Ballina Bota Analiza ANALIZA: Si Europa mund të dalë më e fortë nga kriza e...

ANALIZA: Si Europa mund të dalë më e fortë nga kriza e koronavirusit

Nga Poul M. Thomsen

Europa, ashtu si pjesa tjetër e botës, po përballet me një krizë të zgjatur. Një element i distancimit shoqëror – i detyrueshëm ose i vullnetshëm – do të jetë me ne për aq kohë sa vazhdon kjo pandemi. Kjo, e shoqëruar me ndërprerje të vazhdueshme të zinxhirit të furnizimit dhe probleme të tjera, një situatë tashmë e vështirë. Bazuar në parashikimet e rifreskuara të FMN-së të publikuara muajin e kaluar, pritet që PBB reale e Bashkimit Europian të tkurret me 9.3 përqind në vitin 2020 dhe më pas të rritet me 5.7 përqind në 2021, duke u rikthyer në nivelin e 2019 vetëm në 2022. Nëse një trajtim efektiv ose vaksinë për COVID-19 do të publikohet, shërimi mund të jetë më i shpejtë – por e kundërta do të jetë e vërtetë nëse do të ketë valë tjetër të madhe në vjeshtë.

Disa vende europiane do të përballen me një rrugë më të ashpër rikuperimi se të tjerët. Disa hynë në krizë në aspektin e prodhimimt dhe të tregut të punës, duke frenuar potencialin e rritjes. Të tjerët varen nga industritë që janë integruar fort në zinxhirët e furnizimit ndërkufitar, duke i lënë ato thellësisht të prekshme nga ndërprerjet e lidhjeve të tilla. Në disa vende të mëdha të zonës së euros, rritja e ngadaltë ka bashkëjetuar me borxhin e lartë publik dhe hapësirën e kufizuar fiskale. Në mënyrë të pashmangshme, kushtet fillestare nga ku nisi kriza me ndryshime të mprehta ka të ngjarë të rezultojnë në një rikuperim shumë të pabarabartë në të gjithë Europën.

Vendet me borxh të lartë të Europës do të mbajnë barrën më të rëndë të impaktit shoqëror. Për dekada të tëra, disa prej këtyre vendeve kanë parë që borxhet publike të rriten në kohë telashesh dhe të stabilizohen mandej- por jo të bien ndjeshëm – në kohë të mira. Modeli hap pas hapi i rritjes së borxhit flet për një rekord të dobët të adresimit të mangësive strukturore, qoftë për shkak të ngurtësisë institucionale ose vullnetit të pamjaftueshëm politik. Rezultatet tregojnë papunësi të lartë dhe emigrim, veçanërisht në mesin e të rinjve, dhe një prirje drejt taksimit më pak progresiv, por pensionet në masë të madhe janë të mbrojtura. COVID-19 — një sëmundje që kërkon mbrojtje të të moshuarve, por që iu lë të rinjve të mbulojnë pjesën më të madhe të kostove – kjo komplikon një situatë demografike tashmë të vështirë.

Politikat fiskale për një Europë në transformim

Përballë sfondeve të tilla, politikat – veçanërisht politikat fiskale nacionale – duhet të fillojnë të ripozicionohen duke menduar për një krizë më të gjatë. Në fillim të pandemisë, mbylljet ishin një mjet jetësor për të shpëtuar jetë. Për të ndihmuar kapacitetin ekonomik ti mbijetojë një ndërprerjeje të shkurtër por ekstreme dhe të lejojë që veprimtaria të rritet, politikat fiskale u lehtësuan ndjeshëm. Muaj më vonë, mbështetja fiskale mbetet po aq e rëndësishme sa në fillim. Por, ndërsa dislokimet vazhdojnë, burimet do të shtrihen. Tani është koha, pra, të mendojmë përpara dhe të rivlerësojmë se si të përdorim më mirë hapësirën e kufizuar fiskale, pa u ngarkuar padrejtësisht taksapaguesve të ardhshëm. Sa më gjatë të jetë një rënie, aq më e madhe do të jetë nevoja për të synuar me kujdes mbështetjen për firmat dhe familjet në vendet me borxh të lartë.

Politikëbërësit gjithashtu duhet të pranojnë se ekonomia pas krizës mund të duket shumë e ndryshme nga ekonomia e vitit 2019. Po bëhet e qartë se ne jemi në zgrip — dhe se kemi nevojë për një ndryshim të përhershëm. COVID-19 na ka kujtuar që natyra ende është supreme, se degradimi i mjedisit duhet të ndalet, dhe se investimi në rezistencë është politikë e mirë. Për më tepër, maturia kërkon që ne të konsiderojmë se kjo pandemi mund të zgjasë disa vjet, dhe mund të pasohet nga pandemitë e ardhshme. Europa duhet të përpiqet për një ekonomi të re, më të gjelbër, e cila mund të funksionojë me efikasitet edhe me distancim të zgjatur shoqëror. Mund të duhen shumë vite që ky normalitet të zëvendësohet, por transformimi duhet të ushqehet duke filluar që tani. Ne thjesht nuk mund të kthehemi në mënyrën si ishin më parë gjërat.

Ndryshimi tashmë ka marrë jetë, me fitues dhe humbës. Dixhitalizimi është shfaqur si një pengesë kryesore e rezistencës, por edhe si ndarje. Në të gjithë Europën dhe më gjerë, punonjësit e panumërt janë duke u përshtatur me punën në distancë, studentët po ashtu, mjekët dhe pacientët ndërveprojnë me telemjekësi, dhe firmat shesin në internet. Megjithatë, aktivitete të panumërta janë mbyllur. Shumë aktivitete si- mikpritja, udhëtimi etj- mund t’ju duhen vite për tu rikuperuar. Përsëri, disa vende do të goditen më shumë se të tjerët, dhe pabarazitë mund të rriten edhe brenda kufijve kombëtarë. Ne ende nuk mund të jemi në gjendje ta parashikojmë plotësisht normën e re, por tranzicioni ka filluar.

Fondet publike duhet të përdoren për të drejtuar rialokimin e burimeve të nevojshme duke mbrojtur më të prekurit. Në tregjet e punës dhe të produkteve, fokusi duhet të jetë në fleksibilitetin, përfshirë duke siguruar që skemat e punës me kohë të shkurtër që lidhin punëtorët me punëdhënësit e tyre të mbahen të përkohshëm. Në sektorin e korporatave, programet mbështetëse duhet të përfshijnë stimuj që inkurajojnë planet e forta të biznesit. Ndërsa nevojat e likuiditetit bëhen nevoja të aftësisë paguese, ndihma shtetërore mund të ketë nevojë të përfshijë injeksione të kapitalit. Më në fund, investimi publik mund dhe duhet të marrë drejtimin, duke u përqëndruar në gjelbërimin, dixhitalizimin dhe aspektet e tjera të qëndrueshmërisë.

Mbështetja e rimëkëmbjes do të vazhdojë të kërkojë burime të konsiderueshme fiskale. Duke përqendruar fondet e BE-së në vendet më të goditura nga pandemia ose me hapësirë ​​më pak fiskale, nivele më të ulëta të të ardhurave dhe dëme më të mëdha mjedisore, paketa “Next Generation EU” synon të përmirësojë rezultatet për tregun e vetëm si një i tërë. Sidoqoftë, për ta bërë këtë është e rëndësishme që ajo të shërbejë si një katalizator dhe jo një zëvendësim i reformave strukturore dhe politikave të kujdesshme fiskale.

Ruajtja e stabilitetit financiar dhe kredia

Përmes fazës akute të krizës dhe më gjerë, politika monetare do të duhet të mbetet fuqishëm akomoduese. Me mungesat e kërkesës në lidhje me krizën, duke dobësuar më tej perspektivën e inflacionit, bankat qendrore duhet të vazhdojnë të japin stimul thelbësor dhe të sigurojnë që tregjet financiare të mbeten likuide. Pasi të ketë kaluar periudha e stresit, megjithatë, do të ketë nevojë për introspeksion — duke reflektuar në objektivat e shumë viteve të inflacionit të humbur, se si të aplikohet siç duhet politika monetare nga politika fiskale, në rënien globale të ekuilibrave të normave reale të interesit si kursime investime jashtë hapësirës, ​​në zgjedhjen e instrumenteve monetarë, dhe më shumë. Shqyrtimi strategjik i Bankës Qendrore Europiane mbetet po aq thelbësor sa kurrë.

Më në fund, një tjetër përparësi kryesore në periudhën e ardhshme do të jetë sigurimi i një furnizimi të pandërprerë të kredisë bankare për ekonominë. Historia na ka mësuar që, kur ndarja efikase e kursimeve prishet, krizat kanë tendencë të zgjasin më shumë. Tani për tani, shumica e bankave europiane kanë kapitalin dhe likuiditetin e nevojshëm për të zgjeruar kredinë. Por, pasi kjo krizë të mund të zgjasë në kohë, do të ketë shumë nevoja, dhe këto mund të gërryejnë aftësinë e huazimit. Prandaj, potencialisht, një njësi kthyese e kësaj krize thjesht mund të jetë koha: sa më e gjatë të jetë pandemia, aq më i madh do të jetë çrregullimi i kredisë dhe më i ngadalshëm shërimi pas pandemisë. Është thelbësore që mbikëqyrësit të përgatisin bankat për testin e ardhshëm. Standardet e forta të huadhënies duhet të mirëmbahen, dhe ristrukturimi i kredive të këqija të ndiqen në mënyrë aktive për të ruajtur vlerën. Në disa raste, rikapitalizimi i bankës mund të jetë i nevojshëm.

Një miksim i llogaritur i politikave

Sfida të vështira priten, administrimi i kësaj krize të madhe do të kërkojë një qasje gjithnjë e më të llogaritur për të ecur përpara. Me kalimin e kohës, politikëbërësit duhet të reflektojnë edhe në konsideratat afatgjata. Edhe pse kostot e ulëta të huamarrjes zbutin disa nga hallet e biznesit dhe të njerëzve, politikëbërja e përgjegjshme do të duhet të peshojë imperativat e menjëhershme kundër ngarkesave të ardhshme për taksapaguesit e rinj dhe gjeneratat e reja. Reforma të vështira duhet të ndiqen me vendosmëri.

Synimet gjithëpërfshirëse të politikës nuk janë një, por dy: të shpëtojmë jetë tani dhe të sigurojmë që Europa të shfaqet me një ekonomi më të gjelbër dhe më të sigurt për një afat të gjatë, ku gjeneratat e ardhshme mund të lulëzojnë në mënyrë të barabartë./Fondi Monetar Ndërkombëtar/

*Poul M. Thomsen është Drejtori i Departamentit Europian të FMN-së