Ballina Aktualitet Opinione Mjaft më! Shqipëria, nuk është Mustafa Nano dhe as soji tij

Mjaft më! Shqipëria, nuk është Mustafa Nano dhe as soji tij

Nga Ndue Ukaj

Petro Marko, në librin e kujtimeve të tij, tregon pse nuk u bë anëtar i Partisë Komuniste të Shqipërisë? Këtë e kam thënë – thotë ai – se “në Berat, në tetor të vitit 1944, kur u ktheva me dyqind vullnetarë shqiptarë, Sejfulla Malëshova më porositi: Kjo parti është një parti terroriste e krijuar nga serbët, prandaj ti mos e hap gojën për asgjë që shikon, të paktën për një vit.

Fjalët e Sejfulla Malëshovës, njërit nga njerëzit më të shquar të demokracisë sonë, që vuajti gjithë jetën dhe që u varros me karron e plehrave në Fier, qenë për mua shpëtim”.

Këtë që e thotë Marko, e përforcon në kujtimet e tij, edhe Zef Pllumi, i cili thoshte se, politika shqiptare komuniste, atëbotë projektohej në Beograd dhe ishte kryekëput kundër Kosovës.

Rrënjët e komunizmit nga tokat shqiptare nuk janë shkëputë, ato janë retushuar dhe shfaqur në variante tjera ideologjike, prandaj, nuk është larg mëndësh që, ky diskurs, i cili iu fryn kaq shumë përçarjeve ndërmjet shqiptarëve, të projektohet në Beograd, por edhe në qendra të tjera të armiqve historikë të shqiptarëve.

A duhet t’u kushtojmë vëmendje këtyre zërave?

Pa dyshim se po, por duhet t’i analizojmë brenda kontekstit dhe sfondit historik dhe atëherë shfaqet më e kristalizuar narrativa e tyre.

Shqipëria, për Kosovën, nuk mund të jetë Mustafa Nano, dhe nuk mund të jetë as ai fundërrina, pronari i një hoteli që fyen rënd një qytetar të Kosovës.

Shqipëria, nuk është as politika e papërgjegjshme e banditëve: të majtë ose të djathtë. Sepse, ata e kanë mandatin e tyre, dhe, për të këqijat që kanë bërë dhe për ato që s’i kanë bërë, do t’i gjykojë, vlerësojë apo mallkojë historia.

Shqipëria është rrëfim ynë i përbashkët i thadruar në ndërgjegjen e secilit shqiptar.

Është historia e Gjergj Kastriotit.

Është historia e Pjetër Budit,

Rrugët Bogdanit.

Veprat e Vëllezërve Frashëri,

Veprimtaria gjigante e Fishtës dhe e Françeskanëve.

Është Shqipëria e Gurakuqit, Mjedës, Nolit, Konicës, Kutelit, Merxhanit, Harapit, dhe shumë e shumë të tjerëve.

Është Shqipëria e jashtëzakonshme e At Zef Pllumit dhe Petro Markos.

Është Shqipëria Havzi Nelës, e Genc Lekës dhe Vilson Bllomishti, dhe e mijëra viktimave që ranë në altarin e drejtësisë dhe dashurisë për vendin dhe drejtësinë e tij.

Shqipëria jonë e përbashkët është përtej marrive dhe poshtërsive të Mustafa Nanos dhe sojit të tij, që më shumë se çdo gjë e duan protagonizmin publik.

Shqipëria, për mua, është vendi i mijëra njerëzve të mirë që jetojnë me dinjitet. Është Shqipëria e miqve të mi të shumtë, të kulturuar dhe të ditur.

Prandaj, mjaft më! Mos  i fryni zjarrit të përçarjeve!

Artikulli paraprakANALIZA: “Shqiptarët në Serbi kërkojnë të drejta të njëjta me ato të serbëve të Kosovës”
Artikulli tjetërME BIÇIKLETA PËR NË HAXH, AVENTURA E DY DJEMVE NGA TETOVA, ARRITËN NË TURQI (VIDEO)