Ballina Bota Rusia alarmohet nga planet e Trumpit për forcën hapësinore

Rusia alarmohet nga planet e Trumpit për forcën hapësinore

Rusia u shpreh e alarmuar nga zotimi i presidentit të Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, se do të ruajë dominimin e SHBA-së në hapësirë dhe se do të krijojë forcën hapësinore si degë të veçantë të ushtrisë.

Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse, Maria Zakharova, shprehu shqetësimin e Rusisë një ditë pasi Trump tha se “Amerika do të jetë gjithmonë e para në hapësirë”. “Nuk duam që Kina, Rusia dhe vendet e tjera të na udhëheqin neve”, tha po ashtu Trump.

Trump i bëri thirrje Pentagonit që të krijojë një forcë të re hapësinore, e cila do të ishte dega e gjashtë e forcave të armatosura amerikane – një propozim që kërkon miratimin e Kongresit.

Zakharova tha se SHBA-ja “po ushqen plane për të dërguar armë në hapësirë, me qëllim që ndoshta të ndërmarrë veprime ushtarake atje”.

Ajo paralajmëroi se nëse realizohen, planet e tilla do të kenë “efekt destabilizues në stabilitetin strategjik dhe sigurinë ndërkombëtare”.

Rusia ka një degë të ushtrisë të quajtur “forcat hapësinore”, por aktivitetet e tyre janë “thjesht mbrojtëse”, tha Zakharova.