Ballina Bota Auckland, Zelanda e Re, qyteti më i mirë për të jetuar –...

Auckland, Zelanda e Re, qyteti më i mirë për të jetuar – qytetet europiane shënojnë rënie drastike për shkak të pandemisë

Renditjet në një varg çështjesh që lidhen me cilësinë e jetës, menahimin e koronavirusit, tregohet nga treguesi Global Liveability për 2021, liston qytetet më të mira për të jetuar.

Lista përpilohet çdo vit ndërsa vlerësohen 140 qytete, bazuar në 30 kritere, të tilla si standardi i jetesës, infrastruktura e transportit, krimi, stabiliteti politik dhe ekonomik, aksesi në shëndetësi dhe arsim. Të dhënat për raportin e këtij viti u mblodhën midis 22 shkurtit dhe 21 marsit 2021.

Përmbysja ndodhi në krye të 140 vendeve në listë, ku Auckland, Zelanda e Re konsiderohet qyteti më i mirë për të jetuar. Dhe ndërsa qytetet e Australisë, Japonisë dhe Zelandës së Re panë renditjen e tyre të rritet, e kundërta ishte rasti në Evropë , ku ranë qytetet, diçka që ndodhi me Athinën, e cila renditet në 10 qytetet me “uljen” më të madhe të rezultatit

Siç u përmend, kujdesi shëndetësor u përkeqësua në Pragë, Republikën Çeke, Athinë dhe Xhakartë, Indonezi, ndërsa numri i rasteve u rrit në mënyrë dramatike gjatë periudhës së analizës. Kjo gjë ushtron presion mbi sistemin shëndetësor, duke e bërë më të vështirë hyrjen në spital dhe kushtet e kujdesit cilësor.

Qytetet në krye të listës

Në vendin e dytë, pas Auckland, janë Osaka, Japonia, Adelaide, Australia, Wellington, Zelanda e Re dhe Tokio, Japoni.

“Auckland është ngritur në krye të renditjes për shkak të suksesit të saj në frenimin e pandemisë, e cila ka lejuar shoqërinë të mbetet e hapur. Qytetet evropiane dolën veçanërisht keq në shfaqjen e këtij viti. Tetë nga dhjetë rëniet më të mëdha në renditje vijnë nga Evropa”, shënojnë autorët.

Vitin e kaluar, Vjena ishte në krye të listës dhe tani ra në numrin 12. Megjithatë, rënia më e madhe ishte në Hamburg, i cili ra me 34 vende dhe është në vendin e 47-të. Karakteristika të ngjashme u vunë re në shumë qytete në Francë dhe Gjermani.

Vetëm dy qytete evropiane janë në dhjetëshen e parë, Zyrihu dhe Gjeneva, Zvicër, megjithë kufizimet e vogla që ende zbatohen.

Rezultatet janë qartë për shkak të përkeqësimit të rezultatit në sektorin e kujdesit shëndetësor, ndërsa masat kundër koronavirusit si bllokimi dhe kufizimet e trafikut gjithashtu ulën treguesit në lidhje me cilësinë e jetës.

Damasku në vendin e fundit

Pavarësisht nga riklasifikimet në krye të listës, nuk ka pasur ndryshime të rëndësishme në “fundin e listës” ku Damasku në Siri është në vendin e fundit, për shkak të vazhdimit të luftës civile.

Gjithashtu në dhjetë të parët janë Lagos në Nigeri, Port Moresby në Papua Guinea e Re dhe Daka, kryeqyteti i Bangladeshit.

Në shumë qytete me të ardhura të ulëta, ka konflikte, duke rezultuar në presione mbi sistemet shëndetësore dhe sektorin e ndërtimit.

Artikulli paraprakAsnjë humbje jete në 24-orët e fundit në Shqipëri, rritet lehtë kurba e infektimeve
Artikulli tjetërFamilja humb kontaktet me biznesmenin shqiptar, ofron 20 000 euro për këdo që ka informacion