Ballina Bota NASA prezanton “Trisofuel”, burimin e fuqishëm të energjisë bërthamore. Do përgjysmojë kohën...

NASA prezanton “Trisofuel”, burimin e fuqishëm të energjisë bërthamore. Do përgjysmojë kohën e udhëtimeve në hapësirë

Në botën e gjerë të eksplorimit të hapësirës, ​​NASA zë podiumin. Agjencia hapësinore e varur nga qeveria amerikane ka nisur projekte të shumta, si Programi Artemis për të kolonizuar Hënën, ose për të kërkuar jetë në Mars, megjithëse disa thonë se ne mund ta kishim gjetur atë 50 vjet më parë. Tani agjencia prezanton karburantin e saj të ri dhe revolucionar Trisofuel. Lëndët djegëse, pavarësisht nga lloji i tyre, janë thelbësore për teknologjinë e krijuar nga njerëzit.

NASA ka përdorur një lloj tjetër gjatë gjithë historisë së saj dhe tani ka zhvilluar një tjetër që mund të ndryshojë plotësisht gjërat. Emri i tij në anglisht është “Trisofuel”.

Ky element është projektuar me karakteristika që e bëjnë atë optimal për përdorim në hapësirë ​​dhe misione eksplorimi. Siç ka mbledhur ‘Popsci’ në një artikull të fundit, karburanti i ri pritet të testohet në muajt e ardhshëm dhe nëse është i suksesshëm, përdorimi i tij mund të shtrihet përtej Hënës.

Cilat janë ato karakteristika?

Epo, për Trisofuel duhet thënë se është krijuar në atë mënyrë që nëse zmadhojmë, përbëhet nga qeliza të vogla karburanti në madhësinë e një kokrre lulekuqeje. Dua të them, është shumë i vogël. Natyra e tij është bërthamore dhe e vërteta është se supozohet të ketë një shkallë të madhe përshtatshmërie.

Studiuesi Phlylis Makurunje, bashkëpunëtor në testet e Trisofuelit, ka deklaruar se karburanti “i jep shumë forcë, jep një shtytje shumë të fortë”. Përveç kësaj, ai përfundoi duke thënë se “kjo është shumë e rëndësishme, sepse lejon që raketat të arrijnë planetët më të largët”.

Në testet dhe simulimet e kryera së fundmi, është verifikuar se udhëtimi në hapësirë ​​do të reduktohej me muaj. Në mënyrë të veçantë, Trisofuel do të lejonte që një udhëtim nëntë-mujor që duhet për të arritur në Mars, të reduktohet nga katër deri në gjashtë muaj. Është një ulje e konsiderueshme e kohës.

Nuk ka dyshim se testet e mëposhtme në terren me këtë lëndë djegëse do të jenë shumë të rëndësishme për të ardhmen e eksplorimit të hapësirës. Derisa inxhinierët të zhvillojnë një motor bërthamor të integruar në anije, ky mund të jetë kompromisi më i mirë.

Është shumë herët për të folur ende, por do të duhet të jemi të vetëdijshëm për pjesën tjetër të testeve që mbeten për të verifikuar dhe vërtetuar se Trisofuel është një zgjidhje e mirë alternative për karburantet ekzistuese sot. Koha do të tregojë.