Ballina Bota Prodhimi global i Bitcoin konsumon energji elektrike sa Argjentina

Prodhimi global i Bitcoin konsumon energji elektrike sa Argjentina

Nxjerrja e bitcoin në mbarë botën konsumon një sasi energjie elektrike të barabartë me nevojat e të gjithë Argjentinës, sipas një ekipi studiuesish nga Universiteti i Cambridge, të cilët zhvilluan indeksin e konsumit të energjisë elektrike, që mat sasinë e energjisë së përdorur globalisht për minierat e kriptomonedhave.

Bitcoin është një kriptomonedhë, pra një monedhë elektronike që krijohet në mënyrë digjitale përmes softuerit specifik. Procesi i gjenerimit të bitcoin përfshin zgjidhjen e llogaritjeve shumë të ndërlikuara që kërkojnë kompjuterë shumë të fuqishëm të pajisur me procesorë veçanërisht me performancë të lartë.

Ata që prodhojnë bitcoin përdorin superkompjuterë të veçantë, shpesh të ndërtuar vetë dhe të pajisur me dhjetëra procesorë që punojnë njëkohësisht me synimin për të gjeneruar monedhën digjitale. Ato kërkojnë sisteme ftohjeje shumë efikase dhe të uritur për energji, të cilat janë thelbësore për të shmangur mbinxehjen e makinerive.

Megjithatë, nxjerrja e bitcoinit është një proces i ndërlikuar dhe, siç u tha, veçanërisht i kushtueshëm nga pikëpamja energjetike. Sipas studiuesve të Kembrixhit, në fakt, miniera konsumon 121,36 teravat orë (TWh) energji elektrike, pra e gjithë Argjentina.

Kjo do të thotë se deri më sot, kriptomonedha është përgjegjëse për konsumin e 0,5% të të gjithë energjisë elektrike të prodhuar në botë. Sipas studiuesve të Kembrixhit, konsumi i energjisë elektrike për nxjerrjen e bitcoin do të rritet derisa çmimi i bitcoin të bjerë përsëri.

Artikulli paraprakBritania zbulon “komplotin” rus. Në Ukrainë do emërohet një udhëheqës “kukull” i Moskës
Artikulli tjetërDeputetët i kërkojnë zgjidhje për krizën, Kurti: Nuk jam magjistar, për fatin tuaj të keq