Ballina Bota ANALIZA: Të rinjtë në Turqi e refuzojnë përpjekjen e Erdoganit për t’i...

ANALIZA: Të rinjtë në Turqi e refuzojnë përpjekjen e Erdoganit për t’i kthyer në një ‘brez fetar’

Të rinjtë në Turqi duket se po largohen nga politikat islamike të partisë në pushtet AKP, duke i kushtuar vota në kutitë e votimit.

Nga Hamdi Fırat Buyuk

Presidenti turk Rexhep Tayip Erdogan ka folur prej kohësh për rritjen e një “brezi fetar” të të rinjve dhe hapi një mori shkollash fetare si ajo që u diplomua vetë për të bërë pikërisht atë.

Por pas më shumë se 18 vjet sundimi nga partia e tij me rrënjë islamike Drejtësi dhe Zhvillim, AKP, kritikët e Erdoganit thonë se të rinjtë e Turqisë po largohen gjithnjë e më shumë nga politikat qeveritare që kanë polarizuar shoqërinë turke.

“Numri i të rinjve që e shohin botën përmes një lente laike vazhdon të rritet edhe pse ata janë konservatorë,” tha profesori i sociologjisë Sencer Ayata në një intervistë për gazetën në internet T24.

“Të rinjtë turq distancohen nga stili aktual i politikës dhe gjuhës së saj – shtypja, frika dhe sherret … Ata duan më shumë liri.”

Dështimi i politikave islamike  

Sipas një sondazhi të fundit të botuar nga kompania kërkimore MAK, më pak se 25 përqind e të rinjve 18-35 vjeç mbështesin AKP-në e Erdoganit.

Më shumë se gjysma e të rinjve të anketuar thanë se ishin të pakënaqur; 90 përqind thanë se gjeneratat e vjetra nuk i kuptojnë ata dhe 76 përqind thanë se duan të jetojnë jashtë.

Tetëdhjetë e gjashtë përqind janë në borxh dhe 77.6 përqind besojnë se nepotizmi është më vendimtar sesa merita kur bëhet fjalë për rekrutimet në punë.

Sipas vlerësimeve zyrtare, pesë milionë të rinj turq do të mbushin moshën zyrtare për të votuar në zgjedhjet e ardhshme parlamentare në vitin 2023. Pjesëmarrja është tradicionalisht e lartë.

“Partia në pushtet do të humbasë më shumë vota pasi brezat e rinj, gjenerata Z në veçanti, nuk e mbështesin atë,” tha Kursad Gorgen, një anëtar i Lëvizjes Rinore 3H. “Zgjedhjet lokale në Stamboll [të cilat AKP humbi vitin e kaluar] ishte një shenjë e kësaj.”

Politika e identitetit nuk ngrohin

Mes tendencave të tilla, qeveria ka hapur shkolla të mesme të reja teologjike, duke rritur numrin e tyre nga 854 në 2015 në 1,610 këtë vit, sipas statistikave të Ministrisë Kombëtare të Arsimit.

Sidoqoftë, madhësitë e klasave kanë rënë nga 28 në 14 për shkak të rënies së kërkesës, ndërsa statistikat zyrtare tregojnë se vetëm një në gjashtë të diplomuar të shkollave të tilla vazhdojnë arsimin universitar.

“Numri i shkollave të mesme teologjike u rrit, por cilësia e tyre u ul,” tha udhëheqësi i të rinjve Burak Yalim, një anëtar themelues i partisë së sapo-themeluar të opozitës Partia Demokraci dhe Përparim, DEVA, e udhëhequr nga ish-aleati i Erdoganit Ali Babacan.

“Presidenti Erdogan supozon se të rinjtë kanë të njëjtat besime, ëndrra të njëjta dhe plane të njëjta si ai kur ishte i ri, por rinia ka ndryshuar,” tha Yalim për BIRN.

“Politika e identitetit nuk do të thotë asgjë për rininë aktuale. Mjedisi, të drejtat e kafshëve, mediat sociale dhe liria e shprehjes janë më të rëndësishme për rininë sesa politikat islamike të Erdoganit. ”

Gorgen tha se “politikat shtypëse islamike” të qeverisë po bënin dëm. “Vështirësia ekonomike dhe kërkesat për më shumë liri ulin ndikimin e politikave qeveritare,” i tha ai BIRN.

Shtysë për emigrim

Gokce Gokcen, një udhëheqës rinor 29 vjeçar dhe nënkryetar i Partisë Popullore Republikane të opozitës kryesore të CHP, tha se lidhjet midis qeverisë dhe të rinjve të Turqisë janë prishur.

“Qeveria nuk krijon politika për të zgjidhur problemet e të rinjve, por ata përpiqen të garantojnë pozicionet e tyre,” tha Gokcen. “Politika e identitetit, problemet e vazhdueshme politike brenda dhe jashtë nuk e tërheqin rininë. Të rinjtë duan drejtësi, punësim dhe më shumë liri ”.

Papunësia është veçanërisht e lartë tek të rinjtë. Shifra zyrtare është 26.1 përqind, por ekspertët vënë në dyshim besueshmërinë e të dhënave shtetërore dhe thonë se shkalla është shumë më e lartë.

Pesë milionë të rinj të diplomuar në universitete nuk janë në gjendje të paguajnë kreditë e tyre studentore.

Shumë po votojnë me këmbë dhe po largohen nga vendi.

Vetëm vitin e kaluar, 330,000 turq emigruan, gati gjysma e tyre midis moshës 15 dhe 35 vjeç.

Gokcen tha se të rinjtë nuk po largoheshin për arsye financiare por sepse “ata besojnë se mund të jetojnë jetë më të mirë dhe të respektuar në SHBA., Kanada, Evropën Perëndimore ose Australi bazuar vetëm në aftësitë e tyre”.

Gorgen, nga Lëvizja Rinore 3H, është midis atyre që planifikojnë të largohen.

“Ne nuk jemi rehat në Turqi dhe vendi nuk ofron asgjë për të qëndruar këtu,” tha ai. “Kështu që unë gjithashtu planifikoj të largohem nga vendi pas shkollimit tim universitar.”