Ballina Bota Biden apo Trump, si po përhapet në mbarë botën paniku për zgjedhjet...

Biden apo Trump, si po përhapet në mbarë botën paniku për zgjedhjet e 2024

Çdo ditë na sjell një surprizë. E fundit erdhi nga Gjykata e Lartë e Kolorados, e cila vendosi, me një votim 4 me 3, të përjashtojë Donald Trump nga zgjedhjet paraprake republikane në këtë shtet, për shkak të mbështetjes së tij për sulmin ndaj Kapitolit në 6 janar, 2021.

Pavarësisht se në çfarë vendi, kur flisni për një politikan këto ditë, biseda përfundon në të njëjtën pyetje: “A mund të fitojë Donald Trump?” apo “A mund të humbasë Donald Trump?”

Zgjedhjet në Shtetet e Bashkuara janë pak më shumë se 10 muaj larg, më 5 nëntor 2024, por paniku po përhapet në botë sepse dy kandidatët e mundshëm, Donald Trump dhe Joe Biden përfaqësojnë një “Amerikë” të ndryshme, dhe asnjëri nuk është i sigurt për fitoren.

Për pjesën tjetër të botës, pasojat janë të konsiderueshme.

Çdo ditë na sjell një surprizë. E fundit erdhi nga Gjykata e Lartë e Kolorados, e cila vendosi, me një votim 4 me 3, të përjashtojë Donald Trump nga zgjedhjet paraprake republikane në këtë shtet, për shkak të mbështetjes së tij për sulmin ndaj Kapitolit në 6 janar, 2021.

A mund të bllokojë ky vendim Donald Trump?

Sido që të jetë, vendimi ka shkaktuar një tronditje të rëndë, sepse ka një ndryshim midis padive të ndryshme të Donald Trump, ndaj të cilave votuesit e tij janë relativisht indiferentë, dhe një vendimi për të bllokuar rrugën e tij drejt Zyrës Ovale.

Për momentin, ky është një vendim në një shtet të vetëm, por mund të ketë një efekt valëzues. Ish-presidenti pritet të apelojë në Gjykatën e Lartë më konservatore të SHBA-së. Por nëse mbështet vendimin, vendimi mund të zbatohet në të 50 shtetet.

Aktualisht, Trump po udhëheq garën republikane me një diferencë të madhe. Por nëse ai dobësohet nga gjykatat, kjo mund të ndryshojë, veçanërisht me kandidaturën alternative të Nikki Haley, ish-ambasadores në OKB, e cila po shfaqet si një sfiduese e besueshme.

Në kampin e Demokratëve, presidenti aktual u mposht të martën kur një sondazh u publikua në The New York Times. Jo vetëm që Trump është përpara tij me 2%, por do të thotë që sondazhi për luftën në Gaza mund të jetë edhe më problematik për Biden.

US election 2024: What would a Biden vs Trump rematch look like
Amerikanët janë po aq të ndarë nëse bombardimet izraelite duhet të vazhdojnë apo të ndalen; dhe të rinjtë, të cilët normalisht janë më mbështetës ndaj demokratëve, janë veçanërisht kritikë ndaj politikës së Biden, për të mbështetur më shumë Izraelin dhe politikës së tij të luftës.

Ky është një fakt që Presidenti nuk mund ta anashkalojë. Mund të ketë ndikim në marrëdhëniet e tij me kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu kur bëhet fjalë për përfundimin e luftës, dhe mbi të gjitha në periudhën e pasluftës: Biden do të jetë i prirur t’u tregojë votuesve të tij të zhgënjyer se ai është i përkushtuar për një zgjidhje politike për palestinezët, diçka që Netanyahu nuk e dëshiron.

Në të dy kampet, pra, pasiguria është e thellë. Dhe kjo pasiguri ka implikime të gjera për pjesën tjetër të botës, pasi Pekini, Moska, Kievi, Jerusalemi dhe Parisi përgatiten për këto dy rezultate të mundshme: vazhdimësinë me Biden apo Trump.

Viti 2024 do të një vit vit me presion të lartë, nga Uashingtoni dhe bota./World Crunch

@tn.lajmelokale
@tetovanews