Ballina Bota Kina autorizon “diellin artificial” me energji bërthamore

Kina autorizon “diellin artificial” me energji bërthamore

Kina autorizoi “diellin artificial”, duke shënuar një hap të madh në aftësitë kërkimore të energjisë bërthamore të vendit. Reaktori HL-2M Tokamak është pajisja kërkimore eksperimentale e shkrirjes bërthamore më e madhe në shkallë vendi dhe shkencëtarët shpresojnë që pajisja potencialisht mund të zhbllokojë një burim të fuqishëm energjie të pastër.

Përdor një fushë të fuqishme magnetike për të shkrirë plazmën e nxehtë dhe mund të arrijë temperatura mbi 150 milion gradë Celsius – afërsisht dhjetë herë më e nxehtë se bërthama e diellit.I vendosur në provincën Sichuan, reaktori shpesh quhet një “diell artificial” për shkak të nxehtësisë dhe energjisë së madhe që prodhon.

“Zhvillimi i energjisë së shkrirjes bërthamore nuk është vetëm një mënyrë për të zgjidhur nevojat strategjike të Kinës për energji, por gjithashtu ka një domethënie të madhe për zhvillimin e qëndrueshëm të ardhshëm të energjisë dhe ekonomisë kombëtare të Kinës“, tha Gazeta e Popullit. /abcnews.al