Ballina Bota Si e humbi Gjermania reputacionin e saj si ‘zilia ekonomike’ e botës?!

Si e humbi Gjermania reputacionin e saj si ‘zilia ekonomike’ e botës?!

Humbja e gazit të lirë nga Rusia luajti një rol, por vendimet në vitet e bumit tani po vihen në pikëpyetje. Për pjesën më të madhe të këtij shekulli, Gjermania arriti suksesin ekonomik njëri pas tjetrit, duke dominuar tregjet globale për produkte të nivelit të lartë si makinat luksoze dhe makineritë industriale, duke shitur aq shumë në pjesën tjetër të botës sa gjysma e ekonomisë ushqehej me eksporte.

Punët ishin të shumta dhe arkat financiare të qeverisë u rritën ndërsa vendet e tjera europiane u mbytën në borxhe dhe u shkruan libra për atë që vendet e tjera mund të mësonin nga Gjermania, por jo më. Tani, Gjermania është ekonomia më e madhe e zhvilluar në botë me performancën më të keqe, me Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe Bashkimin Europian që presin që ajo të tkurret këtë vit.

Kjo pason pushtimin e Ukrainës nga Rusia dhe humbjen e gazit natyror të lirë të Moskës, një tronditje e paprecedentë për industritë me intensitet energjetik të Gjermanisë, për një kohë të gjatë centrali elektrik i prodhimit të Europës. Dështimi i papritur i ekonomisë më të madhe të Europës ka shkaktuar një valë kritikash, dorëshkrimesh dhe debatesh për rrugën përpara.

Gjermania rrezikon “de-industrializimin” pasi kostot e larta të energjisë dhe mosveprimi i qeverisë për probleme të tjera kronike kërcënojnë të dërgojnë fabrika të reja dhe vende pune me pagesë të lartë gjetkë. Simbolet e suksesit të mëparshëm në të gjithë rajonin historik industrial të Luginës së Ruhr: tymi nga fabrikat metalike, grumbujt gjigantë mbeturinash nga minierat e qymyrit tashmë të mbyllura, një naftë masive BP rafineria dhe fabrika e madhe e prodhimit kimik të Evonik janë zbehur.

Këto ditë, ish-rajoni i minierave është një simbol i tranzicionit energjetik, i mbushur me turbina me erë dhe hapësirë të gjelbër. Humbja e gazit natyror të lirë rus të nevojshëm për të furnizuar fabrikat “e dëmtoi me dhimbje modelin e biznesit të ekonomisë gjermane. Pasi Rusia ndërpreu pjesën më të madhe të gazit të saj për Bashkimin Europian, qeveria gjermane i kërkoi Evonik që të mbante termocentralin e saj të viteve 1960 me qymyr të funksionojë edhe disa muaj më gjatë.

Kompania po zhvendoset nga termocentrali në dy gjeneratorë me gaz që më vonë mund të funksionojnë me hidrogjen mes planeve për t’u bërë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2030. Një zgjidhje e debatuar: një kufi i financuar nga qeveria mbi çmimet e energjisë elektrike industriale për të kaluar ekonominë përmes energjisë së rinovueshme tranzicionit.

Propozimi nga Zëvendës Kancelari Robert Habeck i të Gjelbërve është përballur me rezistencën e kancelarit Olaf Scholz, një socialdemokrat dhe partneri pro-biznes i koalicionit Demokratët e Lirë. Ambientalistët thonë se kjo do të zgjaste varësinë nga karburantet fosile. Çmimi i gazit është afërsisht dyfishi i asaj që ishte në vitin 2021, duke dëmtuar kompanitë që kanë nevojë për të për të mbajtur xhamin ose metalin të nxehtë dhe të shkrirë 24 orë në ditë për të bërë qelq, letër dhe veshje metalike të përdorura në ndërtesa dhe makina.

Një goditje e dytë erdhi pasi partneri kryesor tregtar Kina po përjeton një ngadalësim pas disa dekadash rritjeje të fortë ekonomike. Këto goditje të jashtme kanë ekspozuar çarje në themelet e Gjermanisë të injoruara gjatë viteve të suksesit, duke përfshirë përdorimin e vonuar të teknologjisë dixhitale në qeveri dhe biznes dhe një proces të gjatë për të miratuar projektet e energjisë së rinovueshme shumë të nevojshme.

Realizime të tjera në agim: Paratë që qeveria kishte në dorë erdhën pjesërisht për shkak të vonesave në investimin në rrugë, rrjetin hekurudhor dhe internetin me shpejtësi të lartë rurale. Një vendim i vitit 2011 për mbylljen e termocentraleve të mbetura bërthamore të Gjermanisë është vënë në pikëpyetje mes shqetësimeve për çmimet e energjisë elektrike dhe mungesat. Kompanitë përballen me një mungesë të madhe të fuqisë punëtore të kualifikuar, me hapjet e vendeve të punës që arrijnë një rekord prej pak më pak se dy milionë.

Dhe mbështetja tek Rusia për të furnizuar në mënyrë të besueshme gaz përmes tubacioneve Nord Stream nën Detin Baltik që nga mbyllja dhe dëmtuara në mes të luftës u pranua nga qeveria si një gabim. Tani, projektet e energjisë së pastër janë ngadalësuar nga burokracia e gjerë dhe rezistenca jo në oborrin tim. Kufijtë e distancës nga shtëpitë e mbajnë ndërtimin vjetor të turbinave me erë në një shifër një-shifrore në rajonin jugor të Bavarisë.

Një linjë elektrike 10 miliardë euro që sjell energjinë e erës nga veriu në industrinë në jug, është përballur me vonesa nga rezistenca politike deri te kullat e shëmtuara mbi tokë. Varrosja e linjës do të thotë përfundim në 2028 në vend të 2022. Ndërkohë, kompanitë me energji intensive po kërkojnë të përballojnë goditjen e çmimeve.

Scholz ka bërë thirrje që tranzicioni energjetik të marrë përsipër urgjencën e përdorur për të ngritur katër terminale lundrues të gazit natyror në muaj për të zëvendësuar gazin e humbur rus. Gazi natyror i lëngshëm që vjen në terminalet me anije nga SHBA, Katari dhe gjetkë është më i shtrenjtë se furnizimet e tubacioneve ruse, por përpjekja tregoi se çfarë mund të bëjë Gjermania.

Megjithatë, grindjet mes qeverisë së koalicionit mbi kufirin e çmimit të energjisë dhe një ligj që ndalon furrat e reja të gazit ka acaruar drejtuesit e biznesit.

Gjermania u vetëkënaq gjatë një “dekade të artë” të rritjes ekonomike në 2010-2020, thotë Holger Schmieding, kryeekonomist në bankën Berenberg. Schmieding, i cili dikur e quajti Gjermaninë “i sëmuri i Europës” në një analizë me ndikim të vitit 1998, mendon se ky emërtim do të ishte i tepruar sot, duke marrë parasysh papunësinë e saj të ulët dhe financat e forta të qeverisë. Kjo i jep Gjermanisë hapësirë për të vepruar, por ul presionin për të bërë ndryshime. (Edel Strazimiri)