Ballina Bota REAGIMI/ SHBA kundër Turqisë: Jo kthimit të Haga Sophia-s në xhami!

REAGIMI/ SHBA kundër Turqisë: Jo kthimit të Haga Sophia-s në xhami!

SHBA ka kundërshtuar vendimin e qeverisë së Turqisë për ta kthyer katedralen ikonë të Kishës Ortodokse Lindore si një objekt të kultit musliman.

Sekretari i Shtetit të SHBA, Michael Pompeo, ka lëshuar një deklaratë publike, të cilën Departamenti e ka shpërndarë me email në mediat e gjithë botës.

Deklarata e plotë e Michael R. Pompeo, sekretari i Shtetit:

“Qeveria e Turqisë ka administruar Hagia Sophia si një muze – e njohur zyrtarisht nga UNESCO si pjesë e Zonave Historike të Trashëgimisë Botërore të Stambollit – në një mënyrë të jashtëzakonshme për gati një shekull.

Ne i kërkojmë Qeverisë së Turqisë që të vazhdojë të ruajë Hagia Sophia si një muze, si një shembull i angazhimit të saj për të respektuar traditat e besimit dhe historinë e larmishme që kontribuan në Republikën e Turqisë, dhe për të siguruar që ajo të mbetet e arritshme për të gjithë.

Kjo jashtëzakonshmëri është një testament i shprehjes fetare dhe gjenialitetit artistik dhe teknik, i pasqyruar në historinë e tij të pasur dhe komplekse 1.500-vjeçare.

Për më tepër, statusi i sitit si muze u ka lejuar njerëzve nga e gjithë bota të hyjnë dhe të reflektojnë për këtë arritje të mrekullueshme.

Shtetet e Bashkuara shikojnë një ndryshim në statusin e Hagia Sophia si zvogëlimin e trashëgimisë së kësaj ndërtese të shquar dhe aftësinë e saj të patejkalueshme – aq të rrallë në botën moderne – për t’i shërbyer njerëzimit si një urë shumë e nevojshme midis atyre të traditave dhe kulturave të ndryshme të besimit .

Ne kërkojmë të vazhdojmë të punojmë me Qeverinë e Turqisë për një gamë të gjerë çështjesh me interes të ndërsjellë, përfshirë ruajtjen e vendeve fetare dhe kulturore.”