Ballina Bota Në Rusi fillon ndërtimi i pallateve shumëkatëshe prej druri

Në Rusi fillon ndërtimi i pallateve shumëkatëshe prej druri

Ndërtesat e larta prej druri janë tashmë në shumë vende evropiane. Foto: CF Moller Architects

Ndërtesat e para shumëkatëshe prej druri në Rusi mund të ndërtohen deri në fund të këtij viti. Projekti pilot ka filluar në rajonin e Volgogradit, tha presidenti i Shoqatës për ndërtimin e shtëpive prej druri, Dmitry Rudenko.Sipas Rudenkos, për momentin ekspertët po negociojnë ndërtimin e dy ndërtesave në qytetin e Sokolit.

Nëse marrin leje në këtë zonë, deri në fund të vitit mund të ngrihen ndërtesa katërkatëshe prej druri. Më herët u fol për ndërtimin e një godeine prej druri me apartamente në Moskë, por tani për tani ajo iniciativë është shtyrë, shkruan Российская газета, transmeton Tetova News.

Sipas Rudenkos, tashmë ka interes për ndërtimin e shtëpive prej druri në Sakhalin, në Krasnoyarsk Krai, rajonet Murmansk dhe Irkutsk.

Interesi për ndërtimin e shtëpive prej druri shumëkatëshe u shfaq në kapërcyellin e mijëvjeçarit të ri me një lloj të ri të materialeve të drurit – CLT-panele (Lëndë drusore të laminuara), thotë Dmitry Rudenko, kryetar i Shoqatës së Ndërtimit të Banesave prej Druri. (ADD), nënkryetar i Segezha Group. Panelet janë të krahasueshme në forcë me betonin, vëren ai. Rusia tani është duke mbetur prapa vendeve të tjera në zotërimin e teknologjive moderne të ndërtimit duke përdorur struktura druri, vëren Vladimir Stoyanov, specialist i lartë në drejtimin shkencor dhe teknik të Shoqatës së Ndërtimit të Banesave prej Druri, kandidat i shkencave teknike.

Ndërtesa të tilla shumëkatëshe prej druri mund të shfaqen tashmë këtë vit në qytetin e Sokolit, rajoni i Vologdës. Projekti është duke u testuar për sigurinë nga zjarri. Foto: Segezha Group

Në Evropë, askush nuk mund të habisë askënd me shtëpi katër-pesëkatëshe të ndërtuara me dru. Shtëpi të tilla ka në Austri, Gjermani, Britani të Madhe, Francë, vendet skandinave, Kanada, Australi. Interesi i evropianëve për ekologjinë gjithashtu luan një rol. Druri është një material ndërtimi i rinovueshëm; në prodhimin e strukturave prej druri, emetimet e dëmshme në atmosferë janë dhjetë herë më pak se kur përdoret betoni i armuar ose çeliku, liston Stoyanov. Ekzistojnë gjithashtu avantazhe thjesht praktike: ndërtesat e bëra me panele ndërtohen shumë shpejt (në Vankuver, nëntë punëtorë “ndërtuan” një konvikt nëntëkatësh në tre muaj), ato kanë rezistencë të lartë sizmike, më pak stres në themel dhe, së fundi, është thjesht e bukur. Ndërtesa të tilla, si ndërtesat prej betoni, mund të qëndrojnë për të paktën 50 vjet,

Sidoqoftë, teknologjia është ende shumë e re, për shkak të kësaj, panelet CLT në Rusi shpesh trajtohen me mosbesim. Ekziston një mendim se shtëpitë e paneleve kanë izolim të dobët të zërit. Megjithëse, sipas Rudenko, këto ndërtesa nuk janë të ndryshme nga të tjerat – çështjet e izolimit të zërit zgjidhen në fazën e projektimit të ndërtesës.

Ka shqetësime se ngjitësi që mban shtresat së bashku mund të lëshojë substanca të dëmshme. Por nuk është kështu, siguron Stoyanov – përdoren ngjitës me emetim zero të substancave të dëmshme. Panelet janë ngjitur së bashku me ngjitës poliuretani pa formaldehid dhe gjatë vendosjes ndodh një reaksion kimik, shton Rudenko. Përveç kësaj, trashësia e vijës ngjitëse është minimale – vetëm 0.12 mm. Sidoqoftë, është ende e pamundur të konfirmohen të gjitha këto avantazhe dhe qëndrueshmëri të ndërtesave në praktikë – panelet filluan të prodhohen jo shumë kohë më parë. Deri më tani, pengesa e tyre e dukshme është një – një kosto mjaft e lartë.

Në Rusi, shfaqja e ndërtesave të larta prej druri pengohet, para së gjithash, nga kodet e ndërtimit dhe stereotipet e përgjithshme. Në parim na lejohet të ndërtojmë objekte druri shumëkatëshe, por për arsye mbrojtjeje nga zjarri, druri duhet të mbulohet si nga ana e fasadës ashtu edhe në brendësi me materiale kundër zjarrit. Por nëse pema nuk është fare e dukshme, kuptimi i konstruksionit prej druri zhduket.

Një nga fituesit e konkursit të projektit të ndërtesave prej druri: “Shtëpia Kubike” katërkatëshe. Foto: Shërbimi i shtypit Dom.RF

Shumë njerëz mendojnë se jetesa në një shtëpi prej druri është e rrezikshme për shkak të rrezikut të zjarrit. Por nga pikëpamja shkencore, gjithçka nuk është aq e frikshme, thotë Stojanov. “Temperatura e fillimit të karbonit është 270 gradë Celsius, domethënë, një strukturë druri definitivisht nuk do të ndizet nga një shkëndijë. Përveç kësaj, druri nuk humbet forcën gjatë një zjarri – struktura është digjet, por brenda saj ruan integritetin dhe vazhdon të mbajë ngarkesën. Ndërtesa nuk do të shembet për një kohë mjaft të gjatë, gjë që do të mundësojë evakuimin e njerëzve. Me rritjen e temperaturës, metali fillon të humbasë me shpejtësi forcën, gjë që çon në shembje”, thotë Stojanov. Një tjetër parametër i paneleve është më i keq – zjarri përhapet shpejt në sipërfaqe. Por sistemet automatike të shuarjes së zjarrit, ndërtimi i ndarjeve të veçanta prej betoni ku njerëzit mund të strehohen dhe masa të tjera mund të zvogëlojnë rrezikun.

Nëse zhvilluesi tani nuk dëshiron të mbulojë pemën në ndërtesën e lartë me materiale të tjera, ai mund të pajtohet me autoritetet mbikëqyrëse për kushte të veçanta teknike për një ndërtesë të caktuar, shton Rudenko. Tani kompania po negocion kushtet për ndërtimin e dy shtëpive katërkatëshe për punonjësit e saj në rajonin e Vologdës. Nëse gjithçka shkon mirë, shtëpitë do të ndërtohen para fundit të vitit. Këto do të jenë ndërtesat e para të larta prej druri në Rusi. Më parë, kishte një ide për të ndërtuar një shtëpi prej druri 8-9-katëshe me apartamente në Moskë, por deri më tani ajo është shtyrë.

Megjithatë, ndërtimi sipas specifikimeve të veçanta i bën shtëpitë më të shtrenjta dhe procesi i ndërtimit zgjat më shumë sesa nëse të gjitha kushtet do të ishin të përcaktuara në kodet dhe rregulloret e ndërtimit. Në javët e ardhshme, pritet një përditësim i grupit të rregullave, ku panelet CLT do të përfshihen në listën e materialeve për ndërtime të larta, thotë Rudenko. Për të ndryshuar më tej standardet, është e nevojshme të testohen materialet dhe strukturat për rrezikun nga zjarri, rezistencën sizmike etj. Pasi ato të kryhen dhe të ndryshohen standardet, ndërtimi me dru do të bëhet më i shpejtë (të paktën katër muaj) dhe më i lirë.

Shumë rajone apo edhe rrethe të qyteteve kanë një dëshirë për të ndërtuar shtëpi nga druri, vëren Rudenko. Kërkesat vijnë nga rajonet Murmansk, Irkutsk, nga Territori Krasnoyarsk, nga Sakhalin. Por për ndërtimin masiv, është e nevojshme të zgjerohet prodhimi i paneleve CLT: tani ato nuk prodhohen në sasi të tilla as në Rusi dhe as jashtë saj. Në të njëjtën kohë, zgjerimi i industrive të tilla do të ofrojë një mundësi për të zhvilluar përpunimin e thellë të drurit dhe për të krijuar vende të reja pune.
Ministria e Ndërtimit është e angazhuar sistematikisht në përmirësimin e legjislacionit në fushën e ndërtimit të banesave industriale prej druri, njoftoi shërbimi për shtyp i departamentit. Është krijuar një grup pune për përditësimin e dokumentacionit rregullator dhe teknik. Sipas vlerësimeve paraprake të Ministrisë së Ndërtimit, janë zgjidhur çështjet e sigurisë konstruktive në drejtim të ndërtimit të objekteve shumëkatëshe me struktura druri. Tani po mbahen takime për të diskutuar ndryshimet në rregullat e sigurisë nga zjarri. Analizohen kërkesat e huaja për objekte të tilla, shqyrtohet mundësia e harmonizimit të tyre me ato ruse. Një program shembullor për testimin e objekteve të tilla është duke u zhvilluar, duke përfshirë testet e shkrepjes në shkallë të plotë të paneleve. Është marrë vendimi për përgatitjen e një “harte rrugore” nga Ministria e Ndërtimit dhe Ministria e Situatave Emergjente.

Vitin e kaluar, Ministria e Ndërtimit, Ministria e Industrisë dhe Tregtisë dhe DOM.RF mbajtën një konkurs gjithë-rus për projektet e ndërtesave të banimit prej druri, ndër fituesit ishin pesë projekte të ndërtesave të banimit. Dokumentacioni për ta është duke u përpunuar, më vonë supozohet se do të futen në regjistrin e projekteve standarde të Ministrisë së Ndërtimit, vëren Rudenko./Nga Российская газета, Përshtati në shqip Tetova News.

Artikulli paraprakLamtumirë edhe një miku!
Artikulli tjetërDronët misteriozë mbi termocentralet bërthamore suedeze, shërbimet speciale iu bashkuan hetimit