Ballina Bota Studiuesit ngrenë alarmin, temperaturat në Arktik po rriten shumë më shpejt se...

Studiuesit ngrenë alarmin, temperaturat në Arktik po rriten shumë më shpejt se mesatarja globale

Sipas një studimi të ri skandinav, temperatura në rajonin e Arktikut po rritet shumë më shpejt se mesatarja globale sesa kanë vlerësuar më parë shkencëtarët. Kjo tregon se Arktiku është në fund të fundit më i ndjeshëm dhe më i prekshëm ndaj ndryshimeve klimatike, dhe se fenomeni në atë rajon është nënvlerësuar sistematikisht nga modelet klimatike deri më tani.

Studiuesit nga Finlanda dhe Suedia, të udhëhequr nga Mika Radtanen nga Instituti Meteorologjik Finlandez në Helsinki, i cili botoi në revistën Communications Earth & Environment, analizuan të dhënat nga 1979-2021 për zonën brenda Rrethit Arktik.

Ata arritën në përfundimin se pjesa më e madhe e Oqeanit Arktik po ngrohej me një normë mesatare prej 0.75 gradë Celsius në dekadë, të paktën katër herë më shpejt se pjesa tjetër e Tokës. Studimet e mëparshme vlerësuan se temperatura në Arktik po rritej dy deri në tre herë më shumë se në pjesën tjetër të botës.

Në fakt, në sektorin euroaziatik të Oqeanit Arktik, pranë arkipelagut Svalbard dhe Novaya Zemlya dhe Detit Barents, rritja e temperaturës, sipas vlerësimeve të reja, u zbulua të jetë deri në 1.25 gradë Celsius në dekadë, shtatë herë më shpejt se mesatare globale. Arktiku po ngrohet më shpejt dhe më shpejt ndërsa humbja e tij e akullit rritet.

Përfundimi i studiuesve është se modelet klimatike në përgjithësi kanë nënvlerësuar rritjen e temperaturës në Arktik dhe theksojnë nevojën për të studiuar më shumë mekanizmat që shpjegojnë fenomenin në rajon. /abcnews.al

@tetovanews