Ballina Bota Italia në kolaps, 24 orë për të zgjidhur krizën, ja çfarë mund...

Italia në kolaps, 24 orë për të zgjidhur krizën, ja çfarë mund të ndodhë

Në një konferencë shtypi në Dhomën e Senatit që filloi rreth orës 6.20 pasdite, gati një orë më vonë se koha e caktuar, Matteo Renzi njoftoi dorëheqjet e ministrave Teresa Bellanova, Elena Bonetti dhe nënsekretarit Ivan Scalfarotto. Një akt që hap zyrtarisht krizën e qeverisë, megjithëse deri në fund Partia Demokratike u përpoq të ndërmjetësonte dhe vetë Kryeministri Conte i cili punoi në një dokument të përbashkët që do të nënshkruhej nga aleatët për të ringjallur shumicën. “Kriza është hapur prej muajsh dhe jo nga ne”, tha udhëheqësi i Italia Viva. Renzi shtoi: “Ne kemi besim te Mattarella”.

Dhe Kryeministri raportoi sot tek shefi i shtetit, duke shkuar në Quirinale, vendimet e CDM të djeshme dhe gjendjen e marrëdhënieve të koalicionit. Presidenti i Republikës theksoi nevojën për të dalë shpejt nga kjo gjendje e pasigurisë. Duke u kthyer në këmbë te Palazzo Chigi Conte, i pyetur nga gazetarët, ai u kufizua me komentimin: “Kriza? Shpresoj që jo”.

Pak para takimit me Mattarellan, Conte kishte takuar sekretarin demokrat Nicola Zingaretti. Puna e Roberto Gualtieri konfirmon se sa është provuar e pamundura në këto orë. Ministri i Ekonomisë ka rihapur dokumentin e planit të rimëkëmbjes përsëri duke u përpjekur të përmbushë kërkesat e reja për bujqësinë të bëra dje nga Bellanova.

Në fakt, nëse me të vërtetë, siç thonë në Partinë Demokratike, një qeveri në dorëheqje nuk mund të bëjë votën e ndryshimit të buxhetit, Conte duhet të qëndrojë në detyrë deri në votimin në Parlament që do të lejojë miratimin e dekretit të Ristorit. Renzi tashmë ka premtuar se do t’i mbështesë të dy, si dhe do t’i thotë po rimëkëmbjes. Pra, do të kishte ende pak kohë për të negociuar. Votimi për devijimin është caktuar për 20 janar në Senat. Delegacioni nga Italia Viva u largua sot, qeveria duhet të qëndrojë ende në detyrë për të miratuar kërkesën në Këshillin e Ministrave të planifikuar për nesër ose të premten më së voni. Prandaj ka – ndoshta – nga 24 deri në 36 orë për të gjetur një pikë ekuilibri që lejon të shmanget një krizë.