Ballina Bota Shkretëtira më e madhe e botës po zgjerohet më mënyrë të frikshme

Shkretëtira më e madhe e botës po zgjerohet më mënyrë të frikshme

Ndryshimi i klimës është pjesërisht shkaktar për një rritje të jashtëzakonshme të madhësinë së shkretëtirës Sahara gjatë njëqind viteve të fundit. Sipas një studimi të ri, shkretëtira më e madhe në botë është zgjeruar me 10 për qind që nga viti 1920.

Studiuesit nga Universiteti i Merilendit studiuan të dhënat e reshjeve për të matur ndryshimet kufitare të shkretëtirës dhe gjetën se temperaturat më të larta të verës së bashku me dimrat e thatë po rrisin ariditetin e përgjithshëm të tokës. Zgjerimi i shkretëtirës gjithashtu shkakton telashe për njerëzit dhe ekosistemet në Sahel, në zonën e tranzicionit midis shkretëtirës dhe tokat e gjelbra në Savannah në jug.

“Trendet në Afrikë të verërave të nxehta dhe të thata dhe nga stinët më të ngrohta janë të lidhura me faktorët që përfshijnë rritjen e gazrave serë dhe aerosolët në atmosferë”, tha Ming Cai, drejtor i programit në Fondacionin Kombëtar të Shkencës, grupi që financoi studimin. “Këto trende kanë një efekt shkatërrues në jetën e njerëzve afrikanë”.

@tn.lajmelokale
@tetovanews