Ballina Bota Hapet lokali i parë me alkool në Arabinë Saudite

Hapet lokali i parë me alkool në Arabinë Saudite

Autoritetet në Arabinë Saudite njoftuan se në Riad do të hapet një lokal që do t’i servir alkool një grupi të caktuar të huajsh.

Do të jetë lokali i parë i tillë në 70 vjet. Zyrtarët sauditë thanë se hapja e lokalit ishte pjesë e luftës kundër tregtisë së paligjshme të alkoolit.

Në këtë vend, ku Islami dhe ligji i Sheriatit respektohen rreptësisht, ndalimi ka qenë në fuqi që nga viti 1952 pasi një nga djemtë e mbretit Abdulaziz vrau në gjendje të dehur një diplomat britanik.

Lokali i ri do të vendoset në lagjen diplomatike të Riadit, në perëndim të qendrës së qytetit, sipas një dokumenti të parë nga AFP dhe Reuters. Një burim i njohur me planet i tha Reuters se dyqani pritet të hapet brenda javësh.

Sidoqoftë, do të ketë kufizime:

Njerëzit që duan të pinë do të duhet të regjistrohen paraprakisht dhe të marrin miratimin e qeverisë

Personat nën moshën 21 vjeç nuk do të lejohen të hyjnë në lokal dhe duhet të veshin “veshje të përshtatshme” gjatë kohës që janë aty.

Klientët nuk do të mund të dërgojnë dikë për të blerë alkool për ta, si për shembull një shofer.

Megjithatë, sipas një dokumenti të parë nga AFP, këto kufizime nuk do të jenë shumë strikte.

Klientët do të kenë të drejtën për 240 “pikë” alkooli në muaj. Një litër pije alkoolike do të vlejë gjashtë pikë, një litër verë do të vlejë tre pikë dhe një litër birrë do të vlejë një pikë.

Nuk ka të dhëna se shitjet do të mundësohen edhe për të huajt që nuk kanë privilegje diplomatike dhe që nuk u lejohet aksesi në alkool me ligj. Edhe pse alkooli do të bëhet pjesë e jetës në Riad, ata që pinë do të ishin të mençur të jenë të kujdesshëm se ku e konsumojnë alkoolin dhe si sillen më pas. Sipas ligjeve aktuale, dënimet për konsumimin ose mbajtjen e alkoolit mund të jenë gjoba dhe burgim, dhe nuk përjashtohen fshikullimet publike ose dëbimi.

Dokumenti gjithashtu thekson se autoritetet po planifikojnë një “kornizë të re legjislative” që do t’i lejojë diplomatët të sjellin “sasi të caktuara” alkooli “për të parandaluar … shkëmbimin e pakontrolluar të mallrave të tilla”. Për vite me radhë, diplomatët kanë përdorur çantat personale, të cilat nuk lejohen të kontrollohen nga autoritetet e vendit pritës, për të sjellë sasi të kufizuara alkooli.

Learn more
Kjo lëvizje është një tjetër në serinë e nismave të përfshira nën emrin “Vizioni 2030”, qëllimi i të cilit është liberalizimi i shoqërisë saudite nën sundimin e princit dhe sundimtarit de fakto të vendit, Mohammed bin Salman.

Edhe pse feja islame e ndalon alkoolin, Arabia Saudite kishte një qëndrim pajtues ndaj pijes deri në vitin 1952. Mesatarja u krijua kur, në vitin 1951, Princi Mishari bin Abdulaziz Al-Saud vrau Kiril Osmanin, zëvendëskonsullin britanik, sepse ai refuzoi t’i jepte një pije tjetër. Një vit më vonë, Mbreti Abdulaziz vendosi një ndalim total të alkoolit. Mishari u dënua për vrasje.

@tn.lajmelokale
@tetovanews