Ballina Bota Pas vite polemikash, publikohet diploma universitare e presidentit Erdogan (FOTO)

Pas vite polemikash, publikohet diploma universitare e presidentit Erdogan (FOTO)

Debati i diplomës, i cili vazhdon prej vitesh në Turqi është rikthyer sërish në vëmendje me kandidimin e presidentit Erdogan për zgjedhjet presidenciale të 14 majit. Drejtori i Komunikimeve Fahrettin Altun i dha fund akuzave duke ndarë për publikun certifikatën e diplomimit të Erdoganit.

Përveç certifikatës së diplomimit universitar të Tayyip Erdogan, Altun njoftoi edhe dokumente zyrtare si librin e të diplomuarve, letrën e shkruar në degën e shërbimit ushtarak dhe librin e regjistrimit të shkollës. Emri i shkollës që presidenti Erdoğan filloi kur fitoi universitetin në vitin 1974 në Stamboll është Akademia e Shkencave Ekonomike dhe Tregtare. Kjo shkollë më vonë filloi karrierën e saj të mësimdhënies si Universiteti Marmara dhe vazhdon si Akademia e Shkencave Ekonomike dhe Administrative.

Sipas dokumenteve të nxjerra nga Altun, certifikata e përkohshme e diplomimit me numër 678 dhe datë 3 prill 1981,i është dhënë Erdoganit nga kjo shkollë dhe mban firmën e Sinan Artanit. Në numrin 677 të të njëjtit dokument, Rexhep Tajip Erdogan në firmën dhe dorëshkrimin e tij shihet se është përfshirë shprehja “Kam marrë origjinalin e certifikatës së përkohshme të diplomimit”.

Një tjetër dokument që thotë se Erdogan është diplomuar në Fakultetin e Shkencave Ekonomike dhe Administrative të Universitetit të Marmarasë, është përfshirë në fletoren e datës 1983, ku renditen fotografitë e të diplomuarve të Universitetit Marmara dhe të gjithë stafit pedagogjik.

Një korrespondencë që dokumenton diplomimin universitar të Presidentit Erdogan u nda gjithashtu me sekretariatin e fakultetit. Ajo u zhvillua mes Kryesisë së Degës Ushtarake. Në këtë letërkëmbim të datës 3 prill 1981, dërguar Degës Ushtarake të Rizes me firmën e sekretarit të fakultetit Kamuran Orhan, shpallet studenti maturant me numër 2443 të shkollës, Recep Tayyip Erdoğan.

Në Dokumentin e Rezultateve të Provimit të Përzgjedhjes Ndëruniversitare të vitit 1974, vit kur ai dha provimin e pranimit në universitet, ka informacione se Erdogan fitoi Akademinë e Shkencave Ekonomike dhe Tregtare të Stambollit.

Një deklaratë me shkrim për këtë temë është bërë edhe nga Rektorati i Universitetit Marmara. Në deklaratë thuhej: “Transkriptet e të gjitha kurseve të marra nga Presidenti ynë gjatë viteve të universitetit dhe transkriptat që përmbajnë notat e suksesit, fletët e studentit, peticionet, fotografitë, vonesat e shërbimit ushtarak dhe të dhënat e diplomimit, si dhe dokumentet që lidhen me të, për studentët e zakonshëm dhe procedurat e diplomimit mbahen në universitetin tonë, ashtu si ato të maturantëve tanë të tjerë”.