Ballina Aktualitet Kosovë Grenelli po shkruan libër për negociatat Kosovë-Serbi, ku do të shpalos detaje...

Grenelli po shkruan libër për negociatat Kosovë-Serbi, ku do të shpalos detaje që s’i keni ditur për dialogun

Ish-i Dërguari i Shtëpisë së Bardhë për dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell, ka treguar në një intervistë se po përgatit një libër ku do të tregojë detaje të pathëna për procesin e dialogut. Grenell, që u intervista nga The Pavlovic Today, tregoi shumë detaje në këtë bisedë për dialogun, arritjet e tij, vizitën e fundit në Ballkan dhe të tjera, transmeton Gazeta Express.

Për herë të parë, ish-i dërguari i posaçëm presidencial për Serbinë dhe Kosovën, Richard Grenell, zbulon punën e brendshme të Marrëveshjes historike të Normalizimit Ekonomik Serbi-Kosovë. Grenell ndan detaje të reja rreth administratës së Biden dhe Trump, të cilat ai beson se janë thelbësore për krijimin e politikave amerikane me ndikime të qëndrueshme.

Vështrimi i Richard Grenell për ta çuar Ballkanin Perëndimor përpara dhe më afër SHBA-së është i domosdoshëm. Ish-i dërguari i posaçëm presidencial për bisedimet e paqes në Serbi dhe në Kosovë, Grenell, luajti një rol kyç në mundësimin e Marrëveshjes së Normalizimit Ekonomik Serbi-Kosovë 2020 në Uashington.

“Duke u fokusuar në krijimin e vendeve të punës dhe rritjen ekonomike, të dy vendet ishin në gjendje të arrinin një përparim të madh”, tha Trump në ceremoninë zyrtare në Zyrën Ovale në atë kohë, në prani të anëtarëve të kabinetit të tij, presidentit serb Vuçiq dhe të Kryeministrit të Kosovës Avdullah Hoti.

Grenell më thotë se po shkruan një libër për këtë temë, ndër të tjera, dhe tregon detaje ende të panjohura.

“Unë mendoj se të gjithë e dinë mirë historinë, por ajo që, çuditërisht, shumë amerikanë nuk e kuptojnë është se është bërë përparim gjatë 20 viteve të fundit. Ne jemi vërtet në një pikë thelbësisht të ndryshme, një marrëdhënie tjetër midis SHBA-së dhe Kosovës dhe SHBA-së dhe Serbisë, SHBA-së dhe Shqipërisë, SHBA-së dhe vendeve të Ballkanit në përgjithësi. Është e rëndësishme të mos ngecesh në të kaluarën, por të lejosh, do të thosha, jo vetëm pajtimin, por edhe një rivlerësim të asaj që po ndodh.”

Sipas Richard Grenell, ky ishte themeli i qasjes së Trump dhe Grenell ndaj kësaj çështjeje, të cilën ai do ta quante “ngërçi Kosovë-Serbi”, transmeton Gazeta Express.

“OJQ-të në Uashington DC dhe të gjithë ata që mendojnë se janë vërtet të zgjuar, dhe të gjithë njerëzit e Departamentit të Shtetit kanë punuar për këtë çështje për 20 vjet. Në Uashington, DC, kjo do të thotë se ata janë një ekspert për kët çështje”, thotë Grenell. “Por në pjesën tjetër të Amerikës, nëse kanë dështuar, nuk kanë arritur të bëjnë përparim. Pra, pse do të vazhdojmë të bëjmë të njëjtën gjë për 20 vjet? Më duhet të them se është vërtet e turpshme se si kaq shumë para dhe vëmendje u kushtohet grupeve të mendimit në Uashington DC, të cilët ekzistojnë për të shkruar letra dhe për të folur rreth çështjeve, por shumë pak ekspertë kanë bërë ndonjëherë ndonjë gjë për këto çështje”, shprehet Grenell

“Ka një ndryshim të madh,”, vazhdoi ai, “mes të menduarit dhe të folurit për një çështje dhe më pas të përjetuarit në fakt përmes diplomacisë.”. Ish i dërguari i posaçëm beson se, “Nuk ka asnjë çështje tjetër më të mirë se çështja e Ballkanit dhe dialogu Kosovë-Serbi për të nxjerrë në pah çmendurinë e komunitetit të OJQ-ve në Uashington DC, i cili është krejtësisht jashtë kontaktit dhe jeton 20 vjet më parë. ”

Kur Grenell ndërhyri për të parë nëse kishte diçka që ai mund të bënte për të çuar përpara Ballkanin Perëndimor, administrata e Trump ishte shumë e qartë se, nga pikëpamja ekonomike, kishte një grumbull gjërash që duhej bërë.

@tetovanews