Ballina Bota Sa do t’i kushtojë ekonomisë turke tërmeti?

Sa do t’i kushtojë ekonomisë turke tërmeti?

Tërmetet shkatërruese me epiqendër në Kahramanmaraş pritet të kushtojnë miliarda dollarë. Gjithashtu, parashikohet se kostoja e tërmetit do të ndikojë negativisht në rritjen e ekonomisë turke. Ja analizat e para të ekonomistëve për tërmetin…

Tërmeti me epiqendër Kahramanmaraş ka prekur gjithashtu krahinat Malatya, Adiyaman, Hatay, Kilis, Adana, Şanlıurfa dhe Diyarbakır . Ditën e sotme, humbjet e jetëve nga tërmeti kaluan shifrën 36 mijë, numri i të lënduarve i kaloi 100 mijë dhe numri i objekteve të shkatërruara i kaloi 6 mijë.

Me llogaritjet e para të ekonomistëve dolën vlerësime të ndryshme për koston e tërmetit. Megjithatë, është bërë një pritje e përgjithshme që tërmeti shkaktoi gjithashtu një rënie të rritjes.

DO TË NDIKOJË RRITJE
Tërmeti pritet të shkaktojë miliarda TL kosto rindërtimi në ekonominë turke dhe të shkaktojë një rënie të rritjes këtë vit. Ndërsa 13.42 milionë njerëz jetonin në 10 provinca të prekura nga tërmeti, qytete si Adana, Hatay dhe Gaziantep shquhen me pellgjet e tyre bujqësore dhe industriale.

Sipas të dhënave të TUIK-ut për vitin 2021, pesha e rajonit të përbërë nga 10 provinca të prekura nga tërmeti në PBB është 9.3 për qind. Sa i përket sektorëve, pesha e zonës së tërmetit në bujqësi është 14.3 për qind dhe ajo në industri është 11.2 për qind.

Ndonëse nuk dihet saktësisht se sa do të jetë humbja e prodhimit, humbja prej 11 për qind në të dhënat e konsumit të energjisë elektrike krahasuar me një javë më parë është tregues se tërmeti do të ketë efekte të konsiderueshme në rritjen ekonomike.

TÜRKONFED: Dëmet mund të shkojnë 84 miliardë dollarë
Organizata e biznesit Turke Enterprise and Business Confederation (TÜRKONFED) deklaroi në raportin e saj paraprak mbi këtë temë, “Tërmeti me epiqendër në Kahramanmaraş ka shkaktuar një dëm në total prej 84.06 miliardë dollarësh, nga të cilat 70.75 miliardë dollarë janë dëme banesash, 10.4 miliardë dollarë janë humbje të të ardhurave kombëtare dhe 2.91. miliardë dollarë janë humbur nga ditët e punës. “Pritet të shkaktojë miliarda dollarë dëm,” tha ai.

Në raport, “Mund të vlerësohet se eksportet e 10 provincave të ekspozuara ndaj fatkeqësive, paralelisht me uljen e kontributit të provincave në të ardhurat kombëtare, mund të bien nën nivelin e 15 miliardë dollarëve, me ndikim të përkeqësimit të infrastrukturës portuale që përballon eksportet”./tetova.com

@tn.lajmelokale
@tetovanews