Ballina Shëndeti Depresioni dyfishon rrezikun e vdekjes tek pacientët me HIV

Depresioni dyfishon rrezikun e vdekjes tek pacientët me HIV

Pacientët me HIV, të cilët vuajnë nga depresioni afatgjatë – kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin nga ndonjë shkak tjetër i virusit por duke përfshirë edhe sëmundjen shëndetit mendor, paralajmëron një studim i ri.

Studiuesit zbuluan se proporcioni i kohës që pacientët me HIV i shpenzojnë në depresion lidhet drejtpërdrejt me gjasat e mungesës së takimeve të mjekut dhe sa në gjendje të mirë ka bërë vend infeksioni i tyre, njofton Klan Kosova.

Hulumtimet e mëparshme kanë gjetur se depresioni është mbizotërues në mesin e atyre që jetojnë me virusin.

Studimi, i kryer në Universitetin e Karolinës së Veriut, Chapel Hill, është i fundit për të shqyrtuar mënyrën se si mund të ndikojë kjo gjendje depresive në trajtimin e pacientëve me HIV.