Ballina Top Lajm Shkencëtarët zbulojnë zgjidhjen e shkëlqyer për riciklimin e maskave të hedhura

Shkencëtarët zbulojnë zgjidhjen e shkëlqyer për riciklimin e maskave të hedhura

Shkencëtarët nga Instituti i Teknologjisë i Universitetit Mbretëror të Melburnit (RMIT) në Australi kanë hulumtuar metodat për t’u marrë me një sasi të madhe të maskave të hedhura, përdorimi i të cilave është rritur jashtëzakonisht gjatë pandemisë, shkruan Slash Gear.

Në kërkimet e tyre, ata demonstruan metodat e riciklimit të maskave të hedhura për ndërtimin e rrugëve.

Ata e quajtën metodën një zgjidhje me ekonomi rrethore për mbetjet e gjeneruara nga pandemia e koronavirusit.

Ata zbuluan se ndërtimi i një kilometri rrugë me dy korsi trafiku kërkon 3 milion maska ​​të hedhura, d.m.th. që 93 tonë mbeturina mund të ridrejtohen nga deponia në infrastrukturën e transportit.

Materiali i ndërtimit të rrugës është në të vërtetë një përzierje e maskave mbrojtëse të grimcuara dhe mbeturinave të ndërtimit të trajtuara. Ky material gjithashtu plotëson standardet e sigurisë së inxhinierisë civile.

Analiza e shkencëtarëve tregoi se materiali nga maskat mbrojtëse ndihmon në ngurtësinë dhe forcën e produktit përfundimtar, i cili do të përdorej si bazë për rrugët.

Ky studim është gjithashtu i pari për të hetuar dobinë e mundshme të maskave mbrojtëse në aplikimet e inxhinierisë civile.

Duke marrë parasysh që 6.8 miliardë maska ​​mbrojtëse të disponueshme përdoren çdo ditë në botë, ishte thelbësore për të gjetur një mënyrë për të asgjësuar ose trajtuar në mënyrë të sigurt këto mbeturina.

Artikulli paraprakKurti: Prizrenin me Tetovën do ta lidhim përmes tunelit (VIDEO+FOTO)
Artikulli tjetërTetovari bën hatanë në shtëpi, vihet pas hekurave nga uniformat blu