Ballina Aktualitet 9 raste të reja me CoVid-19 në Tetovë dhe rrethinë dhe një...

9 raste të reja me CoVid-19 në Tetovë dhe rrethinë dhe një viktimë

Rritet në mënyrë dra^stike numri i të prekurve nga virusi korona në vend. Në 24 orët e fundit janë regjistruar 52 raste të reja me CoVid-19. Numri më i madh i tyre është nga Shkupi -26, ndërsa të infektuar ka edhe në qytetet tjera: Kumanovë-6, Shtip-7, Tetovë-9, Strugë-2, Veles-1 dhe 1 në Koçanë. Ndërkohë që janë shëruar 30, ndërsa kanë ndërruar jetë 4 pacientë dhe atë 2 nga Shkupi, një nga Velesi dhe një nga Tetova.

52 новозаболени од КОВИД 19, од направени 661 тестирање, за само едно деноноќие е регистрирано во земјава потврдуваат од Комисијата за заразни болести за Телма. 26 се во Скопје и тоа најголем дел од гази баба, студеничани сарај и чаир, 10 се од Тетово, седум од Штип и останатите по неколкумина од други градови.

Комисијата итно заседаваше и предложи до Владата да им наложи на сите инспекции, полицијата и локалните кризни штабови да излезат на терен и да контролираат. Директорот на институтот за јавно здарвје Шабан Мемети е разочаран од она што се случува на терен. Вчера докторите биле во штип и тетово и сведочат дека не се почитуваат нивните препораки. Наредено е да се направи скрининг на секој што бил и во најмал контакт со заболени во овие кризни жаришта, но и локалните шабови да се поактивни во контролата. Според Мемети ваквата состојба е резултат на непочитување на мерките, несоработката на верските заедници и наглото олабавување.

Починаа 4 пациенти, по двајца во ГОБ 8-ми септември, и двајца на Инфективна клиника.

@tn.lajmelokale
@tetovanews