Ballina Bota Shkencëtarët planifikojnë një qendër të madhe evropiane inteligjence për të konkurruar SHBA-në

Shkencëtarët planifikojnë një qendër të madhe evropiane inteligjence për të konkurruar SHBA-në

Shkencëtarët kryesorë kanë hartuar plane për të ndërtuar një institut të madh shumëkombësh evropian kushtuar hulumtimit të inteligjencës artificiale të klasit botëror (AI) në një përpjekje të dëshpëruar për të ushqyer dhe mbajtur talentin më të lartë në Europë.

I quajtur Laboratori Europian për Sistemet Mësimore dhe Inteligjente, ose Ellis, instituti i propozuar i AI do të kishte qendra të mëdha në një pjesë të vogël të vendeve, përfshirë Britaninë e Madhe, ku secili prej tyre punësonte qindra inxhinierë kompjuterikë, matematikanë dhe shkencëtarë të tjerë me qëllim mbajtjen e Evropës në majë të kërkimeve të AI.

Në një letër të hapur ku u kërkohet qeverive të veprojnë, shkencëtarët përshkruajnë se si Evropa nuk ka vazhduar si Shtetet e Bashkuara dhe Kina, ku bazohet shumica e firmave dhe universiteteve kryesore të UA. Letra shton se ndërsa disa “pika të nxehta kërkimore” ende ekzistojnë në Evropë, “pothuajse të gjithë njerëzit e lartë në ato vende vazhdimisht po ndiqen për rekrutim nga kompanitë amerikane”.

Shkalla e punës dhe ndikimi dëmtues që po ndodh në universitetet britanike u zbulua në një hetim nga “The Guardian” vitin e kaluar. Ai zbuloi se studentët e doktoratës kishin lënë studimet e tyre për pagat me gjashtë shifra për firmat e teknologjisë amerikane. Ndërkohë, disa universitete u goditën kaq shumë pasi ata kishin humbur një gjeneratë të tërë të kërkuesve të talentuar të rinj.

Letra, e nënshkruar nga shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar, Francë, Gjermani, Zvicër, Izrael dhe Holandë, bën thirrje për fillimin e këtij viti të punës në institutin e ri. Sipas propozimit, vendet pjesëmarrëse do të financojnë institutin si një organizatë ndërqeveritare. E njëjta qasje është përdorur për të financuar Laboratorin Evropian të Biologjisë Molekulare, e cila ka një qendër të madhe në Kembrixh.

“Duhet bërë diçka dhe duhet të bëhet tani,” tha Zoubin Ghahramani, profesor i inxhinierisë së informacionit në Universitetin e Kembrixhit dhe shefi i shkencave në Uber. “Kjo do t’i siguronte Evropës qendra masive ku nuk do të kishim 10 studiues, por qindra ekspertë nga vende të ndryshme”.

“Kjo është me rëndësi aq të madhe për Evropën se do të ishte një gabim i tmerrshëm që të mos bëhej diçka e madhe,” tha ai. “Nëse nuk veprojmë në këtë fushë, universitetet evropiane dhe industria evropiane do të fillojnë të zbresin sa me poshtë”.

Misioni i deklaruar i institutit është të sigurojë që hulumtimi më i mirë i UA-së të bëhet në Evropë, një qëllim që do të nxisë vendet e punës dhe ekonomitë dhe gjithashtu t’i japë shkencëtarëve të rajonit një zë në formësimin e mënyrës se si ndryshon AI në botë, besojnë shkencëtarët. Ata që punojnë në institut do të kenë lirinë për të punuar me industrinë dhe për të filluar kompanitë bazuar në arritjet që ata bëjnë.

Teknologjia ka potencial të tillë që ndikimi i tij në shoqëri pritet gjerësisht të jetë aq i thellë sa revolucioni industrial.

Hapat e parë në ndërtimin e institutit pritet të fillojnë me një bashkëpunim midis Francës dhe Gjermanisë me kombet e tjera që bashkohen më vonë. Në fund të fundit, secili laborator lokal do të bëhej një objekt me vlerë 100 milion $ me një buxhet vjetor prej 30 milion dollarë.

Ghahramani theksoi se nëse Evropa bën hapa mbrapa dhe hulumtimet e AI i lë mënjanë, ajo do të ketë pak fjalë në formësimin e së ardhmes së saj. “Mjedisi rregullator për teknologjinë shpesh udhëhiqet nga njerëzit që kontrollojnë teknologjinë,” tha ai.

Një tjetër përkrahës i madh i institutit, Bernard Schölkopf, drejtor në Institutin Max Planck për Sistemet Inteligjente në Tübingen të Gjermanisë, tha: “Evropa ka një traditë kërkimore akademike unike, kështu që ne kemi arritur të mbajmë për disa vite. Por SHBA dhe Kina kanë njohur rëndësinë strategjike të kësaj fushe dhe asnjë vend i vetëm evropian nuk është zhvilluar për këtë. “

@tn.lajmelokale
@tetovanews