Ballina Bota A kërcënohet Gjermania nga një valë e re baticash? Kufiri i masës...

A kërcënohet Gjermania nga një valë e re baticash? Kufiri i masës ajrore shkakton stuhi!

A kërcënohen sërish pjesë të Gjermanisë nga përmbytje të rënda? Në 10 deri në 14 ditët e ardhshme ekziston rreziku i reshjeve ekstreme. Kjo do të thotë të jesh vigjilent.

Gjermania kërcënohet me një stuhi të fortë në jugperëndim. Një tjetër valë e baticës kërcënon nëse parashikimet aktuale realizohen. 100 deri në 200, rajonalisht deri në 300 litra reshje llogariten në 10 deri në 14 ditët e ardhshme. Një kufi i masës së ajrit e bën të mundur. Përveç shiut, ndonjëherë ka edhe shumë borë: një kaos moti!

Cilat janë ato perspektiva të trazuara dhe ajo në mes të marsit? Reshjet totale për perëndimin dhe jugun në 10 deri në 14 ditët e ardhshme ju bëjnë të uleni dhe të vini re. Llogariten 100 deri në 200 litra për metër katror. Në Alpe janë të mundshme edhe më shumë se 300 litra. Kjo do të ishte sa një gjysmë viti i Berlinit dhe kjo brenda vetëm 2 javësh. Kjo sjell kujtime të përmbytjes nga vera 2021. Në atë kohë, pjesë të Rheinland-Pfalz dhe Nordrhein-Westfalen u goditën jashtëzakonisht rëndë. Megjithatë, atëherë kishte 100 deri në 150 litra shi brenda vetëm 36 deri në 48 orëve. Këtë herë, megjithatë, shumat shpërndahen në 10 deri në 14 ditë.

Kjo sjell kujtime të valës së madhe të baticës në verën e 2021. Modeli i motit po llogarit edhe një herë totalin e reshjeve ekstreme për 10 ditët e ardhshme, ndonjëherë më shumë se 200 litra për metër katror.

Megjithatë, moti është ende shumë i paqëndrueshëm. Shkaktohet nga një kufi i konsiderueshëm i masës së ajrit. Masat e ajrit të ftohtë rrjedhin në Gjermani nga Evropa veriore, ndërsa ajri shumë i butë na vjen nga Spanja. Këto dy masa ajrore takohen pikërisht mbi Gjermani. Dimri i marsit, i shpallur aty-këtu, bëhet qilim pranë shtratit. Mund të ketë borë aty-këtu, por kryesisht është shi. Kah mesi i marsit, modeli evropian i motit ECMWF pret madje deri në 25 gradë në jugperëndim. Mars verë në vend të marsit dimër mund të thuhet vetëm. Është një kthim mbrapa midis masave ajrore.

Nga mbrëmja e së martës shumë shi ose borë

Kufiri i masës ajrore do të na shqetësojë sidomos nga e marta . Do të jetë diku midis Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz , Saarland, Hesse, Baden-Württemberg, Bavaria, Turingia dhe Saksonia. Në veri të saj, në masat ajrore të ftohta, ka borë deri në fund, por më në jug ka shumë shi. Nuk dihet saktësisht se ku do të jetë kufiri midis borës dhe shiut. Aktualisht po kërkon shumë borë, veçanërisht nga Sauerland në Eifel dhe Westerwald. Edhe në veriun e Hessen do të ketë pak borë. Sidomos natën e së mërkurës do të ketë borë deri në qendër të vendit.

Në mes të marsit, ECMWF llogarit deri në 25 gradë në jugperëndim sot. Kjo do të ishte një ditë vere.

Paraditen e së mërkurës duhet të llogarisim me rrugë të rrëshqitshme në shumë pjesë të vendit. Më pas gjërat do të vazhdojnë të jenë të trazuara deri në fundjavë. Përsëri dhe përsëri shi në kufirin e masës ajrore, ndonjëherë borë, më vonë vetëm shi dhe atë në javën e ardhshme.

Sasi ekstreme në Alpe: mbi 300 litra!
Sasia e reshjeve është rreth 100 deri në 200 litra, në Alpe edhe më shumë se 300 litra për metër katror. Kjo mund të shkaktojë përmbytje të mëdha rajonale, rrëshqitje dheu dhe përmbytje. 10 deri në 14 ditët e ardhshme do të jenë shumë të trazuara dhe ndonjëherë të rrezikshme! Vetëm veriu dhe lindja priren të lihen jashtë. Herë pas here ka reshje bore ose reshje bore dhe është më tepër në anën e ftohtë të kufirit të masës ajrore./daswetter.com/tetova.com