Ballina Argëtim Kuriozitete 38 vjet nga vdekja e tij – Por, kush ishte në të...

38 vjet nga vdekja e tij – Por, kush ishte në të vërtetë Josip Broz Tito?

Josip Broz Tito, i vetmi president i Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, një komandant i njohur i luftës dhe një nga themeluesit dhe udhëheqësi i Lëvizjes Komuniste, vdiq në këtë datë 38 vjet më parë.

Ai lindi në Kumrovec, Zagorje, në një familje të përzier kroato-sllovene, më 4 maj të vitit 1892.

Si një komandant ushtarak austro-hungarez, ai ka marrë pjesë në Luftën e Parë Botërore dhe në frontin serb. Ai u plagos dhe u kap në Galicia, në frontin rus në vitin 1915, dhe kaloi disa kohë në atë vend si i burgosur.

Në biografitë e tij zyrtare ai u citua si pjesëmarrës në Revolucionin e Tetorit. Në Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve u kthye në fund të tetorit 1920, kur ai u bë anëtar i Partisë Komuniste. Në vitin 1937, ai u bë Sekretari i Përgjithshëm i kësaj partie, pas shkarkimit të Milan Gorkiq, ish-udhëheqësi i partisë komuniste, raporton “Danas”, transmeton Periskopi.

Ai punoi dhe studioi, në vitin 1936 dhe 1937, në Komintern në Moskë. Ai ishte një revolucionar dhe burrë shteti komunist jugosllav, i cili kryente funksione të ndryshme shtetërore nga viti 1943 deri në vdekjen e tij në vitin 1980.

Si kreu i Partisë Komuniste të Jugosllavisë, Lëvizja partizane (Ushtria Çlirimtare Popullore) udhëhoqi Luftën e Dytë Botërore dhe nga lufta ai u shfaq si një udhëheqës legjendar. Ai ishte në krye të Jugosllavisë për 35 vjet.

Gjatë karrierës së tij politike ai ishte një person jashtëzakonisht popullor si në vend ashtu edhe jashtë vendit.

Ai vdiq më 4 maj në Lubjanë në orën 15:05. Të njëjtën ditë, në orën 18, Presidenca e RSFJ-së kishte mbajtur një seancë në Beograd dhe me këtë rast kishte miratuar një shpallje me rastin e vdekjes së Titos. Një ditë më vonë, me një tren të veçantë, nga Ljubljana në Beograd, një pasdite mbërriti një valixhe me mbetjet e Josip Broz.

Tito u varros më 8 maj në Shtëpinë e Luleve në Dedinje në prani të 209 delegacioneve nga 127 vende, 700, 000 njerëz, katër mbretër, pesë princa, gjashtë kryetarë parlamentarë, 31 kryetarë shtetërorë, 22 kryeministra dhe 47 ministra, ndër të cilët të pranishëm ishin edhe Saddam Hussein, Yaser Arafat, Margaret Thatcher…./Periskopi/

Artikulli paraprakNë shkollat e SHBA-së shqipja zyrtarizohet për fëmijët shqiptarë
Artikulli tjetërPse i pëlqejmë ushqimet e shpejta?