Ballina Bota Meloni për reduktimin e varësisë nga gazi rus: Sot ne arrijmë pothuajse...

Meloni për reduktimin e varësisë nga gazi rus: Sot ne arrijmë pothuajse 60% me furnizimet nga Azerbajxhani nëpërmjet TAP përmes Turqisë, Greqisë dhe Shqipërisë (VIDEO)

Kryeministrja Giorgia Meloni ka mbajtur një fjalim në seancën finale të edicionit të tetë të “Dialogjeve Mesdhetare të Romës”.Mes tjerash ajo ka folur edhe për përpjekjet e Italisë për reduktimin e varësisë nga gazi rus:

Partneriteti ynë strategjik me Algjerinë në veçanti na ka lejuar të veprojmë me shpejtësi muajt e fundit për të reduktuar varësinë tonë nga gazi natyror rus. Mesdheu i zgjeruar është shtylla kurrizore e sigurisë energjetike të Italisë: rreth 45% e importeve të gazit natyror vijnë prej tij. Sot ne arrijmë pothuajse 60% me furnizimet nga Azerbajxhani nëpërmjet TAP përmes Turqisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Potenciali i zonës është i madh dhe kontributi që mund të japë në sigurinë energjetike evropiane në këtë fazë krize, jo vetëm për sa i përket gazit natyror, por edhe për zhvillimin dhe shkëmbimin e energjive të reja të qëndrueshme, të përshtatshme dhe të aksesueshme.

Kryeministrja Giorgia Meloni ka mbajtur një fjalim në seancën finale të edicionit të tetë të “Dialogjeve Mesdhetare të Romës”. Në margjinat e aktivitetit, bisedime me Presidentin e Republikës së Nigerit, Mohamed Bazoum, dhe me Ministren e Punëve të Jashtme të Libisë, Najla El Mangoush:

-Fillimisht dua të falënderoj ministrat, autoritetet, të ftuarit e shumtë ndërkombëtarë që janë mbledhur këtu. Natyrisht, dua të falënderoj ministrin Tajani, zëvendësministrin Cirielli, ambasadorin Massolo për mikpritjen e tyre për këtë ngjarje ku nuk mund të mos merrja pjesë. Dhe unë do të përpiqem të shpjegoj pse nuk mund të mos largohem pa uruar Farnesina dhe ISPI për temat e zgjedhura për këtë botim të Dialogëve të Romës për Mesdheun.

Jemi në edicionin e tetë të këtij eventi, një vazhdimësi që dëshmon se sa i rëndësishëm është dialogu për Italinë dhe një reflektim që – siç dëshmohet edhe nga lajtmotivi i këtij edicioni – gjithmonë në thelb vendos në qendër tre koncepte: ndërvarësinë, qëndrueshmërinë, bashkëpunimin.
Nis nga fjalët e ministrit Tajani: Italia është e vendosur fort që kjo qeveri të forcojë rolin e saj në Mesdhe.
Në thelb, ne jemi të vetëdijshëm se si vetëm duke krijuar një hapësirë ​​të përbashkët stabiliteti dhe prosperiteti do të jemi në gjendje të kapërcejmë në mënyrë efektive sfidat epokale që po përjetojmë, nga siguria ushqimore te shëndeti, duke kaluar përmes ndryshimeve klimatike.

Italia ka promovuar gjithmonë një qasje gjithëpërfshirëse dhe konstruktive ndaj këtyre sfidave: për këtë arsye ne mirëpritëm miratimin nga Bashkimi Evropian të “Axhendës së Re për Mesdheun”, e cila, e kombinuar me angazhimet adekuate nga këndvështrimi ynë, mund të rifillojë partneritetin. stimulimi i një rikuperimi që është më i drejtë, më i qëndrueshëm, më i vëmendshëm ndaj nevojave të njerëzve.

Duhet t’i themi vetes se, nëse dëshironi, Italia ishte një pararendëse e kësaj strategjie, siç e tregon shumë mirë kjo konferencë, e cila nuk është një ngjarje episodike, por një pjesë qendrore e një strategjie shumë më komplekse, e një mozaiku veprimi italian për promovimi i një axhende pozitive në Mesdheun e zgjeruar.

Dialogjet Mesdhetare të Romës synojnë të ndihmojnë në forcimin e mekanizmave të bashkëpunimit rajonal dhe të mobilizojnë angazhimin e partnerëve tanë drejt një zone që është qendrore, jo vetëm për interesat e Italisë, por për interesat e përbashkëta strategjike. Dialogu mbi sfidat e Mesdheut është padyshim një mundësi e çmuar dhe e domosdoshme për diskutim. Të jesh në gjendje ta bëjmë këtu në Romë, në zemër të pellgut ku takohen Europa, Afrika dhe Azia, është një burim krenarie për ne, por, në të njëjtën kohë, pranimi i një përgjegjësie të madhe. Kjo është arsyeja pse kam dashur të jem e pranishme në këtë edicion.

Jemi të vetëdijshëm se një “gjeopolitikë dialogu” solide mund të ndërtohet dhe konsolidohet në zonë vetëm duke u nisur nga ndërgjegjësimi i identiteteve tona kulturore, i vlerave tona, nga vëzhgimi se prosperiteti ynë nuk është i mundur pa atë të fqinjëve tanë.

Për këtë arsye, kur qeveria e re mori detyrën, fola për nevojën që Italia të promovojë një ‘plan Mattei’ për Afrikën, pra një model të virtytshëm bashkëpunimi dhe rritjeje midis Bashkimit Evropian dhe kombeve të kombeve afrikane, i cili ka një qasje e cila, duke marrë shembullin e një italiani të madh si Enrico Mattei, nuk ka një qëndrim grabitqar ndaj kombeve afrikane, por një qëndrim bashkëpunues, duke respektuar interesat reciproke siç u tha, i bazuar në një zhvillim që di të përmirësojë identitetet dhe potencialin e secilit.

I vlerësova shumë fjalët e ambasadorit Massolo, i cili foli për kombet si “subjekte dhe jo objekt bashkëpunimi”. Jam absolutisht dakord. Dhe kjo është një qasje me të cilën Italia mund të mburret dhe duhet të favorizojë nga ana e të gjithë lojtarëve të tjerë në të cilët ne mund të përfaqësojmë një komb udhëheqës. Është një lloj roli që kjo qeveri do të donte t’i jepte kombit tonë.
Sipas mendimit tonë, një qasje e këtij lloji bën të mundur edhe kundërvënien në mënyrë më efektive ndaj përhapjes shqetësuese të radikalizmit islamik, veçanërisht në zonën subsahariane. Dialogët e këtyre ditëve vërtet kanë nxjerrë në pah shumë çështje kritike, por edhe mundësi befasuese. Në një farë mënyre, me krizat, fati sigurisht që na sfidon, por duke e bërë këtë na vë në provë, na vë në provë zgjuarsinë tonë, aftësinë tonë për të reaguar. Është diçka që na mësoi vetë Enrico Mattei, i cili tha “zgjuarshmëria është të shohësh mundësi ku të tjerët nuk i shohin”.

Kështu, nëse, për shembull, ndryshimet klimatike shkaktojnë shkretëtirëzimin – dhe rrjedhimisht varfërimin dhe destabilizimin e mëtejshëm – nga ana tjetër, në mënyrë paradoksale, ofrohen mundësi nga territoret gjithnjë e më të shkreta, të cilat janë gjithashtu të pasura me ujë dhe për këtë arsye kërkojnë teknologji që lejojnë shfrytëzimin e këtij uji. , siç e ka theksuar shumë mirë Presidenti i Nigerit. Epo, ne të gjithë duhet të jemi gati për t’i përballuar këto sfida së bashku. Për të kuptuar se sa më e vështirë të bëhet sfida, aq më shumë qasja jonë do të duhet të pretendojë të rrisë nivelin. Kjo është arsyeja pse nevojiten krahasime të këtij lloji.

Sfidat janë të shumta. Një nga më kryesoret që trajtojnë edhe Dialogët për Mesdheun është ai i migrimeve: që është një fenomen strukturor dhe global, dinamika e të cilit në Mesdhe shpesh e ka origjinën në vende më të largëta, duke filluar nga Saheli, ku jo rastësisht. prania dhe bashkëpunimi diplomatik dhe ushtarak me partnerët tanë janë rritur ndjeshëm.

Dua të falënderoj Presidentët e Republikës së Mauritanisë dhe të Nigerit, të cilët kanë pasuruar debatin e këtyre ditëve me pjesëmarrjen e tyre. Mesdheu duhet të perceptohet kryesisht si një bashkësi fati, një pikë takimi midis identiteteve kombëtare dhe jo, siç ndodh shumë shpesh, një vend vdekjeje të shkaktuar nga trafikantët e qenieve njerëzore.

Dhe për këtë arsye nevojitet më shumë Evropë, nevojitet më shumë Evropë në “frontin jugor”, siç pretendon Italia prej disa kohësh dhe siç ka pretenduar veçanërisht kohët e fundit. Sepse vetëm ne nuk mund të menaxhojmë një rrjedhë që tani ka marrë përmasa të pamenaxhueshme. Evropa duhet të krijojë urgjentisht një kornizë bashkëpunimi shumëpalësh të bazuar në flukset ligjore dhe në një veprim të mprehtë për të parandaluar flukset e parregullta, i cili duhet të përfshijë gjithashtu një element të domosdoshëm që është ai i evropianizimit të menaxhimit të riatdhesimit. Me mbi 94,000 të ardhur që nga fillimi i këtij viti, Italia – së bashku me vendet e tjera të hyrjes së parë – po mban barrën më të madhe në mbrojtjen e kufijve evropianë përballë trafikimit të qenieve njerëzore në Mesdhe.

Së fundmi, për herë të parë, rrugës së Mesdheut Qendror iu dha statusi prioritar në një dokument të Komisionit Evropian. Këtë e konsideroj një fitore. Nuk kishte ndodhur kurrë dhe ndoshta nuk do të kishte ndodhur nëse Italia nuk do të kishte ngritur dy pyetje: respektimin e ligjit ndërkombëtar dhe nevojën për të trajtuar fenomenin e migracionit në nivel strukturor.

Përballë një fenomeni të këtyre përmasave që po përjetojmë, i cili përfshin si vendet e origjinës dhe tranzitit ashtu edhe vendet e destinacionit, nevojitet një veprim serioz dhe konkret nga të gjithë. Një angazhim i përbashkët. Shtetet e Bashkimit Evropian në njërën anë dhe shtetet e bregut jugor të Mesdheut nga ana tjetër. Për këtë arsye ne kërkojmë që BE të rifillojë një zbatim efektiv të angazhimeve të marra për një kohë të gjatë përmes bashkëpunimit për migracionin me partnerët tanë në Afrikë dhe Mesdhe, të cilët duhet të përfshihen më shumë në parandalimin dhe luftimin e trafikimit të qenieve njerëzore.

Jemi dëshmitarë të përcaktimit të skenarëve të rinj të konfliktit, skemave të reja të aleancave. Si qeveri italiane, ne jemi të përkushtuar për të nxitur një dialog aktiv me të gjitha vendet e Mesdheut të zgjeruar, në një mënyrë të sinqertë, por të artikuluar si në nivel dypalësh, ashtu edhe në nivel të Bashkimit Evropian dhe NATO-s. Në dritën e kostove të saj dramatike njerëzore, sociale dhe ekonomike, agresioni i Rusisë kundër Ukrainës përbën një ujëmbledhës të qartë. Ajo sqaron në mënyrë të pakthyeshme se për të folur për sigurinë sot – dhe mbi të gjitha për ta arritur atë – është e nevojshme t’i drejtohemi kuptimit të saj të zgjeruar të konceptit të sigurisë, i cili po përfshin zgjidhje politike, përfshin konsolidimin institucional, përfshin rindërtimin civil, por që përfshin në veprime po aq të profilizuara për të mbrojtur njerëzit, kulturat, mjedisin,

Nuk është rastësi që flasim për sigurinë njerëzore, që do të thotë të mbrosh komunitetet tona nga sulmet ekstremiste, do të thotë të mbrosh territorin tonë nga ndryshimet klimatike, por nënkupton edhe një aspekt të tretë që nuk është konsideruar mjaftueshëm deri më tani, përkatësisht mbrojtjen e kulturës. trashëgimisë. Nuk është rastësi që Italia është në ballë për të mbrojtur, në çdo komb, trashëgiminë e lënë nga brezat e mëparshëm, pa të cilën nuk mund të ketë pasuri për brezat e ardhshëm, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë për Mesdheun e zgjeruar. Sepse, siç shkroi Paul Valéry, “asnjëherë dhe në asnjë pjesë tjetër të botës nuk ka qenë e mundur të vëzhgohej në një zonë kaq të vogël dhe në një interval kaq të shkurtër kohor, një fermentim i tillë shpirtëror, një prodhim i tillë pasurie”.

Siguria është ajo që na bashkon, jo ajo që na ndan. Sepse siguria është në fund të fundit kushti “mundësues”, parakushti për zhvillimin ekonomik dhe social të kombeve, për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut, për afirmimin dhe konsolidimin e institucioneve demokratike. Gjithçka fillon këtu. Nga kjo ndërgjegjësim nxirren premisat për qëndrimin e Italisë në lidhje me rëndësinë dhe stabilitetin dhe sigurinë në Mesdhe. Është një çështje e interesave kombëtare, natyrisht, por atyre evropiane në inspektim më të afërt, të cilat përcaktojnë thellësinë strategjike të politikës sonë të jashtme.

Stabilizimi i plotë dhe i qëndrueshëm i Libisë sigurisht që përfaqëson një nga prioritetet më urgjente dhe delikate të politikës së jashtme dhe të sigurisë kombëtare, edhe për shkak të ndikimeve që mund të ketë një destabilitet i zgjatur në Libi edhe në aspektin e flukseve migratore, sigurinë e furnizimeve me energji. për të gjithë Evropën. Nga këtu ne duam të rinovojmë ftesën tonë për aktorët politikë libianë që të angazhohen për pajisjen e vendit me institucione solide dhe të legjitimuara në mënyrë demokratike. Në atë moment do të mund të finalizohet edhe procesi i tërheqjes së mercenarëve dhe luftëtarëve të huaj nga vendi. Vetëm një proces i udhëhequr nga Libia me mbështetjen e Kombeve të Bashkuara mund të çojë në një zgjidhje të plotë dhe të qëndrueshme të krizës në vend.

Italia gjithashtu vazhdon të mbështesë nevojën për një bashkëpunim më të ngushtë midis vendeve të Magrebit për të krijuar kushte për zhvillim dhe stabilitet. Ne duhet të kapërcejmë gjendjen aktuale të jashtëzakonshme në Tunizi sa më shpejt të jetë e mundur dhe të identifikojmë një rrugë të qartë dhe të përbashkët politike që mund të lejojë rivendosjen e funksioneve të institucioneve – duke filluar nga Parlamenti – dhe menaxhimin e emergjencave ekonomike dhe sociale. Italia ka qenë dhe mbetet pranë Tunizisë.

Ne mbështesim fuqimisht marrëveshjen e kufirit detar midis Izraelit dhe Libanit, e cila tregon sesi shfrytëzimi i përbashkët i burimeve të energjisë mund dhe duhet të jetë gjithashtu një forcë shtytëse për rritjen dhe zhvillimin ekonomik për të gjithë rajonin në Mesdheun lindor.

Ne po shikojmë nga afër procesin e normalizimit të marrëdhënieve midis Izraelit dhe botës arabe dhe nevojën për të rindërkombëtarizuar procesin e paqes në mënyrë që të arrihet një zgjidhje me dy shtete që është e realizueshme, e drejtë dhe e negociuar drejtpërdrejt ndërmjet palëve.

Pas vitesh polarizimi, ne po vëzhgojmë me interes dinamikat e reja të bashkëpunimit në Gjirin Persik dhe angazhimi ynë në Irak mbetet i rëndësishëm, ku po kontribuojmë në procesin e zgjerimit gradual të misionit të NATO-s (NMI), për të cilin kemi siguruar komandën që nga maji i kaluar, në respekt të plotë për sovranitetin irakian dhe në bashkëpunim të ngushtë me autoritetet e Bagdadit.

Një nga objektivat kryesore të veprimit italian në rajonin euro-mesdhetar është zhvillimi i dimensionit jugor të Politikës Evropiane të Fqinjësisë, duke e shndërruar atë në një “Partneritet Mesdhetar” të vërtetë, i cili nuk përfundon me menaxhimin e krizave dhe që nuk kufizohet në dypalësh. ndërmjet BE-së dhe vendeve individuale të bregut jugor.

Italia është dhe mund të jetë shumë më tepër një varëse dhe urë energjie natyrore midis Mesdheut dhe Evropës. Është një nga sfidat e mëdha strategjike që kjo qeveri do të donte të ndiqte dhe mbi të cilën ne po punojmë për shkak të një pozicioni të caktuar gjeografik, infrastrukturave të saj, projektimit të saj bashkëpunues dhe kontributit të çmuar të kompanive të saj. Ne mburremi me një diversifikim të pasur të të dy rrugëve – tubacioneve të gazit dhe linjave të energjisë – dhe burimeve. Një faktor që, tani më shumë se kurrë, përfaqëson një vlerë thelbësore për sigurinë e përbashkët, për qëndrueshmërinë e energjisë dhe zhvillimin e marrëdhënieve gjithnjë e më të ngushta.

Partneriteti ynë strategjik me Algjerinë në veçanti na ka lejuar të veprojmë me shpejtësi muajt e fundit për të reduktuar varësinë tonë nga gazi natyror rus. Mesdheu i zgjeruar është shtylla kurrizore e sigurisë energjetike të Italisë: rreth 45% e importeve të gazit natyror vijnë prej tij. Sot ne arrijmë pothuajse 60% me furnizimet nga Azerbajxhani nëpërmjet TAP përmes Turqisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Potenciali i zonës është i madh dhe kontributi që mund të japë në sigurinë energjetike evropiane në këtë fazë krize, jo vetëm për sa i përket gazit natyror, por edhe për zhvillimin dhe shkëmbimin e energjive të reja të qëndrueshme, të përshtatshme dhe të aksesueshme. Është e saktë që projeksioni, që ambicia e shumë kombeve afrikane duhet të jetë që të jenë protagonistë në tranzicionin ekologjik dhe në çështjet e sigurisë energjetike.

Dhe pikërisht për shkak se ne jemi të vetëdijshëm për këtë, Sistemi Italian është aktiv pothuajse në çdo vend të zonës në zhvillimin e shpejtë të energjive të rinovueshme, avancimin teknologjik, infrastrukturat dixhitale dhe rrjetet inteligjente.
Evropa është vendosur të jetë një nga tregjet e para të importit për hidrogjenin e gjelbër. Ne folëm për këtë disa ditë më parë me Presidentin e Mauritanisë. Ne kemi mundësinë ta prodhojmë atë në Mesdheun e zgjeruar dhe ta tregtojmë me çmime konkuruese. Pra, energjia është me të vërtetë një e mirë kombëtare dhe është, por në të njëjtën kohë është një e mirë gjithëpërfshirëse, prandaj është një e mirë e përbashkët. Dhe prandaj është një temë mbi të cilën bashkëpunimi bëhet një bashkëpunim i bërë në të mirë për të mirën dhe për rritjen e të gjitha kombeve që marrin pjesë në të.

BE-ja duhet të krijojë partneritete të bazuara në investime dhe në një zinxhir teknologjik. Ekziston një pyetje e madhe e hapur evropiane në lidhje me zinxhirët e furnizimit që ne e kemi bërë shumë herë. Sepse Italia përfundoi duke mos kontrolluar pothuajse asgjë. Këtë e kuptuam kur erdhën tronditjet e viteve të fundit. Sot e kuptojmë për sa i përket energjisë, dje me pandeminë, për sa i përket çipave dhe gjysmëpërçuesve. Por në një moment të caktuar, Evropa zgjeroi zinxhirët e saj të furnizimit aq shumë sa nuk ishte në gjendje të kontrollonte pothuajse asgjë. Sot është sfida e madhe për të qenë zot i fatit të vet duke punuar në zinxhirët kombëtarë, në zinxhirët evropianë, por edhe në lidhjet e miqve dhe gjithashtu në lidhjet e afërta, pra në zinxhirët e furnizimit të lidhur me vendet fqinje.

Evropa duhet të jetë një partneritet i dyanshëm, që synon lehtësimin e shkëmbimit të burimeve të energjisë, por edhe inkurajimin e prodhimit të energjisë së dekarbonizuar dhe tranzicionit të gjelbër në të gjithë rajonin e Mesdheut. Është e nevojshme të jepet një sinjal i fortë i zhvendosjes së qendrës së gravitetit të shkëmbimeve energjetike evropiane pikërisht drejt Mesdheut. Dhe Italia dëshiron dhe mund të luajë një rol udhëheqës në këtë strategji. Dhe financimi evropian do të jetë thelbësor në këtë.

Tranzicioni dixhital dhe përhapja e tij e inovacionit janë një tjetër katalizator i rëndësishëm për modernizimin e të gjithë rajonit. Ne duhet të inkurajojmë integrimin e tyre dhe rritjen e qëndrueshme. Dixhitalizimi mund të lejojë kompanitë në të dyja anët të rrisin konkurrencën e tyre dhe të integrojnë zinxhirin e vlerës. Krijimi i një hapësire kibernetike mbetet një nga burimet e mundësive më të mëdha për kompanitë dhe për sistemin ndërkombëtar. Në përputhje me prioritetet që BE i cakton tranzicionit dixhital, edhe në aspektin e veprimit të jashtëm, Italia me strategjinë e saj të bashkëpunimit promovon shpërndarjen e dixhitalizimit në shumë sektorë të ndërhyrjes, mendoj për zhvillimin social-ekonomik, qeverisjen institucionale, shëndetësinë. , arsimi, formimi profesional,

Në një zonë kaq komplekse që i nënshtrohet sfidave të vazhdueshme dhe ndryshimeve të vazhdueshme, siç është Mesdheu, gratë dhe të rinjtë mund të luajnë një rol themelor në ndërtimin e shoqërive më kohezive dhe më elastike. Është e nevojshme t’i lejojmë ata të përdorin mirë vizionin dhe energjitë e tyre, duke i bërë protagonistë të së ardhmes së tyre dhe të shoqërive përkatëse, duke garantuar plotësisht të drejtat e tyre dhe duke luftuar kundër të gjitha formave të dhunës dhe diskriminimit. Ne nuk mund të mbyllim një sy ndaj asaj që po ndodh me gratë dhe të rinjtë që demonstrojnë në Iran muajt e fundit. Të gërryesh hapësirat e lirisë ose të pengosh gratë dhe vajzat të kenë akses në punë dhe arsim – dhe këtu po mendoj mbi të gjitha Afganistanin – do të thotë të vendosësh një hipotekë për të ardhmen e atyre vendeve.

Në Mesdheun jugor dhe lindor, ku 40% e popullsisë është nën 25 vjeç, papunësia e të rinjve është ndër më të lartat në botë për më shumë se dy dekada, pavarësisht niveleve të larta të arsimit mes të rinjve në të gjitha vendet e eurozonës.mesdhetare. Sa i përket grave, nuk mund të ketë zhvillim pa qenë në gjendje të bëhen protagoniste të shoqërisë së tyre. Kjo kërkon krijimin e vendeve të punës dhe promovimin e një ekosistemi lokal të favorshëm për sipërmarrjen e të rinjve dhe femrave, si dhe pjesëmarrjen në jetën publike të kompanive të cilave u përkasin.

Dhe ndër liritë themelore që Italia është e angazhuar të mbështesë është liria e fesë dhe besimit: një e drejtë themelore e njeriut që ende shumë shpesh mohohet ose garantohet në mënyrë të pamjaftueshme. Italia qëndron në krah të pakicave fetare që janë viktima të sulmeve, dhunës dhe diskriminimit në të gjithë botën dhe mbështet përpjekjet e partnerëve tanë në Mesdheun e zgjeruar për të siguruar që këto komunitete të mbrohen dhe bashkë me to vlera qendrore e lirisë fetare, mbrojtjes dhe respektit për trashëgiminë fetare dhe vendet e shenjta.

Përfundoj duke vënë në dukje se shumë politika evropiane rrezikojnë të jenë të paplota nëse nuk vendosen brenda një dimensioni më të gjerë euro-mesdhetar. Presidenti Mattarella e përcaktoi Mesdheun si “një zonë e diversifikimit të madh kulturor, e përpunimit të filozofive dhe zbulimeve të pashembullta shkencore, me kontribute të çmuara në dialogun midis njohurive të ndryshme që shkaktuan përplasje dhe më pas bashkime të paprecedentë”. Është një frazë që më dukej shumë e bukur. Për të ndërtuar një axhendë pozitive – me synime të përbashkëta për popujt me identitete të ndryshme – është e nevojshme të fillohet nga e para duke e vendosur përsëri personin – me nevojat e tij/saj kulturore, arsimore dhe sociale – në qendër të vëmendjes.
Ndaj dua t’ju falënderoj edhe një herë për idetë dhe propozimet me të cilat keni pasuruar debatin në këto tre ditë. Idetë që dolën nga këto diskutime do të jenë, siç tha Tajani, një burim frymëzimi për drejtimin e marrëdhënieve të bashkëpunimit midis Italisë dhe partnerëve të saj në rajonin e zgjeruar të Mesdheut drejt një rruge të përbashkët që garanton siguri, stabilitet dhe zhvillim për brezat e sotëm dhe ato të ardhme. .

Ndaj ju falënderoj dhe ju jap një takim me Ambasadorin Massolo në edicionin e nëntë të Dialogëve për Mesdheun në Romë!

@tetovanews