Të rinjtë që kalojnë lehtë Covid-19 duhet të kenë kujdes, ja çfarë rrezikojnë

Must Read

Infeksioni me koronavirus mund të ketë pasoja në sistemin kardiovaskular edhe tek të rinjtë që kanë kaluar një formë të lehtë të Covid-19.

Kjo tregohet nga rezultatet e një studimi të botuar në Fiziologjinë Eksperimentale nga studiuesit në Universitetin Shtetëror të Appalachian në Boone, në Shtetet e Bashkuara, të cilët hetonin ndikimin në zemër dhe enët e gjakut të formave më pak të rënda të sëmundjes, duke vlerësuar kushtet shëndetësore të një grupi prej 50 njëzet vjeçarësh të cilët, pas infeksionit, nuk kërkuan shtrim në spital.

Megjithëse të gjithë përjetuan vetëm simptoma të vogla, hetimi zbuloi ndryshime të rëndësishme në funksionin e enëve të gjakut në 3-4 javë pas diagnozës së Covid-19.

Në mënyrë të veçantë, studiuesit vunë re se arteria karotide, një nga trungjet më të mëdha arteriale që furnizon sistemin nervor qendror dhe strukturat e fytyrës, ishte mesatarisht 27% më e ngurtë dhe 22% më pak elastike se normale.

Aorta, arteria kryesore që çon gjak në zemër, gjithashtu tregoi ngurtësi të shtuar. Ndryshimet që, në përgjithësi, rrisin rrezikun e kushteve kardiovaskulare, të tilla si dëmtimi i miokardit, aritmitë, sindroma akute koronare dhe formimi i mpiksjes së gjakut, madje edhe tek të rinjtë e shëndetshëm pa probleme themelore shëndetësore.

Si pjesë e kërkimit, studiuesit do të ndjekin këta pacientë të rinj për gjashtë muaj, duke vlerësuar nëse dhe kur shëndeti arterial do të përmirësohet.

Prandaj, hetimet e mëtejshme do të synojnë të përcaktojnë ndikimin afatgjatë të infeksionit dhe çdo faktor të lidhur me rrezikun.

“Simptomat e këtyre të rriturve të rinj mund të përmirësohen – tregojnë studiuesit – por shëndeti i tyre arterial mund të mos shërohet aq shpejt, gjë që mund të ketë domethënie për shëndetin e tyre të zemrës”.

Nga ana tjetër, analiza e kryer deri më tani ka siguruar “prova të mëtejshme të çrregullimeve kardiovaskulare tek të rriturit e rinj pas infeksionit Sars-Cov-2 – përfundojnë autorët e studimit. Këto çrregullime duhet të konsiderohen ndër ndërlikimet kardiovaskulare të lidhura me sëmundjen”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

100 $ një pako kafe, çfarë po ndodh në Korenë e Veriut?

Nga Joshua Berlinger & ;Paula Hancocks “CNN” Kim Jong Un tani ka probleme më të mëdha se sa Shtetet e Bashkuara....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img