Ballina Shëndeti Koronavirusi Studimi i ri zbulon të dhëna premtuese: Pfizer jep përgjigje të fortë...

Studimi i ri zbulon të dhëna premtuese: Pfizer jep përgjigje të fortë imune edhe me një dozë të vetme

Një dozë e vaksinës Pfizer COVID-19 ofron një përgjigje imune të ngjashme me atë të gjeneruar nga infeksioni dhe gjithashtu mund të ofrojë mbrojtje nga variantet tek njerëzit që kanë pasur më parë virusin, tha një studim britanik.

Britania në dhjetor vendosi të zgjasë hendekun midis dozave në shpërndarjen e vaksinave deri në 12 javë, me zyrtarë që thanë se ishin të sigurt në analizën e tyre se dozat fillestare të vaksinave Pfizer dhe AstraZeneca gjeneruan një farë mbrojtje.

Studimi, i udhëhequr nga Universitetet Sheffield dhe Oxford me mbështetje nga Konsorciumi Imunologjik Coronavirus i Mbretërisë së Bashkuar dhe u lëshua si para-botim, zbuloi se 99% e njerëzve gjenerojnë përgjigje të forta imune pas një doze të vaksinës Pfizer-Biontech.

Ai mbështet të dhënat e botës reale për përhapjen e vaksinave të Britanisë nga një studim i quajtur SIREN i cili ka zbuluar se një dozë e secilës vaksinë zvogëlon sëmundjen e rëndë.

“SIREN në të vërtetë po tregon efektivitet shumë të lartë të vaksinës kundër shtrimit në spital pas një doze të vetme, me shumicën e këtyre njerëzve që nuk kanë pasur infeksion më parë. Pra, ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është të shohim mekanizmat për këtë, “u tha gazetarëve Susanna Dunachie i Departamentit të Mjekësisë të Nuffield të Universitetit të Oksfordit.

“Ne po shohim përgjigje të qelizave T dhe antitrupave pas një doze në njerëzit që nuk kanë pasur infeksion më parë. Kështu që ne e shohim atë mjaft qetësues ”.

Studimi është aktualisht më i madhi i botës reale mbi reagimet e qelizave T dhe antitrupave nga përhapja e vaksinave në Britani dhe ka vëzhguar punonjës të kujdesit shëndetësor, kryesisht gra, të cilave iu është dhënë një dozë e Pfizer.

Studiuesit analizuan mostrat e gjakut nga 237 njerëz dhe zbuluan se përgjigjet e antitrupave dhe qelizave T në ata që nuk kishin pasur më parë COVID-19 ngjanin me ato të gjeneruara nga infeksioni natyror.

Ata që ishin infektuar më parë gjeneruan një përgjigje më të fortë dhe më të gjerë imune, me një përgjigje të qelizave T që ishte rreth gjashtë herë më e lartë se ato që nuk ishin infektuar.

Thushan de Silva, autori i studimit nga Universiteti i Sheffield, gjithashtu tha se rritja e përgjigjeve të mëparshme të antitrupave mund të sigurojë mbrojtje ndaj varianteve të koronavirusit, duke përfshirë atë të zbuluar së pari në Afrikën e Jugut, e cila është treguar për të ulur efikasitetin e vaksinave ekzistuese.

Artikulli paraprakCovid-19 i merr jetën studentit 22 vjeçar të mjekësisë nga Librazhdi
Artikulli tjetërÇfarë do të thotë ngjyra e syve për personalitetin tuaj