Ballina Bota Gropa gjigante shfaqet në Konya të Turqisë! A ka lidhje me tërmetet...

Gropa gjigante shfaqet në Konya të Turqisë! A ka lidhje me tërmetet e fundit?! Detajet (VIDEO+FOTO)

Është e vështirë të vendosësh lidhjen e saktë me ngjarjet e tërmeteve që kemi përjetuar ditët e fundit. Megjithatë, është shënuar si gropa e parë e raportuar nga qytetarët në këtë rajon këtë vit, thotë drejtori i Qendrës së Kërkimit dhe Aplikimit i Universitetit Teknik të Konya-s , Prof. Dr. Fetullah Arik

Një gropë është formuar sërish në pllajën Karapınar Seyithacı!
Në Rrafshin e Konias, gropat vazhdojnë të formohen ndërsa gurët gëlqerorë shpërndahen nën tokë me kalimin e kohës dhe toka shembet.

Në Rrafshin e Konias, qendra e prodhimit të drithit në Turqi, numri i gropave, të cilat po shtohen dita-ditës për shkak të thatësirës dhe përdorimit të pakontrolluar të ujërave nëntokësore, shtojnë ankthin me numrin dhe sasinë e tyre.

Disa nga gropat, të cilat shihen shpesh në fusha dhe vendbanime në qarkun Karapinar, vazhdojnë të shemben me kalimin e viteve.

Dihet se në fushë ka më shumë se 2500 gropa. Gropa e parë e vitit 2023 ishte sërish në Karapinar. Gropa e krijuar në Rrafshnaltën Seyithaci i trembi qytetarët. Qytetarët që jetojnë në këtë rrafshnaltë, ku shpeshherë krijohen gropa në rajonin ku është e bollshme shtresa gëlqerore, shprehen se po përjetojnë shqetësim për sigurinë e jetës dhe pronës.

Një gropë me një diametër prej 37 metrash dhe një thellësi prej 12 metrash u formua në lagjen Karapinar të Konias. Drejtori i Qendrës së Aplikimit dhe Kërkimit të Universitetit Teknik Konya Obruk Prof. Dr. Fetullah Arık tha, “Ne kemi vërejtur se gropat u rritën intensivisht pas periudhave të shirave. Një nga arsyet e rëndësishme që ndikon në formimin e gropës dhe shtresës së rëndë të mbulimit në majë është tërmeti.”

Duke dhënë informacion për punën në gropën e formuar, Drejtori i Qendrës së Kërkimit dhe Aplikimit i Universitetit Teknik të Konya-s , Prof. Dr. Fetullah Arik, “ Jemi në Karapinar, rreth 500 metra në perëndim të rrafshnaltës Seyithaci. Një gropë e formuar në disa shkallë, veçanërisht në zonën e rrafshët midis shkallës së parë dhe shkallës së dytë, ku thyerja është ngritur, pak më në perëndim të thyerjes Seyithacı.

Në matjet që kemi bërë tani, është formuar një gropë me një gjeometri rrethore 37 metra në diametër dhe 12 metra në thellësi. Gjeologjikisht, në përgjithësi përbëhet nga shkëmbinj karbonatikë mbi formacionin İnsu. Në këtë formacion prodhimi bujqësor mund të bëhet në pjesët ku argjilat janë të pasura.

Në informacionet që kemi marrë nga qytetarët për kohën e formimit të gropës, kemi marrë informacion se ajo është formuar mbrëmë apo dje në mëngjes. Është e vështirë të vendosësh lidhjen e saktë me ngjarjet e tërmeteve që kemi përjetuar ditët e fundit. Megjithatë, është shënuar si gropa e parë e raportuar nga qytetarët në këtë rajon këtë vit. Në këtë rajon ndodhet rrafshnalta Ekmekçi në jug të rrafshnaltës Seyithacı dhe deri më sot në këtë rajon janë formuar më shumë se 100 gropa. Ne kemi bërë matje edhe në vitet e mëparshme. Jemi në një zonë që është e ndjeshme ndaj gropave tani. Nuk është e pazakontë që një gropë të ndodhë këtu. Jemi në një nga vendet ku pritet të krijohen gropa, një nga zonat me rrezikshmëri të lartë.”/tetova.com

@tn.lajmelokale
@tetovanews