Ballina Bota El Salvadori gati për të ndërtuar një «Bitcoin city» që do të...

El Salvadori gati për të ndërtuar një «Bitcoin city» që do të furnizohet me energji nga një vullkan afër qytetit, Presidenti Nayib Bukele: Kjo do ta bëjë El Salvadorin qendrën financiare të botës

Presidenti i El Salvadorit, vendi i parë në botë që zyrtarizoi përdorimin e bitcoin për pagesat ditore, planifikon të ndërtojë një qytet të dedikuar kriptovalutave. Ai do të merrte energjinë nga një vullkan afër qytetit.

Presidenti i El Salvadorit, Nayib Bukele, prezantoi më 20 nëntor projektin e tij për të ndërtuar një qytet Bitcoin ( Bitcoin City ), i financuar fillimisht nga obligacionet qeveritare të mbështetura nga bitcoin, në një ceremoni spektakolare duke mbyllur një javë të promovimit të kriptomonedhës. Ky vend i vogël i Amerikës Qendrore është i pari në botë që zyrtarizoi bitcoin si një mjet pagese për transaksionet e përditshme.

Presidenti saktësoi se ky qytet do të përdorte energjinë gjeotermale të një vullkani dhe se nuk do të vihej asnjë taksë përveç asaj mbi vlerën e shtuar (TVSH). “Investoni këtu dhe fitoni të gjitha paratë që dëshironi,” tha presidenti, i veshur tërësisht në të bardha nga resorti bregdetar i Mizatës.

Ai shpjegoi gjithashtu se “gjysma e TVSH-së së mbledhur do të përdoret për financimin e bonove të emetuara për ndërtimin e qytetit dhe gjysma tjetër për shërbime të tilla si grumbullimi i plehrave”. Sipas vlerësimeve të presidencës, infrastruktura publike do të kushtonte rreth 300,000 bitcoin, ose ekuivalentin e rreth pesëmbëdhjetë miliardë eurove.

«Kjo do ta bëjë El Salvadorin qendrën financiare të botës»

Megjithëse Nayib Bukele shpesh portretizohet në shtyp si një president shumë popullor, sondazhet e opinionit të cituara nga Reuters tregojnë se salvadorezët janë skeptikë ndaj manisë së presidentit për bitcoin dhe fuqisë së projektit të tij. Në ditët e para të hyrjes në fuqi të ligjit, aplikacioni i qeverisë që lejonte tërheqjet nga ATM-të e bankave publike nuk ishte i disponueshëm në platformat kryesore të shkarkimit (Apple, Microsoft) dhe kishte shumë defekte.

El Salvador planifikon të emetojë obligacionet e para në fillim të vitit të ardhshëm. Samson Mow, shefi i strategjisë për ofruesin e teknologjisë blockchain Blockstream, siç citohet nga Reuters, tha në ngjarjen e 20 nëntorit se emetimi i parë 10-vjeçar, i quajtur një ‘lidhje vullkanike’, do të ishte për një shumë prej 1 miliard dollarë, dhe do të paguhet me 6.5%. Gjysma e parave do të përdorej për të blerë bitcoin në treg dhe do të pasonin obligacione të tjera.

“Kjo do ta bëjë El Salvadorin qendrën financiare të botës,” tha i entuziasmuar ai. Obligacioni do të emetohej drejtpërdrejt përmes një rrjeti bitcoin. Për të lehtësuar procesin, qeveria e Salvadorit po punon për një ligj të ri të letrave me vlerë, që rregullon transaksionet e kriptomonedhave./Tetova News

Artikulli paraprakKryeministri francez rezulton pozitiv me COVID-19 (VIDEO)
Artikulli tjetërKoronavirusi në Shqipëri, vdekjet u rritën ndjeshëm gjatë javës së fundit