Ballina International Македонски Сеизмичкиот бран од земјотресот во Петриња го регистрираа сеизмолозите ширум САД

Сеизмичкиот бран од земјотресот во Петриња го регистрираа сеизмолозите ширум САД

Институтот ИРИС за истражување на земјотреси со седиште во Њујорк објави анимација која покажува како земјотресите со јачина од 6,4 степени според Рихтеровата скала што вчера ја погодија Петриња беа снимени од сеизмолошки станици во Северна Америка.

Анимацијата се вика Ground Motion Visualization односно, визуализација на поместување на тлото. Како што сугерира неговото име, тоа го покажува движењето на почвата откриена од сеизмометрите низ САД и остатокот од континентот по земјотресот во Петриња.

Секоја точка на картата на северноамериканскиот континент е сеизмичка станица која ја менува бојата во зависност од насоката на движење на почвата: кога почвата се движи нагоре точката станува црвена, а кога се движи надолу точката станува сина. Бранови што предизвикуваат земјотрес патуваат околу Земјата и низ неа. Тие се послаби (позадушени) колку повеќе се оддалечуваат од епицентарот на земјотресот.

ИРИС ја споредува оваа појава со бранувањата што се јавуваат кога фрлате камен во езеро – концентричните кругови се шират од точката каде што каменот продирал во површината на водата, од каде што патуваат во сите правци. Оддалечувајќи се од изворот, брановите губат сила, сè додека на одредено растојание од „епицентарот“ едноставно не исчезнат. Принципот на ширење на сеизмичките бранови е ист како и опишаниот пример од езерото, пишува Телеграм. Кога сеизмичките бранови се доволно далеку од епицентарот, луѓето повеќе нема да можат да ги чувствуваат, но сепак можат да бидат откриени од чувствителни сеизмички инструменти.

Оваа анимација покажува токму такво ширење на сеизмички бранови по земјотресот во Петриња. Брановите предизвикани од овој земјотрес патуваат низ Земјата и преку нејзината површина. Додека пристигнале на континенталниот дел на САД, брановите биле премногу слаби за да ги почувствуваат жителите на тој дел од светот, но не биле толку слаби што не можеле да се измерат.

На дното на анимацијата стои сеизмограм кој прикажува како се движеле сеизмичките бранови кога стигнале до Северна Америка. Зелениот триаголник ја означува положбата на мерната станица што го снима сеизмограмот прикажан на дното. Црвената линија го покажува правецот на брановите што се шират од епицентарот во Хрватска до далечниот континент.

Авторите на визуелизацијата забележуваат дека некои од инструментите се чини дека реагираат пред да достигнат сеизмичките бранови до нив. Ова се должи на поставките за анимација и калибрација на сеизмичкиот инструмент. Покрај тоа, се посочува дека анимацијата е забрзана и не ја одразува реалната брзина на бранот. Конечно, ИРИС предупредува дека во анимацијата не можат да го прикажат секој сеизмички инструмент во земјите од Северна Америка.

Ground motion visualization showing the waves from the M6.4 Croatia earthquake cross North America
Watch the waves from the M6.4 earthquake in Croatia roll across seismic stations in North America.

This animation, called a Ground Motion Visualization (GMV), shows the motion of the ground as detected on seismometers across North America – each dot is a seismic station and when the ground moves up it turns red and when it moves down it turns blue.

Waves generated by an earthquake travel around and through the earth, but they get smaller (attenuate) as they move away from the earthquake location, just like ripples in a pond. Once the earthquake waves are far enough away from the location where the earthquake occurred they can no longer be felt by people, BUT they can still be detected by sensitive seismic instruments. That’s what this animation is showing – the waves from the M6.4 earthquake traveling both through the earth and across earth’s surface – in the continental US the earthquake the waves are much too small to feel but not too small to measure. The scale is along the bottom. It is in micrometers (microns). For reference, the diameter of a human hair is ~50-75 microns.

The star shows the location of the earthquake. The green triangle is the station recording the seismogram shown along the bottom. The red line between the 2 is the “great circle path”.

*Some of the instruments look like they are experiencing shaking before the seismic waves arrive. This is due to the setting of the animation and the calibration of the seismic instrument.

**The video is not reflecting the actual speed of the waves; it has been sped up. The time is shown along the bottom.

***If you look carefully you will see that there are Canadian stations used in this animation, primarily along the western coast and adjacent to Alaska. Not every seismic instrument in the US, Canada or Mexico can be used in this type of animation.

This particular GMV is generated using the vertical component of our Ground Motion Visualization (GMV). To produce a better coverage, the video is based on all available stations from any FDSN data center, using the fedcatalog service (http://service.iris.edu/irisws/fedcatalog/1/).  The video uses the available BHZ, LHZ, or HHZ channel to produce the video, therefore provides a better coverage.

To see more GMV’s visits http://ds.iris.edu/spud/gmv/17971022

Artikulli paraprakShqiptarët do humbasin mbështetësin më të madh në Kongresin amerikan
Artikulli tjetër“Dashuria ime për ty është marrëzi…”-letra për Mit’hat Frashërin