E martë, 19 Tetor, 2021

Eksperti i njohur për COVID-19: Do të duhen tre ose katër vjet pas pandemisë për t’u marrë me efektet

Must Read

Eksperti i shëndetësisë, Sotiris Tsiodras u përqëndrua në sfidat e pandemisë, duke theksuar se që nga momenti kur u konfirmua transmetimi i virusit, të dhënat ndryshojnë jo vetëm për sëmundjen, por edhe për shkencën. “Do të duhen tre ose katër vjet pas përfundimit të pandemisë për t’u marrë me efektet e sëmundjes, e cila është një sfidë për sistemin shëndetësor që duhet të përmirësohet, veçanërisht për popullatat e cenueshme”, tha profesori i sëmundjes infektive për Covid.

Rreziku i transmetimit të brendshëm është 18 herë më i lartë dhe kështu shpjegon rastet e transmetimit të brendshëm. Por ndryshimi i sjellë nga koronavirusi është se ai ndryshoi edhe mënyrën e transmetimit të sendeve të tjera të frymëmarrjes.

Ky fakt, sipas z. Tsiodras, kërkon masa shtesë, veçanërisht përsa i përket cilësisë së ajrit, me filtra të veçantë, studim për dezinfektimin e ambienteve, por edhe ajrosje të jashtme të ambienteve, si dhe përdorim të një maske me rrezik të lartë.

Profesori vuri në dukje se për momentin, epidemiologjikisht jemi në një fazë të stabilizimit, por tashmë në nivele të larta me 210 shtrime në ditë, 220 shtrime të reja në spitale dhe mbi 2,000 shtrime aktive.

“Vaksina zvogëlon mutacionet”

Ai vuri në dukje se ne jemi në një “gjendje shqetësimi të veçantë” për shkak të llojit të ri që mbizotëron, i cili zvogëlon imunitetin e vaksinës dhe efektivitetin e saj. “Lloji D ka rritur transmetueshmërinë, duke ruajtur aftësinë për të shkaktuar sëmundje të rënda. Për fat të mirë, megjithatë, shumë mutacione të tjera janë të nevojshme në një lloj për të zvogëluar në mënyrë drastike imunitetin e siguruar nga vaksina”, tha ai, duke vënë në dukje se vaksina zvogëlon mutacionet sepse zvogëlon lëvizshmërinë e virusit dhe siguron imunitet në masë.

Ai shtoi se doza e tretë e vaksinës do t’i japë mbrojtje edhe më të madhe popullsisë së cenueshme, por në të njëjtën kohë duke vaksinuar ata përreth tyre.

Ai madje iu referua një studimi të botuar sot në New England Journal of Medicine, mbi efektivitetin e vaksinës me dozën e 3 -të.

Siç theksoi z. Tsiodras, studimi konfirmon mbrojtjen kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjeve në grupet e cenueshme.

Më shumë se 3 milionë shtrime në spital u shmangën në pesë muajt e parë të shpërndarjes së vaksinave.

Ai shtoi se tashmë në pesë muajt e parë të vaksinimit, u shmangën 3.1 milionë shtrime në spital për sëmundje të rënda dhe 139,000 vdekje. Mbrojtja që ato ofrojnë kundër virusit varion nga 5 – 29 herë më e madhe, ndërsa mbrojtja nga intubimi shkon midis 85-90%.

Duke vënë në dukje se do të duhen 3-4 vjet për t’u shëruar nga efektet e sëmundjes, pas përfundimit të pandemisë, Z. Tsiodras iu referua rasteve të COVID të gjatë, duke theksuar nevojën për mbështetje të sistemit shëndetësor, forcimin e shëndetit parësor kujdesi, përfshirja e masave kufizuese dhe ndikimi ekonomik. Gjithashtu e përhapur është trajtimi i lajmeve të rreme, si dhe ruajtja e kohezionit social.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Elmi Aziri: ASH-AAA është e gatshme për ta përkrahur Bilall Kasamin në Tetovë (VIDEO)

Elmi Aziri nga Aleanca për Shqiptarët në Click Plus ka bërë të ditur se koalicioni opozitar, Aleanca për Shqiptarët...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img