahasoi rrezikun e një shpërthimi të sëmundjes pandemike ndaj sfidave të përgatitjes për një luftë masive dhe argumentoi se ne kemi rënë prapa në përgatitjen e sistemit tonë shëndetësor publik për një epidemi që mund të vriste 30 milion njerëz në vetëm 6 muaj.

“Bota duhet të përgatitet për pandemi në të njëjtën mënyrë serioze që përgatitet për luftë”.

Gates ka folur me liderët e sigurisë kombëtare në të kaluarën rreth rreziqeve të paraqitura nga sëmundjet infektive. Washington Post vë në dukje se ai ka pasur takime të shumta me ish-këshilltari i sigurisë kombëtare të presidentit Trump.

Gates ka argumentuar se zyra është e kualifikuar mirë për të koordinuar një qasje në shkallë të gjerë ndaj kërcënimit.

Epidemitë dhe pandemitë kanë qenë gjithmonë një kërcënim për shëndetin publik, por dy faktorë janë duke i bërë ata ende më të rrezikshëm: ndryshimet mjedisore që e bëjnë më të lehtë për sëmundjet që të depërtojnë në infektimin e njerëzve nga ushtritë e tjerë dhe globalizimi, gjë që e bën më të lehtë përhapjen e këtyre sëmundjeve .

Sfidat më të fundit epidemiologjike erdhën nga dy sëmundje virale. Shpërthimi i Ebola që shpërtheu midis 2014 dhe 2016 shkatërroi Afrikën Perëndimore, por ndikimet e saj përtej kontinentit ishin të kufizuara.

Ngjashëm, shpërthimi i virusit Zika që filloi në fillim të vitit 2016 ngriti frikën e një pandemie, por mbeti gjeografikisht mjaft e izoluar.

Gjatë fjalës së tij, Gates vuri në dukje rëndësinë e kapjes së sëmundjeve herët si mënyra e vetme më efektive për t’i ndaluar ato nga përhapja.

Kjo është një sfidë që asnjë sektor i shoqërisë nuk mund të përballojë vetëm.

Në vend të kësaj, është e rëndësishme që qeveritë, ushtria dhe kompanitë të kenë nevojë të punojnë së bashku për t’u adresuar – mundësisht para se të shfaqet spektri i ardhshëm epidemik.

@tn.lajmelokale
@tetovanews