Ballina Aktualitet Kultura Shqiptarët i shpëtuan jetën, amerikania krijon organizatë për mbrojtjen e kulturës shqiptare...

Shqiptarët i shpëtuan jetën, amerikania krijon organizatë për mbrojtjen e kulturës shqiptare (VIDEO)

Një shtetase amerikane nga Atlanata, Georgia ka themeluar një organizatë për mbrojtjen dhe promovimin e kulturës shqiptare. “Tradita shqiptare e Besës më shpëtoi jetën 2 vjet më parë teksa ndodhesha në Republikën Domenikane”, tregon Ashley Wood, themeluese dhe drejtuese e organizatës ‘Albanian Voices’ (‘Zërat shqiptarë’). Ashlye ishte duke bërë kërkime për temën e saj të doktoraturës në një qytet të vogël kur gabimisht e gjeti veten të rrethuar nga një grup njerëzish të rrezikshëm. E gjithë skena rrëfen ajo, u pa nga 4 shqiptarë.

“Ishte si një skenë e dalë nga një film. Nuk më besohet ajo që po ndodhte. Shqiptarët nisën të më mbronin për asnjë arsye tjetër, vetëm për faktin se më konsideronin si mysafire në atë vend”. Një koncept unik i kulturës shqiptare është tradita e besës; që do të thotë se jeta e mysafirit vlen më shumë se gjithçka dhe ai duhet të mbrohet derisa është në besën tënde.

“Isha aq e prekur dhe e frymëzuar nga kjo kulturë kaq e veçantë, saqë vendosa të krijoja ‘Albanian Voices’, me shpresën për ta ndarë këtë kulturë të mrekullueshme me pjesën tjetër të botës”, rrëfen vajza.

@tn.lajmelokale
@tetovanews