Ballina Koronavirusi Vaksinat kufizojnë transmetimin e COVID-19, thotë Agjencia Evropiane e Barnave

Vaksinat kufizojnë transmetimin e COVID-19, thotë Agjencia Evropiane e Barnave

Vaksinat Covid-19 jo vetëm që zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së rëndë nga virusi dhe vdekshmëria, por ndoshta edhe transmetimin e koronavirusit.

Kjo thuhet në një njoftim jashtëzakonisht të rëndësishëm nga Agjencia Evropiane e Barnave (Coreper), e cila citon të dhënat e studimit paraprak. Sidoqoftë, siç thekson Coreper, duhen më shumë studime për të konfirmuar këtë rezultat.

Ndërsa vaksinimi masiv i të gjithë popullatës botërore po zhvillohet, një pyetje kryesore që lind është aftësia e vaksinave për të parandaluar transmetimin e SARS-CoV-2. Në çdo rast, siç kanë theksuar ekspertët, vlerësimi i shkallës së mbrojtjes është veçanërisht i vështirë, nga njëra anë sepse një zvogëlim epidemiologjik i numrit të rasteve mund të justifikohet nga faktorë të tjerë.

Sipas studimeve të tjera në Izrael dhe Mbretërinë e Bashkuar, nëse vaksinat zvogëlojnë apo jo transportuesit asimptomatikë ka më shumë të ngjarë t’i bëjë ata më pak ngjitës, duke zvogëluar kështu transmetimin e SARS-CoV-2.