Ballina Aktualitet Covid-19, nesër fillojnë masat e reja shtrënguese në Maqedoninë e Veriut

Covid-19, nesër fillojnë masat e reja shtrënguese në Maqedoninë e Veriut

Që nga dita e nesërme ora policore do të fillojë çdo ditë punë nga ora 16 deri në orën 5 të mëngjesit në gjithë territorin e vendit. Në fundjavë ora policore do të zbatohet 24 orë (nga ora 16 e ditës së premte deri në ora 5 të ditës së hënë). Gjatë javës personat deri 18 vjet do të kenë mundësi lëvizjeje nga ora 13 deri ora 15, ndërsa personat mbi 67 vjet nga ora 10 deri në ora 12. Qeveria ka vendosur të kufizojë edhe lëvizjen në vendet publike. Nuk lejohen të frekuentojnë më shumë se dy persona, ndërsa masa nuk vlen për personat 14 vjeç nëse janë të shoqëruar nga prindërit. Ky vendim i Qeverisë vjen pas rekomandimeve nga Shtabi i Përgjithshëm i Krizës, mbi bazën e pritshmërive për rritjen e numri të infektuarve 2 javëve në vijim. Kryeministri teknik, Oliver Spasovski thotë se në bazë të analizave, kulmi i krizës në vend pritet tre javët e ardhshme.

Sipas ekspertëve, 2-3 javët e ardhshme do ta arrijmë kulmin e të infektuarve nga virusi Korona i cili me gjasë do të jetë nga 2000 deri 2500. Është më mirë që të përgatitemi për më shumë dhe numri të jetë më pak se sa të na ndodhë e kundërta- deklaroi Oliver Spasovski.

Spasovski shtoi se festat dhe ceremonitë fetare këtë vit do të kryhen nga shtëpia, me qëllim ruajtjen e shëndetit publik.

Këtë vit Pashkët dhe festat e Ramazanit do t’i festojmë nga shtëpitë tona. Ky vit është vit i njerëzimit. Shteti dhe populli munden vetëm bashkërisht ta mundin virusin. Këtë luftë nuk mund ta fitojmë vetë, por vetëm të bashkuar. Për këtë arsye shmangni kontaktet fizike, rrini në shtëpi sa më shumë që mundeni- tha Oliver Spasovski, Kryeministër teknik.

Ndryshe, në vendin tonë sipas të dhënave të fundit si pasojë e pandemisë Covid-19 numri i viktimave shkon në 21, ndërsa i të infektuarve në 570. Numri më i madh i të prekurve vazhdon të mbetet në Shkup dhe Kumanovë. Gjatë ditës së djeshme janë shëruar 4 pacientë të cilët janë lëshuar për kurim shtëpiak. Të njëjtëve i është bërë edhe testi dytë dhe tretë. Numri i pacientëve të shëruar në vendin tonë shkon në 30.

Од 36-тата седница на Владата: Дополнителни ограничувања на движењето за граѓаните на целата територија со важност од 8-ми април

Владата на Република Северна Македонија на денешната 36-тата седница донесе повеќе уредби, одлуки и заклучоци во насока на справување со здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот.

На предлог на Комисијата за заразни болести во рамки на Министерството за здравство и Генералниот кризен штаб, денеска е донесено дополнување на Одлуката за забрана за движење на граѓаните во целата територија на државата, односно за продолжување на полицискиот час на целата територија на Северна Македонија.

Според ова дополнување се забранува движењето за сите граѓани на ниво на целата територија, секој работен ден, од понеделник до петок, од 16:00 часот до 05:00 часот наредниот ден.

За време на викендот се забранува движењето за сите граѓани од петок во 16:00 часот до 05:00 часот во понеделник на целата територија на државата.

Дополнително, за лицата над 67-годишна возраст се забранува движењето во текот на сите работни денови, од понеделник до петок, освен во периодот од 10:00 часот до 12:00 часот.

За младите лица до 18 години се забранува движењето во текот на сите работни денови, од понеделник до петок, освен во периодот од 13:00 часот до 15:00 часот.

Според Одлуката, се забранува движењето на граѓаните на јавни места и јавни површини во групи поголеми од две лица, при што дозволено е родител да биде во поголема група со своите деца до 14 години.

Новите ограничувања стапуваат на сила во среда, 8-ми април 2020 година во 16:00 часот.

За земјоделските активности, дозволено е движење во рамки на територијата (атарот) на селата, исклучиво за работните потреби.

Аптеките ќе работат непречено, а Министерството за здравство ќе изработи план за непречена работа и на здравствените установи.

Исклучоците од забраната за движење важат за полицијата, армијата, здравствените работници (во ЈЗУ и ПЗИ, како и матичните лекари) и за маркетите и рестораните кои вршат достава на производи, при штoтие своите ангажмани ќе ги реализираат непречено.

Владата денеска им препорача на oпштинските штабови во рамките на своите кризни активности да организираат достава на неопходните артикли до повозрасните лица и до лицата од ризичните групи.

На својата денешна седница Владата ја усвои и Уредбата со која се уредува ограничување на правото на исплата на паричните паушали на извршните членови на Одборите на директори, паричните надоместоци на претседателите и членовите на управни и надзорни одбори, претседателите и членовите на советите на единиците на локалната самоуправа и претседателите и членовите на комисии, работни групи и советодавни и експертски тела формирани од Владата и органите на единиците на локалната власт, кои се истовремено вработени за време на траење на вонредната состојба.

Според Уредбата, на овие лица, заклучно со месец декември 2020 година не им се исплатуваат парични надоместоци, како и надоместоци за патни и други материјални трошоци.

Оваа уредба не се однесува на лица кои на денот на влегување на сила на оваа уредба со законска сила се евидентирани како невработени лица во Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија.

Во рамки на 36-тата седница, денеска, беше донесена Уредба со законска сила за примена на Законот за здравствено осигурување за време на вонредна состојба според која на осигурениците на кои им се ускратени правата од задолжителното здравствено осигурување поради нередовно уплатуван придонес или уплатата на придонесот задоцнила повеќе од 60 дена, односно имаат долг за неплатен придонес, можат во здравствените установи да користат здравствени услуги поврзани со дијагностицирање и лекување од коронавирусот КОВИД-19 на товар на средствата на Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија.

Оваа Уредба за лекување од КОВИД-19 на товар на Фондот, се однесува и на државјаните на Република Северна Македонија кои не се задолжително здравствено осигурани по ниту еден основ.

Министрите денеска ја усвоија и Одлуката за дополнување на Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на коронавирусот КОВИД-19, која предвидува ограничување на извозот на економските оператори и производителите на заштитни маски од Република Северна Македонија во количина која нема да надминува 80 проценти од просечното дневно производство на заштитни маски од хартија, целулозна вата или целулозни влакна и пластични маски со текстилен филтер, со тоа што при секој извоз на заштитни маски кон царинската декларација се приложува изјава од извозникот и производителот дека во секој момент во магацините односно складовите располага со 20 проценти од просечното дневно производство на заштитни маски, која количина е наменета исклучиво за потребите на домашниот пазар.

Економските оператори и производители на заштитни маски при секој извоз на заштитни маски кон царинската декларација се должни да достават изјава од извозникот и производителот дека во секој момент во магацините односно складовите располагаат со 20 проценти од просечното дневно производство на заштитни маски, која количина е наменета исклучиво за потребите на домашниот пазар.