Ballina Bota Trump nënshkruan urdhrin ekzekutiv që mund të ndryshojë tërësisht rrjetet sociale!

Trump nënshkruan urdhrin ekzekutiv që mund të ndryshojë tërësisht rrjetet sociale!

Kanë mbërritur konkretisht “veprimet e mëdha” të njoftuara nga Presidenti amerikan Donald Trump kundër mediave sociale.

Brenda disa orësh nga njoftimi – pas vendimit të Twitter për të raportuar dy tweeta të Trumpit që përmbajnë lajme të rreme për votimin me korrespondencë – Shtëpia e Bardhë nënshkroi një urdhër ekzekutiv që ndryshon nenin 230 të Ligjit për Communications Decency, një ligj i vitit 1996 që garanton imunitet të gjerë nga çështjet civile për ato që përdoruesit publikojnë në internet, sepse në nivelin juridiksional faqet konsiderohen “platforma” dhe jo “editor” dhe për këtë arsye janë të liruara nga përgjegjësia për përmbajtjen.

“Një grup i vogël i mediave sociale të fuqishme monopole kontrollojnë një pjesë të madhe të të gjitha komunikimeve publike dhe private në Shtetet e Bashkuara: ata kanë një fuqi të pakontrolluar për të censuruar, shkallëzuar, redaktuar, skicuar, fshehur, ndryshuar praktikisht çdo formë të komunikimit midis individëve privatë ose me audiencë të madhe ”, sqaroi presidenti gjatë nënshkrimit të dekretit. Në fakt, sipas Trump, këto lloj veprimesh përfaqësojnë një zgjedhje editoriale shumë specifike që ka pak të bëjë “me asnjanësinë që duhet të ketë një platformë”.

Çfarë ndodh tani?

Para se kjo ndryshim të hyjë në fuqi, ajo duhet të marrë aprovimin nga Komisioni Federal i Komunikimit (FCC), organi më i lartë federal që rregullon telekomunikacionin në Shtetet e Bashkuara. Për momentin, FCC përbëhet nga 3 republikanë dhe 2 demokratë, kështu që ekziston një shans i mirë që ndryshimi të pranohet. Në çdo rast, vendimi i Trump do të fillojë të ketë pasoja konkrete në rrjetet sociale brenda një kohe të shkurtër.

Fshirja e nenit 230 të Ligjit për Etikën e Komunikimit, sipas disa vëzhguesve, do të kufizojë ndjeshëm fjalën e lirë në internet. Matt Schruers, president i Shoqatës së Industrisë së Kompjuterëve dhe Komunikimeve, i tha Associated Press se “nëse këto mbrojtje do të hiqeshin, mediat sociale në mënyrë paradoksale do të ishin shumë më agresive në moderimin e përmbajtjes dhe mbylljen e llogarive. Dhe gjithashtu do të preke edhe diskutimi publik i cili do të ishte shumë më pak i nxehtë se aktualisht”. (Wired)