Ballina Bota Çatitë fluturojnë, pemët bien, varkat lëvizin… Videot më tronditëse të efekteve të...

Çatitë fluturojnë, pemët bien, varkat lëvizin… Videot më tronditëse të efekteve të stuhisë Bernard në Spanjë dhe Portugali

Përdoruesit e rrjeteve sociale i kanë bërë jehonë stuhisë ‘Bernard’ që po godet Gadishullin Iberik këto ditë. Shpërthimet e forta të erës dhe reshjet intensive kanë qenë protagonistë në disa komunitete në vend, veçanërisht në Andaluzi , ku deri më tani ka lënë dy të vdekur – një në Huelva dhe një tjetër në Kordobë, disa të plagosur dhe më shumë se 2000 incidente të regjistruara.

Shumë pemë të rrëzuara , çati të këputura , madje edhe stuhi rëre në plazhe janë disa nga pamjet e lëna nga një stuhi që rikonfirmon ardhjen përfundimtare të vjeshtës pas disa javësh temperaturash të papërshtatshme për këtë periudhë të vitit.

Stuhia ka hyrë përmes Gjirit të Cádiz dhe ka përshkuar gadishullin nga jugu në veri, duke lënë erëra të forta dhe shira të bollshëm pas saj. Megjithatë, prezenca e tij do të vijojë të ndihet edhe këtë të hënë, me mbizotërim të vranësira ose vranësirash dhe përveç kësaj, një front i ri pritet të përshkojë Gadishullin nga perëndimi në lindje , duke lënë reshje shiu në pjesë të ndryshme të territorit.

Pas një dite në të cilën tetë komunitete kanë qëndruar në gatishmëri për shkak të kalimit të ‘Bernardit’, stuhia do të vazhdojë të prekë Gadishullin këtë të hënë dhe do të vendosë 18 provinca në rrezik të verdhë ose rrezik të konsiderueshëm (portokalli) për shkak të erës, shiut dhe shiut dhe dallgët. , sipas parashikimit të Agjencisë Shtetërore Meteorologjike (Aemet) .

Stuhia ka hyrë përmes Gjirit të Cádiz dhe ka përshkuar gadishullin nga jugu në veri, duke lënë erëra të forta dhe shira të bollshëm pas saj. Megjithatë, prezenca e tij do të vijojë të ndihet edhe këtë të hënë, me mbizotërim të vranësira ose vranësirash dhe përveç kësaj, një front i ri pritet të përshkojë Gadishullin nga perëndimi në lindje , duke lënë reshje shiu në pjesë të ndryshme të territorit.

Gjithsej 18 provinca në nëntë komunitete autonome do të jenë në gatishmëri. Kështu, reshjet do të prekin në masë më të madhe Huesca, Zaragoza, Ávila, Soria, Guadalajara, Toledo, Lérida dhe Madridi, të cilat do të jenë në rrezik të verdhë për shkak të akumulimeve deri në 20 litra për metër katror në një orë.

Era do të vendosë gjithashtu në paralajmërim të verdhë Huesca, Teruel, Zaragoza, Mallorca, Ávila, Burgos, Segovia, Soria, Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Madrid, Navarra dhe La Rioja . Nga ana tjetër, Lleida do të jetë në rrezik portokalli për shkak të këtij fenomeni për shkak të rrëmbyesve afër 100 km/h. Nga ana e tij, alarmi i verdhë për dallgët do të aktivizohet në Mallorca dhe Cádiz.

Reshjet mund të jenë të forta në sistemet Kantabriane Qendrore, Lindore dhe Pirenee, ku do të jenë gjithashtu të vazhdueshme. Gjithashtu do të ketë reshje të forta lokale në zonat e Andaluzisë perëndimore. Sa i përket erës, ajo do të fryjë e fortë në zonat Kantabriane dhe Mesdhetare, me rrëqethje shumë të forta në zonat malore të qendrës dhe kuadrantin veriperëndimor të gadishullit.

Përsa i përket ishujve, në Ishujt Balearik do të ketë intervale me vranësira të larta me tendencë për rritje të vranësirave, pa përjashtuar edhe reshje shiu me stuhi në fund. Në Ishujt Kanarie , vranësira ose me intervale vranësirash dhe reshje të shpërndara shiu, më shumë gjasa në veri të ishujve në fillim dhe në zonat e brendshme me lehtësim më të madh pasdite.

Erërat pritet të fryjnë nga perëndimi në Kantabrian, Ngushticën dhe Alboran me intervale të forta, ku në pjesën tjetër të gadishullit dhe në ishujt Balearik dominojnë erërat jugore dhe jugperëndimore . Në bregdetin e Levantit do të ketë intervale të forta, në zonat malore në qendrën dhe kuadrantin veriperëndimor të gadishullit do të ketë rrëqethje shumë të forta dhe do të ketë tendencë uljeje gjatë gjithë ditës. Në Ishujt Kanarie, era nga veriu.

Temperaturat maksimale do të rriten ndjeshëm në të tretën lindore të gadishullit dhe në ishujt Balearik, megjithëse do të ulen në Andaluzi dhe kuadrantin veriperëndimor. Minimalet do të rriten në gjysmën lindore dhe në Ishujt Balearik, me ulje në gadishullin perëndimor dhe në ishujt Kanarie lindore. Nga ana e saj, niveli i borës do të jetë mbi 2400 metra në Pyrenees dhe 2000 metra, duke zbritur në 1600 metra në vargmalet Kantabriane.

Parashikimi sipas komuniteteve
GALICIA : vranësira ose e mbuluar me shi të përhapur dhe shira që priren të zvogëlohen në fund të ditës, ndërsa kthjellimet hapen. Niveli i borës zbret në 1500-1600 metra. Temperaturat minimale në rënie në qendër dhe jug dhe me pak ndryshime në pjesën tjetër; maksimumet në rënie. Erë e lehtë nga perëndimi dhe veriperëndimi duke u kthyer në fund në jug.

ASTURIA : me re ose të mbuluara me reshje të shumta shiu që tentojnë të ulen në fund. Niveli i borës në 2000 metra në fillim, duke rënë në 1500 metra në fund të ditës. Temperaturat minimale në rënie në gjysmën lindore, me ndryshime të pakta në pjesën tjetër; maksimumet në rënie. Era perëndimore në bregdet, e cila mund të jetë e fortë në bregun lindor, dhe erëra të lehta të ndryshueshme në brendësi; tendenca jugperëndimore në fund.

KANTABRIA : vranësira ose vranësira me reshje të dobëta të përhapura. Temperaturat minimale në rënie në Liébana, me pak ndryshime në pjesën tjetër; minimale në rënie në bregdet, pa ndryshime në brendësi. Era perëndimore në bregdet dhe erëra të lehta të ndryshueshme në brendësi.

VENDI I BASKËVE : vranësira ose të mbuluara me reshje dhe shi, më shumë gjasa në fillim dhe në fund të ditës. Temperaturat në rritje. Era perëndimore në bregdet dhe erëra të lehta të ndryshueshme në brendësi.

CASTILLA Y LEÓN : vranësira ose të mbuluara me reshje në fillim dhe në fund të ditës, të cilat mund të jenë lokale të forta dhe të vazhdueshme në agim në jug dhe pa përjashtuar disa stuhi të shpërndara. Bregjet e mjegullës në male. Temperaturat minimale në rënie të lehtë në perëndim dhe rritje në lindje, ndërsa temperaturat maksimale në rënie, përveç në lindje pa ndryshime. Erërat nga juglindja kthehen të shpejta në jug dhe jugperëndim, me rrëqethje të forta ose shumë të forta në gjysmën lindore, sidomos në male në agim dhe me intensitet në rënie.

Parashikimi sipas komuniteteve
GALICIA : vranësira ose e mbuluar me shi të përhapur dhe shira që priren të zvogëlohen në fund të ditës, ndërsa kthjellimet hapen. Niveli i borës zbret në 1500-1600 metra. Temperaturat minimale në rënie në qendër dhe jug dhe me pak ndryshime në pjesën tjetër; maksimumet në rënie. Erë e lehtë nga perëndimi dhe veriperëndimi duke u kthyer në fund në jug.

ASTURIA : me re ose të mbuluara me reshje të shumta shiu që tentojnë të ulen në fund. Niveli i borës në 2000 metra në fillim, duke rënë në 1500 metra në fund të ditës. Temperaturat minimale në rënie në gjysmën lindore, me ndryshime të pakta në pjesën tjetër; maksimumet në rënie. Era perëndimore në bregdet, e cila mund të jetë e fortë në bregun lindor, dhe erëra të lehta të ndryshueshme në brendësi; tendenca jugperëndimore në fund.

KANTABRIA : vranësira ose vranësira me reshje të dobëta të përhapura. Temperaturat minimale në rënie në Liébana, me pak ndryshime në pjesën tjetër; minimale në rënie në bregdet, pa ndryshime në brendësi. Era perëndimore në bregdet dhe erëra të lehta të ndryshueshme në brendësi.

VENDI I BASKËVE : vranësira ose të mbuluara me reshje dhe shi, më shumë gjasa në fillim dhe në fund të ditës. Temperaturat në rritje. Era perëndimore në bregdet dhe erëra të lehta të ndryshueshme në brendësi.

CASTILLA Y LEÓN : vranësira ose të mbuluara me reshje në fillim dhe në fund të ditës, të cilat mund të jenë lokale të forta dhe të vazhdueshme në agim në jug dhe pa përjashtuar disa stuhi të shpërndara. Bregjet e mjegullës në male. Temperaturat minimale në rënie të lehtë në perëndim dhe rritje në lindje, ndërsa temperaturat maksimale në rënie, përveç në lindje pa ndryshime. Erërat nga juglindja kthehen të shpejta në jug dhe jugperëndim, me rrëqethje të forta ose shumë të forta në gjysmën lindore, sidomos në male në agim dhe me intensitet në rënie.

NAVARRA : vranësira ose vranësira me reshje të përhapura, më të mundshme në fillim, kur ato do të jenë më intensive dhe në fund të ditës. Temperaturat në rritje. Erëra të lehta me drejtim të ndryshueshëm, me mbizotërim të komponentit jugor, me të mundshme të rrëmbyera shumë të forta në Pirenejtë.

LA RIOJA : vranësira ose e mbuluar me reshje në fillim dhe në fund të ditës, herë pas here mund të jetë e dendur në mëngjes herët. Bregjet e mjegullës në male. Temperatura në rritje, drita në maksimum. Erëra nga juglindja ose e ndryshueshme në luginë dhe nga jugu dhe jugperëndimi në male me rrëqethje të forta ose shumë të forta në mëngjes herët dhe me intensitet në rënie.

ARAGONË : mbizotërim i qiellit me vranësira ose vranësira. Në të tretën veriore priten reshje shiu, të cilët mund të jenë lokalisht të fortë dhe të vazhdueshëm në Pirenejtë; Më intensive do të jenë gjatë gjysmës së parë të ditës, kur nuk përjashtohen edhe stuhitë e herëpashershme. Në sistemin Iberik në orët e para priten reshje të herëpashershme me stuhi, të cilat mund të jenë më intensive dhe lokalisht të forta në pjesën veriperëndimore dhe do të zvogëlohen gjatë mëngjesit. Gjatë orëve të fundit në të gjithë territorin do të ketë reshje të shiut. Rritje e temperaturave, e dukshme në vend. Erë mesatare deri e fortë nga komponentët jugore dhe lindore në mëngjes, me stuhi shumë të forta në nivelet e larta të Pyrenees dhe Sistemit Iberik, Ebro e sipërme dhe vilat Cinco; pasdite do të ulet, duke u prirë në variabël të dobët.

KATALONI : në Pirenejtë perëndimor mbizotërim i vranësisë ose i mbuluar me reshje shiu, të cilat mund të jenë lokale të forta dhe të vazhdueshme në shpatin jugor dhe do të jenë më intensive gjatë gjysmës së parë të ditës, kur nuk përjashtohen stuhitë e herëpashershme. Në pjesën tjetër intervale me vranësira në pasdite me vranësira, të mundshme shira të shpërndara në orët e vona duke lëvizur nga jugperëndimi në verilindje. Rritje e temperaturave, e dukshme në vend. Probabiliteti i pluhurit të pezulluar në krahinat bregdetare. Erë nga jugu dhe nga lindja në mëngjes, me intervale të forta deri mesatare në gjysmën perëndimore dhe e lehtë deri mesatare në pjesën tjetër, me rrëqethje shumë të forta në luginën e Aranit dhe në lartësi të mëdha në pjesën tjetër të Pirenejve; Pasdite do të jetë me prirje të ndryshueshme në brendësi dhe mesatare me komponent jugor në bregdet.

EXTREMADURA : intervale me vranësira në fillim me prirje me vranësira ose të mbuluara me reshje, sidomos në gjysmën e dytë të ditës, e cila herë pas here mund të shoqërohet me stuhi dhe përsëri me vranësira në fund. Bregdet e mjegullës së mëngjesit në male. Temperaturat minimale në rënie të lehtë, kurse maksimale pa ndryshime në veri dhe rritje në jug. Erërat nga jugu dhe jugperëndimi, me disa rrëqethje të forta në lindje në agim, me prirje nga një komponent i dobët perëndimor.

MADRID : Qiejt janë të mbuluar me shi dhe rrebeshe gjatë mëngjesit të hershëm dhe në fund të ditës, të cilat mund të jenë të forta në zonat e Sierrës dhe që do të priren të ulen gjatë orëve qendrore të ditës. Niveli i borës rreth 2200 dhe mund të bjerë lehtë në fund të ditës. Temperaturat minimale në rritje, më të theksuara në juglindje dhe maksimale me ndryshime të pakta. Erërat nga jugu me rrëqethje shumë të forta gjatë mëngjesit të hershëm në Sierra dhe prirje për t’u ulur gjatë mëngjesit.

CASTILLA-LA MANCHA : qiell i vranët ose i mbuluar me reshje shiu dhe shira nga mesdita, megjithëse mund të ndodhin në mënyrë të shpërndarë dhe të izoluar edhe gjatë mëngjesit të hershëm dhe pa përjashtuar stuhi të dobëta të shpërndara herë pas here në ekstremin juglindor. Mund të ketë mjegulla dhe mjegull në zonat e larta malore. Rritje e temperaturave minimale, e cila mund të jetë e dukshme lokalisht në lindje dhe verilindje; maksimumet në rritje, më të theksuara në kuadrantin juglindor. Erë nga jugu me rrëqethje të mundshme shumë të forta në lartësi të mëdha dhe verilindore në orët e para të mëngjesit, me tendencë uljeje gjatë gjithë mëngjesit.

KOMUNITETI VALENCIAN : intervale me vranësira me rritje në vranësira pasdite, me shira të mundshëm të shpërndarë në orët e vona duke lëvizur nga jugperëndimi në verilindje. Probabiliteti i pluhurit të pezulluar në nivele të larta. Rritje e temperaturave, e dukshme në vend. Erë mesatare nga jugu dhe perëndimi, e përforcuar në lartësi të mëdha dhe në bregdet, me prirje të dobët pasdite; dhe me intervale herë pas here të forta deri në mesatare jugperëndimore në bregdetin jugor të Alicante në fund të ditës.

MURCIA : qiell me intervale vranësirash, me mbizotërim vranësish mesatare dhe të larta, pa përjashtuar shirat e herëpashershëm në male. Temperaturat në rritje. Erëra nga jugu ose jugperëndimi, duke u rritur në të forta me rrëqethje herë pas here shumë të forta në bregdet në fund të ditës.

ISHUJT BALEARIK : intervale të reve të larta në rritje gjatë natës nën mbulesë, me probabilitet për disa reshje të shoqëruara me baltë në fund. Pluhuri në pezullim. Rritje e temperaturave, e dukshme në agim. Erë mesatare juglindore, me intervale të forta në mëngjes herët dhe me rrëqethje në shpatin verior të vargmalit të Tramuntanës që mund të kalojë 70 km/h, duke u kthyer në jugperëndim në mëngjes dhe në jug gjatë natës.

ANDALUSIA : qiell me vranësira, duke u rritur deri të mbuluar me reshje të përhapura, të shoqëruara herë pas here me stuhi, të cilat mund të jenë lokalisht të forta dhe të vazhdueshme në juglindje dhe në zonat e Luginës së Guadalquivir, dhe më pak të mundshme në ekstremin lindor; ulje e vranësirave dhe reshjeve në të tretën perëndimore në muzg. Mjegullat e mëngjesit, pa përjashtuar mjegulla në male. Temperaturat minimale në rritje në gjysmën lindore dhe pa ndryshime apo ulje në pjesën tjetër; maksimumet pa ndryshime me përjashtim lokalisht në rritje në Huelva dhe Almeria. Erërat nga perëndimi ose jugperëndimi, me rrëqethje të forta në bregdetin lindor të Mesdheut dhe në zonat e larta lindore.

ISHUJT KANARË : në ishuj me reliev më të madh, përgjithësisht vranësira me reshje të dobëta herë pas here, të cilat mund të jenë lokale të moderuara, veçanërisht pasdite në zonat e brendshme dhe në shpatet juglindore. Në Lanzarote dhe Fuerteventura, intervale me vranësira, pa përjashtuar reshje të shpërndara deri në mesditë, duke hapur kthjellime për pjesën tjetër të ditës. Probabilitet i vogël për stuhi të izoluara dhe të rastësishme rreth Lanzarote gjatë mëngjesit të hershëm. Temperaturat me ndryshime të pakta ose me ulje të lehtë. Erë mesatare veriperëndimore e cila gjatë gjithë ditës do të kthehet nga verilindja.

@tetovanews