Ballina Bota Tabloja e tmerrshme nga Gaza: “Ata vjedhin edhe organet e njerëzve që...

Tabloja e tmerrshme nga Gaza: “Ata vjedhin edhe organet e njerëzve që vrasin”

Është pohuar se ushtria izraelite, e cila ka vrarë më shumë se 15 mijë njerëz në Gaza që nga 7 tetori, ka vjedhur edhe organet e të vdekurve palestinezë. Kur ekspertët mjekësorë ekzaminuan disa kufoma në Gaza, u konstatua se organet vitale si mëlçia, veshka dhe zemra mungonin.

Euro-Med Human Rights Watch akuzoi ushtrinë izraelite për vjedhjen e organeve nga të vdekurit në Gaza dhe bëri thirrje për një hetim ndërkombëtar të pavarur

Sipas Euronews, Euro-Med Human Rights Watch tha në një deklaratë se ka shqetësime se organet mund të jenë vjedhur nga kufomat palestineze, pas raporteve nga ekspertë mjekësorë që ekzaminuan disa kufoma në Gaza. Organizata pohoi se dokumentoi se forcat izraelite kapën dhjetëra trupa nga spitalet Al-Shifa dhe indoneziane në veri të Gazës dhe spitale të tjera në jug.

Ai gjithashtu pretendoi se ushtria izraelite kishte zhvarrosur dhe konfiskuar trupa nga një varr masiv i gërmuar në oborrin e spitalit Al-Shifa.

Pas ekzaminimit nga ekspertët mjekësorë, u konstatuan se mungonin organet vitale si mëlçia, veshka dhe zemra, si dhe koklea dhe kornea, gjë që u cilësua si dëshmi e vjedhjes së mundshme të organeve. Sipas Euro-Med, mjekë në spitale të ndryshme në Gaza thanë se vjedhja e organeve nuk mund të vërtetohet vetëm me ekspertizë mjeko-ligjore, pasi më shumë se një trup i ishte nënshtruar një operacioni para vdekjes.

Euro-Med akuzoi gjithashtu Izraelin se mbante trupat e dhjetëra palestinezëve të vrarë gjatë operacioneve të tij ushtarake në Gaza që nga 7 tetori. Pretendohet se Izraeli mban trupat e të paktën 145 palestinezëve në morgjet e tij dhe trupat e rreth 255 palestinezëve në një zonë jo publike pranë kufirit jordanez.

Pretendimet se Izraeli përdor në mënyrë të paligjshme trupat palestineze nuk janë të reja.

Mjekja izraelite Meira Weiss pohoi në librin e saj Mbi trupat e tyre të vdekur se organet e marra nga palestinezët e vdekur midis viteve 1996 dhe 2002 u përdorën në kërkimet mjekësore në universitetet izraelite dhe u transplantuan në trupat e pacientëve izraelitë.

Një hetim i diskutueshëm i botuar në mediat izraelite në vitin 2014 përfshinte gjithashtu pretendime nga zyrtarë të lartë se lëkura ishte hequr nga trupat e palestinezëve të vdekur dhe punëtorëve afrikanë për të trajtuar izraelitët, si ushtarët me plagë të djegura.

Sipas një studimi të kryer nga kanali amerikan CNN në vitin 2008, Izraeli mendohet të jetë një nga qendrat e rëndësishme të tregtisë së paligjshme globale të organeve njerëzore.

Konventa e Katërt e Gjenevës e vitit 1949, të cilën Izraeli nuk e ka ratifikuar, kërkon që palët ndërluftuese të respektojnë dinjitetin e të vdekurve dhe të parandalojnë grabitjen, gjymtimin ose mosrespektimin e kufomave./Sözcü/tetova.com

@tn.lajmelokale
@tetovanews