Ballina Bota VIDEO/Tërmeti në Düzce të Turqisë i barasvlefshëm me shpërthimin e 700 mijë...

VIDEO/Tërmeti në Düzce të Turqisë i barasvlefshëm me shpërthimin e 700 mijë tonëve dinamit

Ekspertët komentuan tërmetin 5.9 që ndodhi në Düzce të Turqisë. Prof. Dr. Şükrü Ersoy tha për NTV se ky tërmet nuk do të shkaktonte tërmetin e pritur të Stambollit. Prof. Dr. Tüysüz deklaroi se nga tërmeti u shkarkua një energji e barasvlefshme me energjinë e liruar nga shpërthimi i 700 mijë tonëve dinamit.
Një tërmet me magnitudë 5.9 ka ndodhur në lagjen Gölyaka të Düzce.

Tërmeti është ndjerë fuqishëm në Stamboll dhe Ankara.

Ekspertët vlerësuan tërmetin në transmetimin e drejtpërdrejtë në NTV. Pyetja më kurioze ishte nëse lëkundjet do të shkaktonin tërmetin e pritur të Stambollit.

Duke bërë një deklaratë mbi këtë temë, Dekani i Fakultetit të Inxhinierisë së Ndërtimit të Universitetit Teknik Yıldız Prof. Dr. Şükrü Ersoy tha, “Nuk është pararendësi i tërmetit të pritshëm të Stambollit. Ne presim një tërmet më të madh se 7 në Detin Marmara, në Fajin e Anadollit të Veriut. Nuk po flasim për një tërmet të tillë për momentin. Po flasim për një tërmet më në lindje”.
Duke informuar se Düzce nuk është e mirë si terren, Ersoy vuri në dukje se meqenëse stoku i ndërtesës u rinovua pas tërmetit të vitit 1999, nuk priteshin dëme të mëdha.

Duke tërhequr vëmendjen për pasgoditjet, Ersoy tha, “Pas kësaj, pasgoditjet mund të ndjehen rreth 5 herë. Kjo mund të zgjasë të paktën një javë e 10 ditë. Jini të përgatitur për këtë.”

Gjeologu Prof. Okan Tüysüz, nga ana tjetër, tha se intensiteti i tërmetit ishte 5.9, por intensiteti në sipërfaqe ishte rreth 8. “Kjo tregon se një energji e barabartë me shpërthimin e një dinamiti prej rreth 700 mijë tonësh është shkarkuar nga ky tërmet. Prandaj është një tërmet shumë i fortë”, tha Tüysüz.

Duke shpjeguar se lëkundjet u ndjenë në një zonë të gjerë nga Stambolli në Ankara, Ersoy tha: “Një tërmet afër sipërfaqes, vlerat e thellësisë midis 7 kilometrave dhe 3.5 kilometrave. Është një nga arsyet e rëndësishme pse është ndjerë. ne siperfaqe.”

Duke vënë në dukje se një arsye tjetër e rëndësishme është se Gölyaka dhe Düzce kanë toka të dobëta, Tüysüz tha, “Të tilla toka përforcojnë valët e tërmetit dhe i transmetojnë ato te njerëzit. Një tërmet i kësaj magnitude pritet të shkaktojë dëme. Rinovimi i ndërtesave me 80 për qind është një nga faktorët kryesorë që pengojnë që dëmi të jetë i madh”, tha ai.

Duke informuar se pasgoditjet e vazhdueshme mund të arrijnë deri në 5 ballë, Tüysüz paralajmëroi: “Është e nevojshme të mos hyni në strukturat e dëmtuara dhe të prisni inspektimin e tyre nga autoritetet”.

Anëtari i Fakultetit të Universitetit Hacettepe, profesori, doktor Erçin Kasapoğlu, deklaroi se tërmeti mund të shkaktojë një tërmet që mund të ndodhë në perëndim. Kasapoglu ka thënë:

“Ky tërmet është një tërmet që ka ndodhur në vijën e çarjes së Anadollit verior, e cila është linja më aktive në Turqi . Është një tërmet i përmasave mesatare. Pavarësisht kësaj, ka një shkarkim të madh energjie. Një pjesë e energjisë së çliruar shpërndahet. nga pasgoditjet. Por drejt perëndimit të Anadollit të Veriut. “Kjo krijon një akumulim tensioni. Energjia e çliruar nga ky tërmet do të shkaktojë presion dhe akumulim tensioni drejt perëndimit. Shpresoj që jo, por duhet të presim për një tërmet në perëndim.”

https://youtu.be/k1pDG704XtQ

Duke nënvizuar se masat kundër tërmetit duhet të merren sa më shpejt të jetë e mundur, Kasapoğlu tha: “Pyetja në mendjen e të gjithëve pas tërmetit sot, a do të shkaktojë tërmetin e Stambollit? Mund të ndodh, por nuk e dimë kur. Prandaj duhet të marrim masa kundër tërmeteve sikur tërmeti të ndodhë nesër. Ne i bëjmë ndërtesat tona rezistente ndaj tërmeteve të mëdha. Duhet ta kompensojmë.”/tetova.com

https://youtu.be/CTESMwJCgmM

@tn.lajmelokale
@tetovanews