Ballina Bota Astronautët evropianë përgatiten për ecjen në Hënë

Astronautët evropianë përgatiten për ecjen në Hënë

Testet e para për të studiuar efektet e gravitetit dhe pajisjeve

Ridërgimi i njeriut në Hënë është më shumë se një ëndërr për Evropën, e cila ka filluar të përgatisë astronautët e saj për udhëtimet hënore të ardhshme. Veshur me kostumet hapësinore, simulimet e para për testimin e instrumenteve dhe pajisjeve mbi hirin vullkanik të Lanzarote, në Spanjë, ndërsa në laborator janë duke u përpjekur të provojnë efektet e dobëta të gravitetit hënor, i cili i detyron të kalojnë më shumë se një ecje, shpjegojnë ekspertët e Agjencisë Hapësinore Evropiane (Esa). “Mendojmë se hedhja në Hënë mund të krijojë forca të ngjashme me ato të shkaktuara nga ecja dhe drejtimi në Tokë: kjo mund t’u lejojë astronautëve të mbajnë kockat dhe muskujt në gjendje të mirë përmes lëvizjes ditore”, shpjegon inxhinier Tobias Weber. “Kjo do të zvogëlonte nevojën për pajisje trajnimi si ajo e përdorur në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor“.

Për të minimizuar pajisjet e nevojshme, në simulimet në Lanzarote u provua një tabletë e veçantë (e quajtur Libri Elektronik i Terrenit) që gjeolokalizon astronautin gjatë udhëtimit, katalogon mostrat sipas vendit në të cilin janë mbledhur, integron informacionin që vjen nga mjete të tilla si kamera dhe mikroskopë dhe madje lejon një bisedë zanore me qendrën e kontrollit, të gjitha në sajë të një softueri të zhvilluar nga Leonardo Turchi, një inxhinier i ri konsulent i ESA-s.

Burimi ansa.it

Përgatiti L.Veizi / DITA

Artikulli paraprakTrump: Ndërhyrja e ushtrisë në Venezuelë është një opsion
Artikulli tjetërPapa Françesku i pari që viziton gadishullin Arabik