Ballina Bota Roma dhe Berlini planifikojnë një tubacion masiv hidrogjeni nga Afrika

Roma dhe Berlini planifikojnë një tubacion masiv hidrogjeni nga Afrika

Italia dhe Gjermania duan të anashkalojnë Alpet duke transformuar tubacionet e gazit në tubacione të afta për të bartur hidrogjen, një gaz me djegie të pastër që Berlini shpreson se do ta ndihmojë atë në dekarbonizimin e industrisë së tij.

Etja e Gjermanisë për hidrogjen për të ushqyer industrinë e saj duket e pashuar: vendi po planifikon të konsumojë deri në 4 milionë tonë çdo vit deri në vitin 2030.

Me gjysmën e kësaj shume që pritet të vijë nga importet, Berlini është i varur nga mbështetja e jashtme.

Tani, Italia dhe Gjermania janë angazhuar të punojnë ngushtë së bashku në çështjet e energjisë, tha kancelari Olaf Scholz pas takimit me homologen e tij, Giorgia Meloni, në Berlin të mërkurën (22 nëntor).

“Është veçanërisht e rëndësishme të zgjerohet korridori jugor për gaz dhe hidrogjen”, shtoi Scholz.

Për ta lehtësuar këtë, të dy vendet synojnë të udhëheqin “një tubacion të ri përtej Alpeve” nga Bavaria në Tunizi që “do të rrisë sigurinë e furnizimit të të dy vendeve tona”, tha kancelari. Një marrëveshje dytësore për furnizimin me gaz të njëri-tjetrit në raste nevoje do të nënshkruhet së shpejti gjithashtu midis Romës dhe Berlinit.

Sipas planit të përbashkët të parë nga Euractiv, ky angazhim i referohet “Korridorit Qendror Jugor”, një projekt që ndërton tubacionet ekzistuese të gazit natyror që tashmë shkojnë nga Tunizia në Bavari.

“Qëllimi i Korridorit Qendror Jugor është zgjerimi i infrastrukturës ndërkufitare të gazsjellësit dhe importimi i 10 milionë tonë hidrogjen deri në vitin 2030”, thuhet në plan.

Qeveria gjermane ende nuk ka konfirmuar nëse objektivi prej 10 milionë tonësh është i vlefshëm dhe një kërkesë për sqarime nga Euractiv është ende në pritje.

Projekti fillimisht u reklamua nga ministrat e energjisë të Austrisë, Italisë dhe Gjermanisë në një letër dërguar Brukselit në maj, e cila parashikon më shumë se 4 milionë tonë hidrogjen që kalojnë tranzit përmes tubacionit, një sasi e konsiderueshme.

Sipas dokumentit qeveritar, tubacioni i parashikuar do të lidhë qendrat e kërkesës në Itali, Gjermani, Austri dhe Zvicër, duke kontribuar kështu në “krijimin e një rrjeti më të gjerë evropian të hidrogjenit”.

Lidhja me Zvicrën mund të kërkojë që tubacioni ose të kalojë atje, ose shtimin e një seksioni shtesë. Për momentin, projekti SoutH2 i shtyrë nga operatorët e tubacioneve të gazit nga Bavaria, Austria dhe Italia nuk parashikon asnjërën nga opsionet.

Kompanitë e përfshira thonë se 70% e tubacioneve ekzistuese të gazit mund të ripërdoren për të transportuar hidrogjen, por nëse Tunizia mund të sigurojë sasi të mjaftueshme të gazit është ende e paqartë.

Deri në vitin 2050, Tunizia synon të prodhojë 8.3 milion ton hidrogjen në vit, tha ministri i energjisë i vendit në fillim të muajit të kaluar. Një studim nga Instituti gjerman Fraunhofer e vendos potencialin e prodhimit të vendit në 11 milionë tonë në vit.

Nëse vendi dhe fqinjët e tij mund të dorëzojnë 10 milionë tonët e përshkruar, apo 4 milionë tonë të parashikuar nga grupet e biznesit deri në vitin 2030 është aktualisht e paqartë.

@tn.lajmelokale
@tetovanews