Ballina Bota 100 milionë njerëz u larguan nga vendet e tyre gjatë vitit 2022

100 milionë njerëz u larguan nga vendet e tyre gjatë vitit 2022

Sipas një raporti të Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR), njëqind milionë njerëz u detyruan të largoheshin nga shtëpitë e tyre në vitin 2022, që është 10 milionë më shumë se vitin e kaluar, u njoftua sot në faqen e OKB-së.

UNHCR thotë se shpërthimet e dhunës ose konfliktet e zgjatura kanë qenë shtytësit kryesorë të migrimit në shumë pjesë të botës, duke përfshirë Ukrainën, Etiopinë, Burkina Fason, Sirinë dhe Mianmarin.

Siç shtojnë ata, mijëra emigrantë të dëshpëruar që u nisën për në Evropë, vunë jetën e tyre në duart e trafikantëve të qenieve njerëzore dhe nisën udhëtime të rrezikshme nëpër Mesdhe, të cilat shpesh përfunduan në tragjedi.

Sipas statistikave të lëshuara nga UNHCR në prill, numri i njerëzve që vdiqën ose u zhdukën duke u përpjekur të arrinin në Evropë me varkë u dyfishua midis 2021 dhe 2022, në më shumë se 3,000.

“Shumica e kalimeve detare u zhvilluan në varka të mbipopulluara me fryrje, të cilat ishin të papërshtatshme për lundrim, shumë prej të cilave u përmbysën ose deflatoheshin duke çuar në humbje jete,” u tha gazetarëve zëdhënësja e UNHCR-së Shabia Mantu në një konferencë të rregullt për shtyp në Gjenevë.

Në vetëm një përpjekje, në mars, u raportua se të paktën 70 migrantë vdiqën ose u zhdukën në brigjet e Libisë, pikënisja për shumë kalime, kujton UNHCR.

Deri në gusht, agjencitë e OKB-së kishin lëshuar një apel urgjent për financim për të ndihmuar më shumë se 750,000 njerëz që kërkonin strehim në Etiopi dhe Programi Botëror i Ushqimit paralajmëroi se nëse nuk merrte fonde, shumë refugjatë nuk do të kishin asgjë për të ngrënë.

Fatkeqësia humanitare në Jemen, e cila ka ardhur si pasojë e konfliktit shtatëvjeçar, ka detyruar më shumë se 4.3 milionë njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre, sipas UNHCR.

Në maj, agjencia e migracionit e OKB-së (IOM) dhe krahu i ndihmës humanitare i Bashkimit Evropian (ECHO) njoftuan se po rrisin përpjekjet për t’iu përgjigjur nevojave të më shumë se 325,000 njerëzve të zhvendosur nga konflikti.

OKB-ja thekson më tej se më shumë se pesë vjet më parë, qindra mijëra Rohingya lanë shtëpitë e tyre në Mianmar dhe se pothuajse një milion prej tyre jetojnë në kampin e madh Cox’s Bazar përtej kufirit, në Bangladeshin fqinj.

Në mars, OKB-ja nisi planin e saj të fundit të reagimit, duke kërkuar më shumë se 881 milionë dollarë për refugjatët dhe komunitetet fqinje (më shumë se gjysmë milioni Bangladeshit), të cilët gjithashtu varen shumë nga ndihma.

Lufta në Ukrainë vazhdon prej 10 muajsh, dhe sipas Agjencisë së Kombeve të Bashkuara për Refugjatët, deri në dhjetor të këtij viti, në të gjithë Evropën janë regjistruar më shumë se 7.8 milionë refugjatë ukrainas. Në Etiopi, sipas UNHCR-së, miliona janë ende të zhvendosur nga konflikti i armatosur në rajonin Tigray, i cili filloi më 3 nëntor 2020/euronews